Osetljivost kože na sunčeve zrake i čemu služi beta karoten

By  |  3 Comments

Netolerancija i osetljivost kože prilikom izloženosti sunčevim zracima, veoma je česta pojava. Ova pojava, posebno je izražena kod osoba sa svetlim tenom, kod kojih je prisutan nedostatak pigmenta. Tu pomaže beta karoten.

Kako se netolerancija i osetljivost kože na sunce manifestuje?

Prvi znaci kojima se manifestuje ovaj problem, jesu pojava crvenila ili blagih ospica na koži koja je bila izložena sunčanju. Pritom, pomenuto crvenilo se javlja uglavnom u vidu mrežasto oblikovanih tragova koji se nadovezuju na široj regiji sunčane kože. Ospice koje se mogu javiti su izrazito sitne i tamno crvene, gusto raspoređene i ponekad praćene osećajem peckanja ili svrabom.

Kako rešiti problem netolerancije i osetljivosti na sunce?

Ovaj problem, u suštini ne možete potpuno da rešite, već možete preduzeti mere kojima ćete sprečiti ili bar ublažiti da se netolerancija i osetljivost na sunce ispolje. To možete učiniti na nekoliko načina.

  • Izbegavajte direktan kontakt između osetljive kože i sunčevih zraka, posebno u periodima dana kada je sunce najjače. U tome ćete uspeti, tako što ćete kožu zaštititi. Zaštitu kože, možete postići tako što ćete koristiti kreme ili sprejeve sa odgovarajućim stepenom UV zaštite. Takve kreme ili sprejeve koristite svakodnevno i prema uputstvu koje je propisano.
  • Zaštitu kože od sunca obezbedite i pomoću odgovarajuće odeće. Oblačite odeću koja će prekriti što veću površinu kože. Pritom, trudite se da ta odeća bude od prirodnih i u dodiru sa kožom prijatnih materijala, kao što su lan ili pamuk. Odeća od sintetičkih materijala, može povećati osetljivost kože na sunce i dovesti do pojačanja obima i oblika alergijske reakcije.
  • Ono što je svima već poznato, ali nije na odmet ponoviti i napomenuti, jeste da i boja odeće ima bitan uticaj prilikom kontakta sa zracima sunca. Odeća u beloj i u drugim svetlim bojama, odbija zrake sunca, dok ih crna i tamna odeća privlači.
  • Zaštiti kože od osetljivosti na sunce možete doprineti i ukoliko pijete dovoljno tečnosti i ukoliko brinete o zdravoj ishrani. Dovoljno hidrirana i iznutra potkrepljena mineralima i vitaminima, koža postaje generalno otpornija, pa tako i otpornija prilikom kontakta sa sunčevim zracima.
  • Posebno pozitivno, u prisustvu ovog problema, odraziće se namirnice koje sadrže visok procenat vitamina A i beta karoten, koji je zapravo provitamin A. Ovaj provitamin, direktno je odgovoran za nivo pigmenta u organizmu, a sadržan je u namirnicama kao što su šargarepa, dinja ili paradajz. Beta karoten, dostupan je i u obliku suplementa koji se prodaje u apotekama.

Beta karoten i njegaova uloga u sunčanju

Beta karoten je pigment povrća i voća. On mu daje narandžastu, žućkastu ili crvenkastu boju. Najviše ga ima u šargarepi1 šargarepa na dan može poslužiti kao odlična priprema za leto i sunčanje. Ima ga i u: bundevi, dinji, breskvama, kajsijama, mangu, papaji, paprici, paradajzu.

Beta karoten je odličan u prevenciji protiv štetnog dejstva sunčevih zraka i nastanka opekotina i crvenila od sunca. Osim zaštite, beta karoten pomaže i da se dobije lepa preplanula boja u kombinaciji sa kremama za sunčanje sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, naravno.

3 Comments

  1. Pingback: Uradi sama: Bronzer za telo (krema za samopotamnjivanje) | Lepotica.rs

  2. Pingback: Med za nežna i glatka stopala | Pedikir | Lepotica.rs

  3. Pingback: Sprečite i izlečite opekotine od sunčanja | Lepotica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!