Prekomerno znojenje i kako rešiti taj problem

Ako se često i prekomerno znojite, to može predstavljati zaista veliki problem, posebno u slučaju ako je prisustvo znoja praćeno neprijatnim mirisom. Ipak postoji rešenje za prekomerno znojenje.

Ukoliko ste u takvom problemu, sigurno vam je i samopouzdanje poljuljano, a svaka komunikacija i neposredni kontakt sa ljudima otežan i praćen osećajem neprijatnosti.

Ono što je važno znati, jeste da ova pojava, nije uvek i isključivo posledica loše i neredovne higijene ili odsustva primene kozmetičkih proizvoda koji sprečavaju i kontrolišu znojenje. Jednostavno, kod nekih osoba prekomerno znojenje se javlja i uprkos redovnoj i pravilnoj higijeni i uprkos primeni proizvoda koji bi trebalo da to spreče.

Zašto se javlja prekomerno znojenje?

Postoji više uzroka zbog kojih može doći do prekomernog znojenja. Neki od najzastupljenijih i najčešćih uzroka su preterana izloženost stresu, ali i hormonalni disbalans ili prisustvo određenih vrsta gljivica i bakterija na regijama kao što je pazuh recimo.

Ukoliko se radi o takvim ili tome sličnim uzrocima koji uzrokuju prekomerno znojenje, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u tome da svoj problem rešite:

Kako rešiti problem prkomernog znojenja?

Pre svega, nikako ne odustajte od vođenja redovne lične higijene. Redovno se kupajte, tuširajte i uklanjajte dlačice sa regije pazuha. Koristite sredstva za sprečavanje i kontrolisanje znojenja, ali i uradite sledeće:

  • Izbegavajte stres. Dokazano je da je prekomerno znojenje i to praćeno neprijatnim mirisom, jedna od prvih posledica izloženosti stresu.
  • Proverite svoj hormonski status. Nekada i najmanja promena u hormonalnom balansu, kao što je promena pred ili u toku menstrualnog ciklusa, može uzrokovati ovaj problem.
  • Proverite da li se možda radi o prisustvu bakterija ili gljivica u regiji pazuha. Ukoliko baš u tu stavku niste sigurni, a niste obavili lekarsku kontrolu kože, kupite u apoteci šampon za kupanje “Mycoseb” i njime održavajte higijenu jedan određeni period dok ne primetite da je prestalo znojenje. Ovaj šampon namenjen za kupanje, služi za uklanjanje svih vrsta štetnih mikroorganizama na koži, od kojih neki, mogu i intezivirati znojenje.
  • Koristite sodu bikarbonu ili limun. Ukoliko se odlučite za sodu bikarbonu, nanesite je i dobro utrljajte na čist i vlažan pazuh, sačekajte da se osuši, a zatim se obucite. Ukoliko se odlučite da upotrebite limun, jednostavno ga presecite i njime istrljajte pazuh nakon tuširanja.

Primetićete da će prekomerno znojenje prestati, a time će i vaš problem postati prošlost.

error: Content is protected !!