Da li ste sigurni da pravilno koristite kremu za sunčanje?

Verovatno ste bili pomalo zbunjeni kada ste u uputstvu pročitali da krema za sunčanje treba da se ponovo primeni nakon nekoliko sati – bez obzira na sve. Čini se besmisleno, nezgodno u najmanju ruku. Ako nosite šminku, da li bi trebalo da sve skinete, pa nanesete kremu za sunčanje, a zatim ponovite šminku na svaka dva sata tokom dana? Ko ima vremena za sve to?! Koliko kreme za sunčanje je zaista potrebno i kada je treba primeniti, saznaćete u nastavku teksta.

5 najvažnijih stvari kod korišćenja kreme za sunčanje

1. Treba li nanositi kremu za sunčanje svakih nekoliko sati:

Da li krema za sunčanje naneta ujutro i dalje ima efekta u kasnim popodnevnim satima? Oštećenja od sunca se dobijaju direktnim izlaganjem dnevnom svetlu, ne prolaskom vremena. Dakle, primena kreme za sunčanje ujutro i dalje će da pruži neku zaštitu od UV zračenja na putu do kuće (ukoliko primenite dovoljnu količinu ujutru, obavljate vaše poslovne zadatke unutra i većinu dana van domašaja sunca).

Ako provodite većinu dana napolju, preporučuje se ponovo apliciranje kreme za sunčanje svakih dva sata, a posebno ako se znojite ili plivate. Ako je na kremi za sunčanje označeno “veoma otporna na vodu”, imate oko 80 minuta zaštite, a ako je označeno “vodootporna”, samo oko 40 minuta.

2. Koliko kreme za sunčanje je dovoljno:

Za zaštitu od glave do pete potrebna vam je srednja količina (jedna rakijska čašica) kreme za sunčanje, ukoliko nosite minimalnu odeću, kao što je kupaći kostim za plažu ili samo top i šorts.  Što je više vaša koža pokrivena neprozirnom odećom, potrebno vam je manje kreme za sunčanje, jer odeća obezbeđuje sopstvenu zaštitu. Za lice i vrat dovoljno vam je malo (¼ kašičice) kreme za sunčanje.

krema za suncanje

3. Kada da primenite kremu za sunčanje:

Stručnjaci za kožu se slažu: krema za sunčanje je uvek, ali uvek, završni korak u svokoj rutini za negu kože. Bilo koji proizvod za negu kože primenjen posle kreme za sunčanje, smanjuje delotvornost sunca u izvesnoj meri. Ako primenite hidratantnu kremu ili serum preko kreme za sunčanje, smanjujete količinu zaštite koju dobijate.

Većina krema za sunčanje ima hidratantnu osnovu, pa možete preskočiti primenu hidratantne kreme u toku dana, jer će krema za sunčanje obezbediti koži dovoljno vlage. Umesto toga, razmislite o primeni antioksidantnog seruma pre nanošenja kreme za sunčanje.

4. Da li je potrebno sačekati pre nego što izađete napolje:

Sintetička krema za sunčanje mora biti primenjena 20 minuta pre izlaganja kože dnevnoj svetlosti jer joj treba vremena da počne delovati i da obezbedi zaštitu (pod pretpostavkom da primenjujete dovoljno kreme za sunčanje). Mineralna krema za sunčanje aktivira cink oksid i pruža trenutnu zaštitu od sunca, a nije potrebno da čekate.

5. Šminkanje nakon nanošenja kreme za sunčanje:

Šta je sa primenom podloge ili pudera koji ne sadrže zaštitu od sunca preko kreme za sunčanje? To će razblažiti kremu za sunčanje, ali postoje koraci koje možete preduzeti kako bi se smanjilo razređenje:
– sačekajte 3 do 5 minuta da se krema za sunčanje postaviti pre nanošenja podloge/pudera,
– primenite podlogu u glatkim pokretima naniže,
– nemojte trljati niti koristiti poteze napred-nazad,
– ne koristitite jak pritisak,
– umesto prstiju, koristite sunđer ili četkicu.

sminka

Ukoliko ne možete da čekate, opredelite se za osnovu sa SPF 25+. Takođe, možete koristiti i puder sa SPF 15 ili većim faktorom zaštite. Ne preporučuje se korišćenje šminke kao jedinog oblika zaštite od sunca, jer većina nas neće dobiti onu količinu SPF zaštite koja je naveden na pakovanju proizvoda.

Zaštita od sunca prilagođena vašoj koži!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!