Bliži se leto: Istine i zablude o kremama za sunčanje

mitovi o kremama za sunčanje

Rasprostranjenost informacija o štetnosti izlaganja suncu i njegovim posledicama, pored svesti o neophodnosti korišćenja krema za sunčanje tokom cele godine, donela je sa sobom i određene zablude o njihovoj učinkovitosti.

Dok uživamo u sunčanim danima, često zanemarujemo opasnosti koje prete na putu do preplanulosti. Šteta koju nanesu UV zraci je nepopravljiva te preduzimamo određene mere zaštite kao što je korišćenje kreme za sunčanje. Ipak, postoje razne zablude o njima.

Mitovi o kremama za sunčanje

Kako ne bi bilo zabune ili krivih tumačenja načina upotrebe krema za sunčanje, ova 3 mita o njima smo razbili za vas.

1. mit: SPF neće smanjiti rizik od raka kože

Svakodnevna primena kreme za sunčanje sa SPF 30 može smanjiti rizik od melanoma jer blokira 97 odsto UVB zraka i to samo ukoliko nanesete dovoljno kreme. Takođe, izbegavajte sunce sredinom dana, na plaži koristite suncobran, nosite veći šešir, ali izbegavajte i solarijum.

Povezano: Da li ste sigurni da pravilno koristite kremu za sunčanje?

2. mit: Krema za sunčanje sadrži hemikalije štetne za vaš organizam

Iako su neka istraživanja otkrila da krema za sunčanje sadrži štetne hemikalije, koje povećavaju rizik od raka i drugih bolesti, trebalo bi uzeti u obzir činjenicu da je potrebno skoro 300 godina redovnog korišćenja kreme za sunčanje da bi neke od štetnih hemikalija, kao što su oksibenzon, nanočestice, retinil palmitat, metoksicinamat ili cinoksat, imale toksične učinke. Uostalom, mineralne kreme za sunčanje sa cink oksidom i titanijum dioksidom su uvek sigurna opcija jer ostaju na površini kože.

Fotosenzitivna biljna ulja
Pogledajte koja biljna ulja ne smete koristiti pre izlaganja suncu!

3.mit: Prirodni preparati štite od UV zraka

Iako beauty blogeri nude prirodne i, kako često navode, bezopasne alternative kao proverenu zaštitu od sunca – najčešće u obliku prirodnih ulja kao što su ulje semena crvene maline, ulje semena šargarepe ili kokosovo ulje – nemoguće je reći koliko zaštite ova ulja zapravo nude bez njihovog laboratorijskog testiranja, kojima su kreme za sunčanje podvrgnute kako bi se ustanovilo da li su dobre i efektivne. Ova ulja zapravo ne štite od UV zraka koji kreiraju bore i izazivaju rak, a često imaju i nizak zaštitni faktor.

error: Content is protected !!