Dragoceni antioksidant za vašu kožu: Sve moći vitamina E

vitamin E

Od svih poznatih skincare sastojaka koji postoje, vitamin E se nalazi baš u svakom proizvodu za negu kože! Osim u kozmetici, vitamin E se može naći u našeg organizmu i određenim namirnicama. Poznat i pod svojim naučnim nazivom “tokoferol”, vitamin E je svuda oko nas. Ali, da li ste se ikada zapitale šta sve ovaj moćni vitamin “radi” za našu kožu i kako doprinosi njenoj lepoti i zdravlju? Sve ovo otkrivamo u nastavku!

Šta je tačno vitamin E po sastavu?

Da, radi se o vitaminu, ali ukoliko želimo da budemo precizniji – vitamin E se odnosi na grupu sastojaka, odnosno porodicu antioksidanata koji su rastvorljivi u vodi. Postoji oko 8 različitih tipova vitamina E, a najčešće koji se koriste u kozmetici su tocopheryl acetate i tocopherol. Ovaj vitamin se rastvara u ulju, što znači da ga možemo naći u kremama (svaka krema sadrži vodenu i uljanu fazu), u uljanim serumima, losionima za telo, puterima, i svim ostalim beauty proizvodima koji sadrže neku vrstu ulja u sebi.

vitamin E

Šta sve vitamin E radi za kožu?

Benefiti vitamina E za kožu su zaista raznovrsni – možemo reći da je ovaj vitamin izuzetno koristan za zdravlje i lepotu kože! Najpre, vitamin E je antioksidant, a to znači da sprečava oksidativnu štetu ćelija kože, koju svakodnevno nanose molekuli slobodnih radikala. Tako vitamin E sprečava uništavanje proteina kože, lanca DNK, vezivnih tkiva i ćelijskih membrana.

Vitamin E dalje potpomaže imuni sistem kože i ćelijsko funkcionisanje, kao i njeno zdravlje. Potom, smanjuje štetu nanetu od UV zraka – zato je savršen da ga nanesete ispod SPF zaštitne kreme!

Nadalje, vitamin E poseduje hidratantna i isceljujuća svojstva, i time ojačava barijeru kože. Poseduje i prirodna anti-inflamatorna svojstva, i zato umiruje osetljivu i oštećenu kožu. Fenomenalno hidrira kožu, a takođe deluje kao efikasna prirodna barijera kože od sunca.

Vitamin E može i da se koristi u tretiranju različitih stanja kože poput akni, psorijaze i starenja, kao i u tretiranju kože posle izlaganja suncu.

Povezano: Vitamini u kozmetici – Šta čine za vašu kožu?

vitamin E

Ko ne treba da koristi vitami E u nezi kože?

Vitamin E se obično NE preporučuje veoma masnoj koži, problematičnoj koži sklonoj aknama i super-osetljivoj. Iako je veoma retko, topikalno nanet vitamin E može uzrokovati alergijsku reakciju.

Nekoliko dodatnih saveta

Pošto je vitamin E rastvorljiv samo u uljima, najveće benefite ćete videti korišćenjem uljanih ampula, koje se nanose na kožu, kao deo večernje rutine.

Kada se vitamin E upari sa vitaminom C, ova kombinacija deluje još efikasnije, i stoga većina vitamin C seruma sadrži i ovaj vitamin kao dodatak. Na ovaj način deluju kao antioksidantiva bomba, koja je idealna za jutarnju rutinu, ispod SPF kreme.

Mi vam predlažemo Skinology RETINOL + VITAMIN E serum za lice, na uljanoj bazi.

vitamin E serum

Pročitajte još i: ABC – Zašto su ovi vitamini ključni za zdravu kožu?

error: Content is protected !!