ABC nege: Zašto su ovi vitamini ključni za mladoliku kožu?

By  |  0 Comments

Znamo koliko je lako da se izgubite u moru ponude na današnjem kozmetičkom tržištu: kiseline, vitamini, peptidi, hijaluron, antioksidanti, retinol… Pitate se šta od ovoga da uvrstite u negu? Ako nas pitate – neka to budu 3 ključna vitamina, koja će se postarati da vaša koža što duže bude jedra, blistavai mladolika, a to su vitamini A, B i C! U nastavku pročitajte šta ovi vitamini rade za vašu kožu i kako da ih kombinujete u rutini nege!

Određeni vitamini su ključni saveznici u borbi protiv starenja kože, ali i održavanje mladolikog stanja. Oni mogu poboljšati izgled ali i zdravlje kože, a potrebni su baš svima!

Vitamin A

Vitamina A je poznatiji kao retinol, a u nezi kože se koriste njegovi različiti derivati, poznatiji kao retinoidi. Dokazano je da je retinol JEDINI skincare sastojak koji zaista može da umanji bore i ostale vidljive znakove starenja. Dakle, kako on funkcioniše? On zapravo ubrzava prirodan proces smene starih i novih ćelija kože, čineći da se mlada koža pojavi mnogo ranije nego što bi se to prirodnim putem desilo.

vitamini za kožu

Na taj način, umanjuju se postojeće bore, koža se zateže, i akne se smanjuju i potepeno nestaju. Osim toga, retinol stimuliše i proizvodnju kolagena. Preporučljivo je da blaže oblike retinoide uvedete u rutinu već od 30. godine.

Kako se koristi?

Retinol je fotosenzitivan sastojak, što znači da je koža posle njegove upotrebe osetljivija na sunce. Zato se koristi isključivo u večernjoj rutini, posle čišćenje i hidratacije kože. Česta je iritacija posle upotrebe retinola, ali je možete umanjiti ako kožu dobro hidrirate pre i posle retinolskog preparata.

Naš predlog: Skinology RETINOL + Vitamin E serum za lice.

Povezano: Sve što treba da znate o retinolu – TOP saveznik protiv akni i bora

Vitamin B3

Vitamin B3 je jedan od najnovijih super-herojskih sastojaka za negu kože, poznatiji kao niacinamid. Ovaj moćni vitamin umanjuje crvenilo kože, smanjuje hiperpigmentacije, smanjuje pore i reguliše preterano lučenje sebuma. Održava barijeru kože zdravom, a nadasve sprečava njeno starenje. Ovo je vitamin koji se može koristii bez obrzira na godine i tip kože.

vitamini za kožu

Kako se koristi?

Niacinamid se može koristiti i ujutru i uveče, a čak se može koristiti sa retinolom u istoj rutini. Najbolje je da ga uvedete u rutinu u vidu seruma ili kreme, koje sadrže veći procenat ovog vitamina.

Naš predlog: Skinology NIACINAMID + 3D hyaluron serum za lice.

Povezano: Beautypedia – Niacinamid kao svemoćni skincare sastojak

Vitamin C

Vitamin C je po hemijskom sastava L-askorbinska kiselina, sa veoma potentnim dejstvom. Deluje kao jak antioksidant: što znači da neutrališe štetu koju koži izazivaju zagađivači iz sredine (Uv zračenje, pušenje, gradski smog). Osim toga, vitamin C posvetljuje kožu, daje joj sjaj i glatku teksturu.

Deluje i na posvetljivanje postojećih flek ai hiperpigmentacija, kao i na prevenciju novih. Vitamin C je vitamin potreban baš svima, a može se koristiti već od 20. godine u cilju prevencije i zdravlja kože!

vitamini za kožu

Kako se koristi?

Vitamin C se može koristiti u vidu seruma za lice i ujutru i uveče.  Najbolje je da preparat za lice sa vitaminom C nanesete na čistu, suvu kožu i pustite ga da deluje 20 minuta. Nakon toga nastavite uobičajenu negu kože kremom. Vitamin C lako oksidira, te ga je najbolje iskoristiti u prva tri meseca od otvaranja. Vitamin C ima najjače dejstvo u borbi protiv UV zračenja ako se nanosi ispod SPF zaštitne kreme!

Naš predlog: Skinology Vitamin C + hydrating complex serum za lice.

Pročitajte još i: Vitamini u kozmetici – Šta čine za vašu kožu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!