Vitamini u kozmetici – Šta čine za vašu kožu?

vitamini za kožu

Uzimanje narandžastih tableta vitamina svakog jutra posle doručka je većini uobičajena stvar, ali koliko god da ih unesete, jako mala količina dospe do kože. Zato tu stupaju na snagu proizvodi za negu lica obogaćeni vitaminima: kreme, tonici, serumi. Donosimo vam mali pregled šta koji vitamin radi za vašu kožu, ako se nađe u kremi ili serumu.

Vitamin A

Šta radi za kožu?

Vitamin A se najčešće nalazi u proizvodima za negu kože u formi retinola ili retinoida. Ovaj vitamin spada u aktivne sastojke, što znači da može napraviti ogromnu promenu na koži. Retinol je zapravo komunikator između ćelija: prikači se za njih i tera ih da se ponašaju kao mlađe i zdravije verzije sebe.

Vitamin A ubrzava obnovu ćelija, zadebljuje dermis za jedru, puni i mladoliku kožu, kao i za svetliji ten. Drastično umanjuje hiper-pigmentacije, akne, proširene pore, linije i bore.

retinol

Da li vam je potreban?

Da, ako ste zabrinuti za starenje, ili želite da ispeglate bore. Takođe, ukoliko imate akne i ožiljke – nema boljeg sastojka od retinola.

Naša preporuka je Prima Skinology Serum sa retinolom i vitaminom E.

Vitamin C

Šta radi za vašu kožu?

Ako želite da uvrstite bar jedan vitamin u vašu negu kože – neka to bude vitamin C. To je jedan od najmoćnijih antioksidanata – ne samo da štiti kožu od slobodnih radikala, već povećava zaštitu kože od sunca. Kada se koristi na koži, direktno dolazi do ćelija koje potom povećavaju proizvodnju kolagena i elastina, za smanjenje bora.

vitamin C

Da li vam je potreban?

Manje ili više – svima je potreban vitamin C u nezi lica. Pogotovo ako želite da zaštitite svoju kožu od štetnog deovanja UV zraka ili zagađivača. Ako želite blistav ten i posvetljivanje hiperpigmentacija, dodatnu energiju kože, ujednačen ten i blistavost – vitamin C je za vas!

Naša preporuka je Prima Skinology Serum sa vitaminom C i hijaluronom.

Vitamin B3

Šta čini za kožu?

Vitamin B3, poznatiji kao niacinamid, je ekstremno efikasan za postizanje finije teksture kože. On deluje preventivno, ali i tretira hiper-pigmentacije tako što usporava transportaciju pigmenta melanina do površine kože. Poboljšava barijeru kože kako je bi je održao hidriranom. Ujedno ima antibiotski efekat – reguliše sebum i upalne akne.

Da li vam je potreban?

Da, ako vam je koža dehidrirana, zateže, osetljiva je, sa linijama, i nedostatkom blistavosti. Vitamin B3 je must-have za one koji pate od bubuljica i mitisera, i žive u zagađenim gradovima, jer pruža antiokidativnu zaštitu od sredinskih zagađivača.

Vitamin E

Vitamin E je herojski sastojak u beauty sferi, pogotovo za one koji pate od veoma suve i osetljive kože. Ujedno je jedan od najboljih anti-oksidanata. Ovaj sastojak intenzivno hidrira i daje glatku i jedru, puniju kožu. Ujedno štiti ćelije od zagađenja. U kombinaciji za vitaminom C je još efektivniji.

Vitamin E

Da li vam je potreban?

Ako imate suvu i osetljivu kožu, svesni ste zagađenja, tražite ekstra hidrataciju – ubacite u negu serum ili kapsule ulja vitamina E, specijalno formulisane za upotrebu na koži.

Povezano: “Uradi sama” serum za lice sa vitaminom C – Fantasičan, a povoljan!

Vitamin B12

Šta radi za kožu?

Ovaj vitamin je zapostavljen u nezi kože, ali zapravi igra važnu ulogu u ubrzavanju regeneracije ćelija. Vitamin B12 se vezuje za enzime kako bi pomogao hemijskim reakcijama u telu i koži. Kada se upije u kožu, poboljšava metabolizam ćelija, tako da ubrzava njihovu regeneracije. Umorna koža je blistava i sveža.

Vitamin B12

Da li vam je potreban?

Da, ako vas brine proces starenja. B12 smanjuje znakove starenja, tako što povećava proizvodu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline.

Vitamin D

Šta čini za kožu?

Ovaj vitamin se prirodno sintetiše u koži kada smo izloženi sunčevim zracima, ali vitamin D nanet na kožu funkcioniše drugačije. Vitamin D je još jedan sjajan anti-oksidant koji štiti ćelije kože od slobodnih radikala, a ujedno umiruje upale.

Da li vam je potreban?

Da, ako patite od akni ili osetljive kože. Vitamin D smanjuje ožiljke od akni i pomaže koži sa ekcemom i dermatitisom.

Pročitajte još i: Znakovi koji ukazuju na nedostatak vitamina i minerala

error: Content is protected !!