Sprečite mašćenje kože preko leta: 8 načina da matirate kožu

matiranje kože

Svi mi vodimo borbu sa preteranim mašćenjem kože, posebno tokom toplih dana. To je potpuno normalno, a naša koža ima mnoge benefite od prirodnih ulja (sebuma). Sebum održava zdravu kožnu barijeru i hidrira kožu. Ali problem je što ova masnoća biva zarobljena na koži, i kao takva se meša sa znojem, nečistoćom i odumrlim ćelijama kože, davajući joj veoma sjajan izgled. Ipak, postoje određeni proizvodi i tehnike koji će pomoći u borbi protiv neželjenog sjaja – u nastavku donosimo 8 predloga za njegovo suzbijanje!

Ovako ćete smanjiti mašćenje kože

#1: Maska za upijanje sebuma

Kako biste upili višak masnoće sa kože, nanesite masku za lice koja sadrži matirajuće sastojke, poput uglja, gline ili blata, nekoliko puta u toku sedmice. Glina, posebno, pomaže detosifikaciji kože, dok je hidrira, smanjuje preterani sjaj na površini kože. Masne sa ovim sastojcima su odlične za ljude sa masnom i kožom sklonom aknama. Ipak, rezultati matiranja su kratkotrajni.

matiranje kože

#2: Koristite laganu dnevnu kremu

Iako ste možda u iskušenju da preskočite nanošenje dnevne kreme, dermatolozi tvrde da i masnoj koži treba krema. Birajte lagane losione ili gelaste kreme bogate humektansima, i sastojcima poput aloe vere, niacinamida i hijalurona. Teške kreme će dodatno zamastiti kožu.

Povezano: Ova ulja ne zapušavaju pore – obožavaće ih i masna koža

#3: Nemojte preterano čistitu kožu

Prečesto i agresivno umivanje lica neće smanjiti mašćenje kože, naprotiv, ova praksa može ukloniti prirodna ulja, ostavljajući kožu isušenom. Iako je važno da redovno čistite kožu ujutru i uveče, nemojte preterivati. Koristite gelaste ili penaste čistače na bazi salicilne kiseline.

#4: Koristite proizvode na bazi salicilne kiseline

Iako je salicilna kiselina preporučena kao deo anti-acne protokola, ovaj sastojak čuda čini na svim tipovima kože. Salicilna kiselina uklanja višak sebuma i odumrle ćelije sa površine kože, bluruje pore, smanjuje sjaj i sprečava akne.

matiranje kože

#5: Nanosite matirajući prajmer

Ako koristite matirajući prajmer, dodatno ćete smanjiti prosijavanje kože, dok ste našminkani. Ako koristite prevelike količine, uzrokovaćete ljuštenje šminke za lica, jer se ovi prajmeri suše kao film, kako bi kontrolisali lučenje masnoće. Zato ovaj prajmer nanesite samo na tačke lica gde vam je to potrebno. Takođe, matirajući prajmer uvek nanosite na dobro hidriranu kožu, a nikako na golu.

#6: Koristite translucentni puder u prahu

Prah upija masnoću, a i stoga je ovaj tip make-up proizvoda najveći neprijatelj masne kože. Setovanje šmunke dobrim translucentnim puderom u prahu garantuje trajnost šminke, dok je ne skinete. Nanesite prah na delove lica koji se najviše sijaju, poput nosa, sredine brade i centra čela.

#7: Koristite papiriće za blotovanje

Ovo je korisno za instantno matiranje kože u pokretu, jer ovi papirići bez problema upijaju ulje. Samo ih prislonite, bez razvlačenja i potapkajte višak masnoće. Ako nemate ove papiriće, poslužiće i jedan tanak sloj papirne maramice.

matiranje kože

#8: Koristite matirajuću SPF kremu

Osobama sa masnom kožom ideja korišćenja SPF kreme nije omiljena, jer one često ostavljaju masan i uljani sloj na koži. Matirajuća SPF krema, s druge strane, služi kao dodatna zaštita protiv mašćenja kože. Ovi proizvodi za zaštitu od sucna upijaju višak masnoće i suzbijaju sjaj. Zato birajte oil-free matirajuće SPF kreme namenjene masnoj koži.

Pročitajte još i: Koji matirajući proizvodi sigurno smanjuju lučenje sebuma?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!