Koji kozmetički proizvodi sigurno smanjuju lučenje sebuma?

lučenje sebuma

Pojačano lučenje sebuma je jedan od najčešćih problema sa kojim se susreće masna i problematična koža. Taj sebum, u kombinaciji sa mrtvim ćelijama kože, izaziva pojavu akni i mitisera, a o estetkom doživljaju masne kože koja se sija, da i ne govorimo. Zato vam donosimo pregled najefikasnijih kozmetičkih proizvoda namenjenih suzbijanju pojave viška sebuma na koži!

4 proizvoda koji smanjuju mašćenje kože

#1: Čistač sa salicilnom kiselinom

Salicilna kiselina u proizvodima za čišćenje kože je dokazano efikasno u uklanjanju nečistoće i masnoće iz pora. To se dešava zato što je salicilna kiselina rastvorljia u mastima, što je čini efikasnom u prodiranju i čišćenju masnoće unutar pora. Birajte gelasti čistač lica sa salicilnom kiselinom, koji će otpušiti pore i ukloniti nečistoće.

umivanje

#2: Krema ili gel sa retinoidima

Retinoidi, poput tretinoina, stimulišu smenjivanje starih i novih ćelija kože. To znači da se mrtve ćelije uklanjaju sa površine kože, kako nove, mlade izbijaju. Ovaj “turnover” ćelija otpušta zarobljene bakterije iz pora, koje uzrokuju akne. Takođe, retinoidi pomažu da koža reguliše prirodni proces proizvodnje akni. Zato su retinoidi sjajan način da smanjite lučenje sebuma.

Povezano: Sve što treba da znate o retinolu – TOP savezniku protiv akni i bora

#3: Serum sa niacinamidom

Niacinamid dokazano smanjuje proizvodnju sebuma, posebno glicerida i masnih kiselina, koje su sastavni deo masnoće kože. Ove komponente sebuma su ujedno “odgovorne” za proširenje pora i teksturu grube kože. Niacinamid će vam dati efekat posle 6-8 nedelja, zato serum morate koristite redovno i uporno.

serum sa niacinamidom

#4: Glinene maske

Glina je spoj minerala koji upijaju višak masnoće iz kože – zato su one zlatni standard u kućnoj borbi protiv lučenja masnoće. Odaberite glinenu masku koja ne isušuje kožu, i odmah potom je temeljno hidrirajte. Glinenu masku držite ne više od 7-8 minuta, kako ne bi počela da isušuje kožu.

Pročitajte još i: Masna i problematična koža lica – Kako da konačno rešite ove probleme?

error: Content is protected !!