Medicinski tretmani za uklanjanje ožiljaka od akni

By  |  5 Comments

Bilo da su nastali kao posledica prisustva akni na koži ili usled nekog drugog faktora, ožiljci se u dermatologiji definišu kao fibrozno tkivo koje se nalazi na mestu gde se izgubila normalna struktura kože, usled bolesti ili određenog oblika povrede kože.

Kada su u pitanju ožiljci od akni, oni se klinički razlikuju u zavisnosti od inteziteta i od dubine upalnog procesa kojim je koža bila izložena tokom zahvaćenosti aknama, ali i od vremenskog perioda u kome je ta izloženost trajala.

Kako bi se pristupilo procesu uklanjanja ožiljaka od akni, potrebno je da se prethodno dermatološki utvrde njihove osobine i da se zatim u skladu sa tim osobinama pristupi lečenju.

Lečenje ožiljaka od akni, kako bi bilo potpuno i kako bi dovelo kožu do prvobitnog stanja u kakvom je bila pre pojave akni, zahteva i podrazumeva detaljan i trajan proces, bez obzira na vrstu i metodu terapije.

Na tržištu, dostupni su brojni preparati u vidu masti i krema koje su namenjene uklanjanju ožiljaka od akni. Međutim, rezultati upotrebe takvih preparata, nisu ni upola efikasni, kao što je to slučaj kada su u pitanju medicinski tretmani lečenja ožiljaka od akni.

Najzastupljeniji medicinski tretmani lečenja ožiljaka od akni

Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi podrazumevaju tretmane sa trihlorsirćetnom kiselinom koja je jednokomponentna ili se kombinuje sa salicilnom ili piruvičnom kiselinom. Ovaj tretman, primenjuje se najčešće u obliku serije od 5 pilinga tokom jednog meseca.

Mikrodermoabrazija

Podrazumeva tretman uklanjanja ožiljaka od akni, koji daje efekat popravljanja ukupne teksture kože, pritom iziskuje najmanje vremena za oporavak, ali bez kombinacije sa drugim vrstama tretmana, ne daje potpune rezultate uklanjanja ožiljaka.

Dermoabrazija

Predstavlja veoma staru i pritom najdelotvorniju metodu, odnosno tretman uklanjanja ožiljaka od akni. Ovaj tretman, podrazumeva postupak  mehaničkog uklanjanja površnog sloja sa kože, usled koga dolazi do eliminacije tragova ožiljka.

Tretmani frakcionim laserima

Predstavljaju tretmane koji podrazumevaju postupak prodiranja frakcionim laserima u kožu, čime se ravna i preoblikuje njena struktura i tonus. Ovaj vid tretmana za uklanjanje ožiljaka, primenjuje se na različitim oblicima i vrstama ožiljaka, ne samo na ožiljcima od akni.

Tretmani hijaluronskom kiselinom

Predstavljaju tretmane, u okviru kojih se područje kože pokriveno ožiljkom ili ožiljcima od akni, tretira tako što se u njega ubrizgava hijaluronska kiselina. Ona potom, zahvaljujući svom svojstvu, vezuje i obnavlja tkivo koje je zahvaćeno ožiljkom.

Tretmani dermorolerima

Dermoroleri predstavljaju zapravo male valjke, koji sadrže na desetine igala koje su prečnika 0,25 mm do 2 mm. Uz pomoć ovih valjaka, dopire se do papilarnog derma kože koji se nalazi unutar površine ožiljka. Zatim valjci kidaju srasle fibrozne veze,  a zatim stimulišu proces zarastanja i sakupljanja makrofaga i faktora rasta, usled čega dolazi do trajne regeneracije kože i do eliminisanja ožiljka.

Pored ovih, gore opisanih tretmana, sa ciljem uklanjanja ožiljaka od akni, koriste se i tretmani kao što su: subcizija kože, ekscizija kože i tretman glikolnom kiselinom.

5 Comments

 1. Ivona

  16.03.2014. at 19:07

  Sa kojim tretmanom bi trebalo da se kombinuje mikrodermoabrazija da bi dala potpune rezultate kod uklanjanja oziljaka?

  • GospodjicaJ

   17.03.2014. at 14:06

   Draga Ivona,

   Što se tiče mišljenja o tome sa kojim vidom tretmana bi bilo dobro kombinovati mikrodermoabraziju, ono zavisi od nekoliko elemenata, a najčešći su, činjenica u kojoj formi i obliku su ožiljci prisutni. Odnosno da li su izraženi u vidu flekica, u vidu dubokih ožiljaka, vidno otvorenih pora ili kombinovano. Uopšteno, ukoliko se radi samo o flekicama i plitko proširenim porama i ožiljcima, mikrodermoabrazija je dovoljna sama po sebi. Ukoliko su ožiljci ipak dublji i drastičniji, od koristi bi bilo ako se sa mikrodermoabrazijom kombinuje i TCA piling. Ovaj vid pilinga, uklanja duboke ožiljke od akni. Radi se uglavnom u ordinacijama estetskih hirurga i radi se uglavnom u zimskom periodu, što bi u ovom dobu godine moglo predstavljati problem.
   Postoje i druge metode uklanjanja ožiljaka od akni, kao što su pilinzi na bazi visokokoncentrovanih voćnih kiselina.
   U svakom slučaju, najbolje bi bilo obratiti se dermatologu ili estetskom hirurgu, koji će na osnovu stepena zastupljenosti ožiljka znati konkretan odgovor.

   Pozdrav

 2. Pingback: Kako rešiti problem akni i bubuljica | Nega kože | Lice | Lepotica.rs

 3. Jelena

  05.01.2019. at 13:09

  Da li večito mora hijaluron nakon 6-12 meseci da se radi ili nakon nekiliko tretmana može koža da ostane ravna i da se više ne radi hijaluron? Ili je ipak laser bolji način za trajno izlečenje od ožiljaka? Pozdrav

  • GospodjicaJ

   19.01.2019. at 20:06

   Draga Jelena, kod lecenja oziljaka, kao i kod ostalih problema koze, najvaznije je da odete kod strucnog kozmeticara na pregled koji ce prema stanju Vase koze odrediti sta bi za Vas bilo najefisnije. Ne postoji ultimativno najefikasniji tretman, individualno je na sta ce ko najbolje reagovati. Lep pozdrav 🙂

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!