Nega kože prema fazi mentrualnog ciklusa: Evo koja pravila važe!

Ciklus

Ponavljajuće upale kože i fizički i emocionalni simptomi PMS-a mogu uticati na nečije samopouzdanje i opšte stanje uma. Razumevanje načina na koji funkcionišu naši menstrualni ciklusi i rad sa našim hormonima može nam pomoći da pažljivo upravljamo ovim promenljivim uslovima kože. Sinhronizacija ciklusa sa negom kože jednostavno prilagođava našu rutinu nege kože tako da odgovara promenama koje donosi naš ciklus od 28 dana. Evo kako da to uradite kako treba.

Faze menstrualnog ciklusa

Menstrualni ciklus počinje sa folikularnom fazom, kada folikuli u jajnicima sazrevaju, što dovodi do formiranja jajne ćelije. Ovo je ujedno i najduža faza u ciklusu, koja traje između 14 i 21 dana. Ovulacija označava kraj ove faze kada se zrelo jaje oslobodi iz jajnika i završava lutealnom fazom, gde se telo priprema za potencijalnu trudnoću. Pre ovulacije, telo se priprema za potencijalnu oplodnju, zgušnjavajući sluznicu materice u iščekivanju implantacije. Kako se menstruacija približava, nivoi hormona, posebno estrogena i progesterona, značajno opadaju, što dovodi do opadanja sluzokože materice, objašnjava lekari. To je oseka i fluktuacija hormona koji utiče na našu kožu. Tokom prve faze ciklusa, hormon estrogen, koji se obično nalazi u manjim količinama kod žena, je najviši, a koža deluje zategnuto i blistavo. Svi volimo ovu fazu dok je ne prekine progesteron, koji se jasno i glasno pojavljuje u drugoj polovini ciklusa, praćen upalom, aknama, umorom i povećanom masnoćom na koži glave.

Ciklus i nega kože

Period ovulacije

Dobra vest je da nisu sve hormonske promene tokom našeg menstrualnog ciklusa loše za kožu. Neki mogu doneti prirodni sjaj. U početnoj fazi, pošto su hormoni neutralni, koža takođe ostaje neutralna i mirna, kažu lekari, dodajući: „Tokom faze ovulacije, zbog porasta estrogena, dobrog hormona za kožu, koža je svetlija. i blistava, koji se često naziva ovulatorni sjaj.” Uz visok nivo estrogena dolazi do pojačane proizvodnje kolagena – a rezultat je zdrava, meka koža. Ovo je dobar trenutak da se ovaj prirodni proces pojačavanja sjaja dopuni proizvodima bogatim antioksidansima, poput seruma vitamina C ili hijaluronske kiseline. Takođe možete isprobati onaj multi-akcioni serum koji ste gledali, ali ste ga izbegavali jer niste bili sigurni da li će vaša koža odobriti. Verovatno to sada može da izdrži.

Povezano: Hormonske akne – zašto vam iskaču pred ciklus i kao da ih sanirate?

Posle ovulacije

Postovulacija, period obeležen povećanom proizvodnjom sebuma, je kada se javljaju problemi. „Kada progesteron poraste nakon ovulacije, koža postaje masna, što dovodi do upala i akni“, tvrde lekari, koji preporučuju proizvode za kontrolu mašćenja i pilinge koji pomažu u kontroli proizvodnje sebuma. Izbegavajte hemijski piling ili tretmane kao što su tretmani regeneracije kolagena i laseri, koji koriste toplotu, jer mogu dodatno stimulisati vaše lojne žlezde. Da biste držali sebum pod kontrolom, birajte nežne sastojke za piling kao što su glikolna kiselina ili niacinamid u proizvodima za umivanje ili hidratantnoj kremi, dok kožu održavate hidratizovanom serumima na bazi vode.

Ciklus i nega kože

Pre nove menstruacije

Ni faza pre menstruacije ne oprašta. Koža počinje da izgleda beživotno zbog nedostatka progesterona. Evo kada gusti, hranljivi hidratanti proizvodi sa umirujućim sastojcima poput ceramida i nevena pomažu. Lekari takođe preporučuju oralno uzimanje hranljivih sastojaka kao što su B6, folna kiselina, magnezijum i cink za pomoć kod nadimanja. Ako se menjanje nege kože svakog meseca čini neodoljivim, fokusirajte se na rešavanje upale koja se često javlja tokom druge polovine ciklusa. Lekari savetuju da se smanji potrošnja masne hrane koja izaziva zapaljenje. Ona preporučuje dodavanje antioksidanata i minimiziranje prekomernog nanošenja slojeva za negu kože kako bi se upravljalo masnom kožom sklonom aknama, kao i povećanje unosa proteina i održavanje redovnih intervala obroka kako bi se obuzdala žudnja i unapredilo opšte zdravlje kože.

Pročitajte još i: Predvidite ponašanje kože u odnosu na menstrualni ciklus

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!