Hormonske akne: Zašto vam iskaču bubuljice pred ciklus i kako da ih sanirate?

hormonske akne

Između grčeva, naduvenosti i PMS-a, nema sumnje da su “oni dani u mesecu” izazovni za većinu žena. Kada na sve to dodatmo ciklične bubuljice, koje se pojavljuju par dana pre ciklusa, onda nam ova prirodna pojava počinje zadavati glavobolje. Ako se često pitate – zašto uvek pred ciklus dobijam bubuljice, znajte da su jedini krivci zapravo hormoni. U nastavku donosimo sve o ovoj temi.

Kako hormoni utiču na kožu?

Baš kao što se bubuljice mogu pojaviti tokom puberteta i trudnoće, predmenstrualne bubuljice su uzrokovane hormonskim promenama i fluktuacijama. Pre ciklusa, vaše telo prolazi kroz povećani nivo androgenih (muških) hormona, i sniženi nivo ženskih hormona. Ova fluktuacija pred ciklus može dovesti do akni i upala na koži, usled preterane stimulacije lojnih žlezda i “poremećenog” razvoja ćelija kože unutar folikula dlake.

Kada su naši hormoni van svog prirodnog nivoa, pa makar i kratki period u mesecu, naše sebacealne žlezde mogu “poludeti”, što dovodi do masne kože, kose i hormonskih cističnih akni. Višak sebuma na koži može da zapuši pore, zajedno sa mrtvim ćelijama i drugim nečistoćama – pa se tako razvije bubuljice.

hormonske akne

Što se tiče hormosnkih akni, one se razvijaju oko usana, brade na liniji vilične kosti, par dana pre nego što počne ciklus. Ova pojava se dešava ženama svih godina – zabluda je da se dešava samo tinejdžerkama.

Povezano: Predvidite ponašanje kože u odnosu na mentrualni ciklus

Drugi faktori koji doprinose bubuljicama

Iako su hormonske promene glavna “pokretačka sila” koja dovodi do nastanka bubuljica pre ciklusa, drugi faktori mogu doprineti njihovom nastanku. Faktori životnog stila mogu uticati na to. Na primer, važno je da tih dana ne pipate lice, i da redovno čistite mobilni telefon alkoholom, jer ga prislanjate na lice. Takođe, trebalo bi da odmah posle vežbanja, umijete lice, i istuširate se, kako biste sprečili dodatno stvaranje bubuljica

Kako da sanirate hormonske bubuljice?

#1: Temeljno čistite lice

Odaberite dobar čistač namenjen kombinovanoj ili masnoj koži, koji sadrži salicilnu kiselinu. Ona može da prodre duboko unutar pore i “očisti” je iznutra. Obavezno čistite kožu ujutru i uveče.

#2: Tonik je važan

Tonik balansira pH vrednost kože i smanjuje mašćenje kože, što će doprineti borbi protiv hormonskih akni. Potražite tonike na bazi salicilne kiseline, niacinamida, ihtiola, i drugih anti-bakterijskih agenasa.

Povezano: “Uradi sama” flasteri za bubuljice koji će ih isušiti preko noći

tonik za masnu kožu

#3: Odaberite ciljani serum

Kako biste dodatno uticali na smanjeno mašćenje kože i prevenciju akni, predlažemo da uvedete u rutinu serum na bazi niacinamida. Ovaj kozmetički sastojak se pokazao kao idealan za masnu kožu sklonu aknama.

Naš predlog je Skinology Niacinamide + 3D hyaluron serum za lice.

#4: Lagana hidratacija

To što vam se koža pojačano masti, ne znači da treba da preskočite kremu! Svakom tipu kože je neophodna hidratacija – samo je važan pravilan odabir negujuće kreme. Birajte gelaste, lagane formule, koje ne sadrže ulje, a pune su sastojaka koji umiruju i sprečavaju pojavu akni.

Mi vam predlažemo da probate Skinology SKIN RESCUE dnevnu gel kremu za lice.

skin rescue gel krema

#5: Spot tretman na akne

Kada osetite da vam izlazi hormonska akna, tretirajte je ciljano, uz pomoć spot tretmana. On će isušiti aknu, i sprečiti da se ona razvije i da vas zaboli.

#6: Ne preskačite masku za lice

Par dana pred ciklus, ne zaboravite da u negu uključite masku namenjenu problematičnoj koži, koja će upiti višak sebuma i pročistiti kožu dubinski.

Mi vam predlažemo da probate Skinology SKIN RESCUE masku za masnu kožu, sa ihtiolom i niacinamidom.

Pročitajte još i: 7 razloga zašto vam akne ne prolaze

error: Content is protected !!