7 razloga zašto vam akne ne prolaze

akne ne prolaze

Znamo koliko je frustrirajuće kada dobijemo novu bubuljicu, ali mislimo da je još gore kada ne možemo da ih se rešimo jako dugo! Sa ovoliko novih proizvoda na tržištu, trebalo bi da je tretiranje akni prosto ko pasulj, ali ova praksa ipak zahteva “trial and error” strpljenje. Ako vaša koža i dalje ne pokazuje znake progresa, a bubuljice su i dalje tu, prvi korak je da razumete zašto se to dešava. Zato dermatolozi donose najčešće razloge zašto vam akne, i pored svih tretmana, ne prolaze!

Razlozi zašto su vam bubuljice i dalje tu

Razlog #1: Ne date dovoljno vremena da proizvod “proradi”

Kada vam se pojavi nova bubuljica, prva želja je da je oterate što je pre moguće. Nažalost, upalama na koži je potreno vreme da bi se podvele pod kontrolu. U suštini, potrebno je oko 2-3 meseca konstantne upotrebe određenog anti-acne proizvoda kako biste videli pomak. Kao dodatnu važnost, i naučne studije koriste vremenski okvir od 12 nedelja da bi utvrdile efikasnost određenog prozvoda za akne.

spot tretman bubuljice

Razlog #2: Ne koristite redovno lek za akne

Ne postoji jednostavno rešenje za akne. Ukoliko vam je dermatolog prepisao određenu medikamentnu terapiju, koja se uzima svakog dana u vidu tableta, ne smete prestati sa korišćenjem leka, sve dok vam doktor to ne odobri.

Razlog #3: Koristite previše sastojaka protiv akni

Sastojci protiv akni mogu biti iritirajući i mogu oštetiti kožu, ako se koriste prečesto ili previše odjednom. Salicilna kiselina, benzoil-peroksid, i retinoidi su sjajni sastojci za akne, ali svaki od njih može biti okidač za kontaktni dermatitis. Zato se uvek konsultujte sa dermatologom koji će vam kreirati odgovarajuću rutinu protiv akni.

Povezano: Zašto je salicilna kiselina idealan sastojak za mitisere i zapušene pore?

Razlog #4: Previše isušujete kožu

Nakon korišćenja spot tretmana, vaše upale mogu delovati minimizovano, ali infekcija možda još vreba ispod površine kože. Zato je važno da razumete kada infekcija želi da izađe napolje, i da je ne isušujete konstantno.

isušena koža

Razlog #5: Vaše akne zapravo nisu akne

Prema mišljenju dermatologa, stanja poput perioralnog dermatitisa ili folikulitisa se često mogu pomešati sa klasičnim aknama. Oko 30% pacijenata sa aknama se sekundarno zarazi drugim bakterijama ili gljivicama. Ako vaši tretmani za akne ne rade, a koristite ih po uputstvu, konsultujte dermatologa.

Povezano: Potkožne bubuljice – kako da ih tretirate kod kuće?

Razlog #6: Vaša ishrana doprinosi aknama

Ishrana visokog glikemijskog indeksa, odnosno, ishrana puna prerađene hrane, pirinča, hleba i krompira može doprineti stvaranju akni. Ovo je zato što određene namirnice stimulišu proizvodnju hormona koji uzrokuje pojačani nivo sebuma i akne. Mlečne namirnice su takođe okidači za cistične akne. Ako imate akne oko linije brade i vilice, probajte da izbacite mlečno iz ishrane, pa da vidite da li je to problem.

Razlgo #7: Ne perete često jastučnice i make-up četkice

Ulja sa kože, bakterija, pljuvačka, znoj i ostaci noćne nege se akumuliraju na jastučnici i potencijalno mogu zapušiti pore i iritirati kožu. Kako biste izbegli ovo, redovno perite jastučnice na visokoj temperaturi i čistite make-up četkice mnogo češće.

Naša preporuka za borbu protiv akni je Skinology SKIN RESCUE linija proizvoda.

skin rescue masna koža

Pročitajte još i: 10 grešaka kada su bubuljice u pitanju

error: Content is protected !!