Potkožne bubuljice: Kako da ih tretirate kod kuće?

potkožne bubuljice

Bubuljice dolaze u različitim oblicima i veličina, a zasigurno najgore i najupornije su potkožne bubuljice. Ovu vrstu bubuljica srećemo još pod nazivom “cistična akna”, a ono što je razlikuje od klasičnog oblika jeste bolni natekli komedon, koji se nalazi ispod kože, te ga je nemoguće istisnuti. Kako da se rešite potkožne bubuljice u ekspresnom vremensku roku, a da ne ošteti kožu – pročitajte u nastavku.

7 saveta kako da se rešite potkožne bubuljice

#1: Šta god radite – ne stiskajte ih!

Znamo da ste ovo sigurno čuli, ali ponovićemo – ne pokušavajte da iscedite potkožnu bubuljicu, kao da je obična. Ništa nećete postići, a garantovano ćete oštetiti kožu, uzrokovati upalu i potencijalni ožiljak. Za razliku od tinejdž bubuljica, potkožne akne su 20-im i 30-im godinama se sastoje od dubokih džepova belih krvnih zrnaca, koji se ne mogu istisnuti na površinu.

potkožne bubuljice

#2: Kad počne da izlazi – stavite led

Kada osetite da se formira potkožna bubuljica (znaćete po bolu i natečenosti), ne paničite: uznmite kockicu leda, i držite je na tom mestu par sekundi. Hlađenje potkožne bubuljice će suziti krvne sudove, koji hrane ovu cistu, te će se odmah smanjiti crvenilo i njena veličina.

#3: Tretirajte je aktivnim sastojcima

Najbolji način da sami tretirate potkožu bubuljice jeste da odaberete nekoliko aktivnih sastojaka koji se medjusobno dopunjuju. Najefikasniji su salicilna kiselina i benzoil-peroksid. Kako biste maksimizovali njihove rezultate, koristite ih odvojeno: najpre očistite kožu umivalicom sa salicilnom kiselinom, potom nanesite oil-free gel kremu i odozgo spot tretman sa benzoil-peroksidom.

Povezano: Masna i problematična koža – Kako da konačno rešite ove probleme?

#4: Ne izbegavajte hidrataciju

Iako mislite da masnoj koži koje je sklona aknama nije potrebna hidratacija – to je velika greška! Odaberite laganu gelastiu verziju krema, koje sadrže aktivne sastojke poput ihtiola, niacinamida, salicilne kiseline itd. Nanosite je svako jutro i veče, ne preskačući bolnu aknu.

potkožne bubuljice

#5: Ubijte bakterije na površini kože

Kako biste dezinfikovali mesto i sprečili dalji rast bakterije na akni, upotrebite spot tretman na bazi benzoil-peroksida, moćnog antibakterijskog agensa. Postoje vezije sa 2.5, 5 i čak 10% ovog sastojka. Istraživanja su pokazala da su niže koncentracije benzoil-peroksida efikasnije i da manje isušuju kožu. Ovaj tretman koristite noću.

#6: Završite sa hidrokortizon kremom

Za veoma bolne i upaljene potkožne akne, predlažemo da nanesete kremu sa 1% hidrokortizona, koja sadrži nisku doza topikalnih steroida, koji će smanjiti upalu i cvenilo. Za najupornije akne, predlažemo da napravite svoj “koktel” od 2% salicilne kiseline, malo hidrokortizona i benzoil-peroksida. Nanesite po kap od svakog u dlan, pomešajte i ostavite kao leave-in tretman preko noći.

Povezano: Kako da znate da li vam kozmetika zadaje akne?

potkožne bubuljice

#7: Kolor-korekcija

Kada su potkožne bubuljice uporne, nasuprot vašem trudu, iskoristite kolor-korekciju! Korektor zelene boje će zamaskirati crvenilo i izblendati boju bubuljice prema vašem tonu kože. Nakon toga, nanesite tanki sloj korektor au boji, i tek onda na samom kraju tečni puder.

Pročitajte još i: Bubuljice – kako da ih prekrijete šminkom u nekoliko koraka?

error: Content is protected !!