Zašto vam kućna depilacija ne uspeva: Najčešće greške početnika

depilacija

Ako ste “sama svoj majstor” za neželjeno uklanjanje dlačica voskom, onda sigurno znate da ono često može biti neuspešno. Posebno dok ne savladate osnove pravilne kućne depilacije. Tipične greške sa kojima se suočavaju početnice mogu uzorkovati mnogo frustracije, protraćenog vremena i novca. Bolne rezultate jako dobro poznajemo: promašne dlačice, lomljenje dlaka, bol, crvenilo, urasle dlake. Zato u nastavku pročitajte koje su tipične greške koje početnice prave, kada je reč o kućnoj depilaciji!

8 tipičnih grešaka koje činite tokom kućne depilacije

Greška #1: Ne puštate dlačice da izrastu

Dlaka mora biti barem 0.5 cm kako bi bila uhvaćena i iščupana voskom. To što vidite ili osećate dlačicu pod prstima, ne znači da je “zrela” za vosak. Hladni vosak može zahvatiti kraće dlačice, ali i tu vam je potrebna velika veština kako biste ih uspešno depilirale. Možete sačekati da dlačice porastu, ili ako ste nestrpljive, preći na šećernu pastu, jer ona može depilirati dlačice koje su oko 4 mm.

depilacija

Greška #2: Nedovoljno zagrejan vosak

Mnogi kućni setovi sadrže voskove koji se mogu zagrejati u mikrostalasnoj pećnici. Ovo jeste zgodno, i manje skupo od kupovanja topilice. Nažalost, mikrotalasna ne zagreva vosak ravnomerno. Pošto se vosak ne nalazi na kontinuiranom izvoru toplote, ohladiće se. Nedovoljno topao vosak se ne nanosi ravnomerno, niti dobro uklanja dlačice. Zato su topilice sjajna investicija.

Mi vam predlažemo Mono belu topilicu za jednu patronu voska.

depilacija

Povezano: Detaljan vodič za depilaciju kod kuće

Greška #3: Ne zatežete kožu

Kada povlačite traku voska, koža mora biti rastegnuta i zategnuta. Takva podloga znači manje povlačenja kože. Nasuprot uvreženom mišljenju, ono što izaziva bol i iritaciju kod depilacije nije izvlačenje dlake iz folikula, već povlačenje kože. Pridržavajte kožu slobodnom rukom kada uklanjate traku, ili potražite pomoć ukućana.

Greška #4: Ne pripremate kožu

Pre depilacije, koža mora biti očišćena od prljavštine, masnoće i šminke. Vosak se neće zalepiti za kožu, već za nečistoću. Osim toga, veća je šansa da promašite neke dlačice, polomite ih ili da dobijete iritaciju ili bubuljice. Kožu dobro operite sapunom i nanesite lagani sloj bebi-pudera, koji će dodatno isušiti kožu, čineći je idealnom podlogom za vosak.

depilacija

Greška #5: Previše voska

Lako je biti zaveden mišlju “daj da dodam još voska, kako bih izvukla baš sve dlačice”. U stvarnosti, količina voska koju treba da nanesete je jako mala – samo tanki sloj koji treba d apokrije dlake. Ako nanesete previše voska, veća je šansa da će vosak ostati na dlačicama, kada povučete traku. Na taj način se lako možete povrediti ili dobiti podlive.

Kada nanosite vosak, držite špatulicu pod uglom od 45 stepeni, jer je to najbolji ugao za njegovu ravnomernu aplikaciju.

Greška #6: Uklanjate vosak presporo

Traka mora da se ukloni veoma brzo, u jednom pokretu, s jedne na drugu stranu. Prva reakcija kada sami sebe depilirate po prvi put jeste da oklevate, stanete na pola puta ili čak povlačite traku nagore, umesto ka drugoj strani. Izvežbajte povlačenje same trake po koži, kako biste osetili i usvojili taj pokret. Ili zamolite negoga da vam to uradi, jer će manje oklevati, nego vi.

Povezano: Sve što ne znate o depilaciji – 9 pravila

Greška #7: Vučete traku u pogrešnom smeru

Vosak se pravilno nanosi u smeru RASTA dlake, a uklanja se u SUPROTNOM. Neobraćanje pažnje na ove specifičnosti dovodi do lomljenja dlačice ili ponavljanja depilacije (jaoj!).

depilacija

Greška #8: Depilirate se pre ciklusa

U danima pre ciklusa, koža je oseetljivija, zato neka najkasniji dan za depilaciju bude barem 5 dana pre početka menstrauciju. Ili jednostavno – sačekajte par dana pošto se ciklus završi. Takođe, depilacija nije preporučljiva posle konzumiranja alkohola ili kofeina, jer takođe kožu čine osetljivijom.

Pročitajte još i: Saveti za bezbolnu depilaciju nausnica

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!