Korejske esencije: Tečno blago za negu kože

Do sada ste sigurno upoznate sa korejskim proizvodima za negu kože, čak i ako ih ne koristite. Verovatno ste barem jednom koristile sheet masku – znajte da one dolaze iz Južne Koreje. Isto važi za noćne maske, flastere za bubuljice i serume sa puževom sluzi. Ali, dokle god su ovi K-beauty proizvodi izuzetno popularni, mnogo manje se priča o korejskim esencijama. One se nanose u koraku između tonika i seruma, ali šta zapravo rade za kožu? U nastavku vam otkrivamo sve o korejskim esencijama!

Šta je esencija?

Poreklom iz Južne Koreje, esencija (essence) je tečni proizvod za hidrataciju i negu kože, koji ne treba pomešati sa tonikom. On suštinski radi kao “prajmer” za serume i kreme koje nanosite posle. Esencije imaju benefite slične serumu, a pošto sadrže mnogo manje molekule aktivnih sastojaka, mogu prodreti u najdublje slojeve kože, mnogo dublje nego vaša krema.

Esencija kombinuje više elemenata skincare rutine u jednom proizvodu: one hidriraju i vraćaju koži balans, dok koriste visoko koncentrovane nivoe aktivnih sastojaka. Oni prodiru kroz našu kožnu barijeru, a dodatna hidratacija omogućava koži da upije sve one dragocene sastojke iz narednog proizvoda koji nanosite.

Povezano: 8 novih korejskih skincare trendova koje ćete želeti da isprobate!

esencija

Kako se koriste esencija?

Kada govorimo o efikasnosti proizvoda, pravilno nanošenje je ključ – a to znači da odbacite pamučne tufere! Iako se nalazi u tečnom stanju, esencija se pravilno nanosi dlanovima na kožu. Sipajte malo ove dragocene tečnosti na dlanove i utisnite proizvod dlanovima u kožu, bez njenog razvlačenja. Tufere izbegavajte jer upijaju mnogo proizvoda, dok na koži završi samo manja količina esencije.

Korejske žene nikada ne preskaču esenciju u rutini nege kože, bez obzira da li je jutro ili veče. Nakon čišćenja kože, nanesite tonik, kako biste pripremili kožu za esenciju. Potom nanesite esenciju, tako što ćete je dlanovima utisniti u kožu. Kada se ona upila, nastavite sa serumom i kremom.

Povezano: Korejski skincare rečnik pojmova – esencija, emulzija i dr.

Tapkanje vs. razvlačenje kože

Korejke se uvek radije odlučuju za utapkavanje preparata, pre nego za utrljavanje i razvlačenje kože. Zato preporučuju da se i esencija tapka dlanovima, kako bi se bolje upila.

esencija

Uloga esencije u rutini nege

Osim jednostavno osećaja hidratacije i luksuza, esencije nose u sebi i anti-aging element. Dodatni korak vlaženja kože, počev od ranog uzrasta, može pomoći vašem tenu da ostane zdrav i jedar. Azijatkinje generalno imaju tanju hidratantnu barijeru kože, nego kavkaske žene, i zato su sklonije transepidermalnom gubitku vlage. Esencija stvara jaču, otporniju podlogu kože za dugoročno poboljšanje njenog stanja i izgleda.

Za koga je esencija?

Iako ovaj tip proizvoda zvuči neverovatno, ipak nije namenjen svakom tipu kože. Ako imate masnu kožu ili problem sa preteranim lučenjem sebuma, esencija možda nije za vas. Osobe kojima će prijati esencija su one sa normalnom, suvom ili mešovitom kožom, a posebno će njene efekte videti zrela koža.

Pročitajte još i: 6 najboljih saveta Korejki za blistav ten koje i vi možete primeniti

error: Content is protected !!