Korejski skincare rečnik: esencija, emulzija i drugi pojmovi

korejska nega

Sa svim inovativnim skincare proizvodima, sheet maskama, cushion puderima i svim mogućim vrstama tonika i seruma, nije ni čudo što je ceo svet zaluđen korejskom kozmetikom! Ovaj K-hype je stigao i kod nas – mnogo novih proizvoda i neobičnih formulacija, poreklom iz Koreje, došlo je i na police naših drogerija. Ali, nekada je teško razlučiti šta je toner, ampula, emulzija, esencija… Ovi specifični K-beauty proizvodi imaju neobične formulacije i jedinstveni su za svet korejske nege.

Upoznajte korejske proizvode za negu

Balm za čišćenje lica (cleansing balm)

Radi se o uljanom, emulzifikujućem čistači lica, koji ima čvrstu formu – poput putera. Ovo je obično prvi korak čišćenja, koji uklanja šminku i SPF kremu zsa lice. Dok se u ove svrhe, u Koreji koriste i ulja, balmovi su praktičnija alternative zbog svoje čvrste teksture.

balm za čišćenje lica

Toner

Korejski tip toner se po mnogo čemu razlikuje od “zapadnih” tonika. Toneri su skupni naziv za sve tečne skincare proizvode, koji se nanose na kožu odmah posle čišćanja. Azijski toneri su hidrirajući, umirujući i nešto gušći od zapadnih tonika. Oni suštinski pripremaju kožu, tako što snižavaju njen pH nivo radi boljeg upijanja proizvoda. U japanskoj nezi, s druge strane, toneri su vodenkaste ili viskozne tečnosti, i ponekad se nazivaju “losionima”.

Esencije (essence)

Esencije su veoma slične serumima, ali su malo laganije po teksturi. Izuzetno su hidratantne i ponekada, vodenaste ili gelaste teksture. Esencije su formulisane sa umerenom koncentracijom sastojaka. S druge strane, tretmanske esencije sadrže višu koncentraciju fermentisanih sastojaka, i koriste se posle čišćenja i toniranja kože. U tipičnom korejskom režimu, esencija se nanosi posle pre seruma i emulzija.

Povezano: Ova 4 proizvoda korejske kozmetike morate imati!

esencija

Emulzije (emulsion)

Emulzije su hidrirajući tretmani, sa konzistencijom losiona, ali nižom koncentracijom aktivnih sastojaka nego esencije. Emulzije su zapravo lagani i tečni hidrirajući proizvodi, nešto poput najtečnije kreme za lice. Osobe koje imaju masnu kožu ili žive u vlažnoj klimi će preferitati emulziju umesto kreme, za završni korak hidratacije.

Ampula (ampoule)

Ovde se ne misli na klasične, staklene ampule, ispunjene koncentrovanim tretmanom za kožu (kao kod nas na Zapadu), već se misli na ampulu koja liči na serum. U korejskoj nezi, ampula je gusta, viskozna tečnost koja pruža visoku koncentraciju aktivnih sastojaka koji ciljaju specifičan problem kože. To mogu biti akne, hiperpigmentacije, beživotan ten ili znaci starenja. Termini ampula i serum se često mešaju: serum je laganiji i sadrži manje aktivnih sastojaka. Pošto su ampule guste i koncentrovane, potrebno je sve jedna ili dve kapi za celo lice.

Povezano: 10 koraka nege lica Koreanki – Preterivanje ili posvećenost?

Serumi

Serumi su slični ampulama, samo su manje koncetrovani i laganiji. Takođe ciljano deluju na određene probleme kože, a u korejskoj nezi, serumi se nanose posle tonera. Klasičan redosled nanošenja ovih proizvoda u korejskoj nezi je: toner, esencija, serum, ampula, emulzija (ili krema).

serumi

Noćna maska (sleeping pack, sleeping mask)

Noćna maska ili krema je obično poslednji hidrirajući korak u večernjoj korejskoj rutini. Ovi tretmani mogu biti u formi kreme ili gela, i dosta su gušći od emulzija. Preporučuju se posebno osobama sa suvom kožom. Noćne maske za lice su okluzivne, jer “zarobljavaju” svu vlagu iz prethono nanetih proizvoda, unutar kože.

Pročitajte još: Korejska vs. evropska kozmetika – Po čemu se razlikuju?

error: Content is protected !!