Korejska vs. evropska kozmetika – Po čemu se razlikuju?

korejska i evropska kozmetika

Odlaskom u bilo koju drogeriju, suočeni ste sa izborom između zapadne (evropske ili američke) i korejske kozmetike za negu lica. U sve većoj ponudi skincare proizvoda, teško je odlučiti se. Čak je korejski uticaj na “zapadnu” kozmetiku postao više nego očigledan: sve više evropksih brendova kreira emulzije, ulja za čišćenje i sheet maske, poput svojih azijskih konkurenata. Zato vam u nastavku otkrivamo glavne razlike između korejske i zapadne kozmetike.

Korejska vs. evropska kozmetika – sličnosti i razlike

Uticaj korejskog režima nege na moderno zapadno tržište skincare proizvoda je nesagledivo: od cushion kompaktnih pudera pa to trendy sastojaka poput cica biljke. S druge strane, koliko god su korejski proizvodi primamljiviji oku potrošača, neki evropski proizvodi su nam nezamenljivi, poput formulacija sa AHA kiselinama ili vitaminom C (ovo ćete veoma retko videti u azijskoj kozmetici).

Ove dve kategorije kozmetike dele mnoge paralele, ali je razlika između kulturnih folozofija i sveopšteg pristupa nezi kože najviše vidljiva u formulaciji proizvoda.

korejski proizvodi za negu

#1: Zdrava barijera kože vs. rešavanje problema

Najveći fokus korejske nege je održavanje zdrave kožne barijere, dok se većina zapadnih brendova fokusira na rešavanja problema, tek kada je on nastao. Korejci više deluju “preventivno”, dok zapadna kozmetika deluje reaktivno.

#2: Korejci izbevaju iritirajuće sastojke

Baš zbog održavanja zdrave barijere kože, korejska nega se fokusira na hidriranu, svetlu i blistavu kožu, sa akcentom na ishranu kože i izbegavanje sastojaka koji je mogu isušiti ili iritirati. Na primer, zapadni brend će formulisati tonik ili serum sa 15-20% AHA kiselina, dok će korejski imati samo 4%.

#3: Korejci koriste alternativne sastojke

Kako bi sastojci bili što blaži mogući, K-beauty brendovi često nude alternative aktivih sastojaka koji su nežniji i stabilniji. Primeri su betain-salicilat i ekstrakt breze, koji menjaju salicilnu kiselinu. Korejci izbegavaju maksimalne koncentrancije kiselina i drugih iritirajućih sastojaka, i uvek su u potrazi za nežnijim alternativama.

Povezano: Ova 4 proizvoda korejske kozmetike morate imati

#4: Korejski sastojci su potvrđeni naukom

Sastojci koje ćete najčešće naći u korejskim proizvodima su potvrđenim naučnim studijama. Anti-aging i posvetljujući sastojci poput niacinamida, ekstrakta sladića, biljke cica i žen-šena imaju naučne dokaze o sjajnim rezultatima.

kozmetički proizvodi iz koreje

#5: Slojevito nanošenje proizvoda

Korejska nega kože se zasniva na ishrani i umirivanju kože, a to uvek čine u slojevima. Dok se zapadna kozmetika fokusira na pilingovanje kako bi se “otkrila” nova koža, Korejci se trude da unesu nutrijente u kožu i nežno brinu o njoj. Zato to čine u slojevima – počev od tonika, preko seruma i esencija, pa sve to ampula i krema.

Zašto Korejci toliko naslojavaju kozmetiku? Zato što je njihovo vreme mnogo ekstremnije od bilo koje zapadne zemlje. Vreme u Koreji ide kroz sve ekstreme – od vrelih, vlažnih leta pa sve do snežnih zima, sa temperturom do -20 C.

Povezano: “Cream skin” – Vodeći korejski skincare trend za 2020.

#6: Dubinska hidratacija

Dok se zapadna hidratacija postiže eventualno serumom i dnevnom kremom, Korejke to rade mnogo studioznije: naslojavaju više laganih proizvoda sa idejom da im kože bude “chok chok” (u prevodu: jedra i meka). Ovo služi svojevrsnom cilju: kada je koža pravilno hidrirana, čini da su bore i fine linije manje vidljive.

#7: Razlika u ceni

Korejski proizodi su mnogo jeftiniji u odnosu na evropske konkurente, zato što su troškovi proizvodnje mnogo niži u Koreji, nego u bilo kojoj zapadnoj zemlji. Osim toga, postoji jaka konkurencija među korejskim kozmetičkim kompanijama, koje često nude mnogo bolje proizvoda za manje novca. Zato su troškovi marketinga većina korejskih brendova niži, a cene samih proizvoda konkurentne.

#8: Inovacija na strani Korejaca

Inovacija je ključ za mnoge Korejske brendove, jer postoji na hiljade kompanija koje se takmiče jedna protiv druge. Kažu da je Koreja 10 godina ispred zapadne skincare tehnologije. Jedan od razloga je mnogo lakši izlazak na tržište u odnosu na zapadne brendove. Ovo je dovelo do pojave novih sastojaka poput pčelinjeg otrova, sintetičkog zmijskog otrova i puževe sluzi.

inovacije u skincare nezi

#9: Zaštita od sunca kao osnov svega

Dok se u većini zapadnih zemalja (a i kod nas), SPF zaštita koristi samo tokom letovanja, kod Korejki je to obavezan proizvod tokom svih 365 dana u godini. Zato je dobra i lagana SPF krema poslednji i obaveznih korak njihove rutine nege, a izbor na tržištu je ogroman. Dok su zapadne SPF kreme često teške, bele i masne, korejske su lagane poput najnežnijeg seruma, a pružaju visoku UVA i UVB zaštitu, jer je u Koreji svetli ten bez fleka na ceni.

Pročitajte još i: 8 korejskih beauty trendova koje bi trebalo da ispratite

error: Content is protected !!