Tajna Kim Kardašijan za brži rast kose: Pirinčana voda

pirinčana voda

Možda ste nedavno čuli za tajnu duge i guste kose Kim Kardašijan, koju je podelila njena sestra Kortni na svom blogu. I ne, ne radi se o ekstenzijama za kosu, već o DIY preparatu koji potpuno same možete napraviti i za za vrlo malo novca! Radi se o pirinčanoj vodi! U nastavku saznajte kako pirinčana voda utiče na brži rast kose!

Mnoge dalekoistočne zemlje koriste pirinač u nezi zbog svojih isceljujućih i hranljivih prednosti. Pirinčana voda je odavno poznata kao sjajan prirodni preparat za kožu lica, jer joj daruje blistavost, eliminiše akne, umiruje iritranu kožu i izbeljuje fleke i pigmentacije. Ali kako ova skromna namirnice utiče na zdravlje i lepotu kose?

pirinčana voda

Kako da napravite pirinčanu vodu?

Za ovaj DIY miks trebaće vam činija, neskuvani pirinač i voda. Možete koristiti bilo koju vrstu pirinča (beli, smeđi, basmati, sa jasminom), ali bi bilo poželjno da je pirinač organskog porekla.

Korak 1: Properite neskuvani pirinač i procedite ga.

Korak 2: Potom, u činiju uspite ovaj čist pirinač sa 1 do 1.5 šoljom vode. Ostavite da se pirinač natapa najmanje sat vremena, a poželjno je do 24 h.

Korak 3: Procedite pirinač i sačuvajte tu vodu. Pirinač zapravo možete sačuvati za kasnije kuvanje. Zapravo, mnoge studije su pokazale da je konzumiranje pirinča koji je pre kuvanja potopljen u vodi, mnogo korisnije za zdravlje srca, protiv kancera i dijabetesa.

Ovu vodu ćete koristiti kao kupku za ispiranje kose.

Povezano: Otkrivena tajna Azijatkinja – Pirinčana voda za blistav ten

pirinčana voda

Kako se koristi pirinčana voda u nezi kose?

Operite kosu šamponom i isperite je kao i obično. Potom, uzmite pirinačnu vodu i umasirajte je u kožu glave i u kosu. Ostavite je da odstoji tako 20 minuta do jedan sat. Ako imate gustu kosu, verovatno ćete iskoristiti svu pirinačnu vodu odjednom, a ako imate tanku i kraću, iskoristite pola količine. Drugu polovinu možete sačuvati u frižideru za sledeći put. Posle toga, isperite kosu i divite se!

Koji su efekti?

Primetićete da će kosa imati lepu teksturu, pad i pokret, kada je osušite prirodno. Delovaće punije, gušće i vazdušasto. Nećete osetiti otežavanje kose. Efekti traju dan-dva posle pranja, a dugoročnom upotrebom mogu potrajati i do narednog pranja. Efekati poput gušće kose se mogu videti posle regularne i kontinuirane upotrebe.

Kako pirinčana voda “radi” za kosu?

Pošto pirinač ima visok procenat skroba (70-80%), i pun je amino-kiselina, vitamina, minerala i antioksidanata, svi ovi nutrijenti prelaze u vodu, kada se pirinač potopi. Kada se pirinčana voda umasira u kosu i skalp, ovi sastojci pružaju hidrataciju i negu. Skrob iz pirinča oblaže vlasi, dajući kosi efekat punoće. Ova skrobasta obloga daje dodatnu gustinu, sjaj i de-frizz efekat.

pirinčana voda

Ako imate farbanu kosu koja je beživotna, suva i krta, pirinčana voda može biti vaša karta za zdraviju kosu, jer ujedno smanjuje trenje, stimuliše elastičnost i zatvara otvorene kutikule.

Što se tiče rasta kosa, svaki tretman koji stimuliše protok krvi na skalpu i pročišćava nečistoću u naslage, na kraju dovodi do duže kose. Bilo da se radi o pilingu za teme ili pirinčanoj vodi, zdrava kosa počinje na skalpu!

Pročitajte još i: Pirinčana voda i pirinač u službi nege kose i kože

error: Content is protected !!