Kompletan vodič kroz SVE vrste nadogradnje kose

nadogradnja kose

Klipse, tape-in, pre-bonded, mikro-link… šta znače ovi termini? Postoji mnogo različitih vrsti nadogradnje kose, a ako ste novi u tom svetu, sve ovo može delovati zbunjujuće! Zato želimo da vam predstavimo vodič kroz sve vrste nadogradnje kose, kako biste se mogli odlučiti za onu koja će vama najviše odgovarati (naravno, u dogovoru sa frizerom).

Nadogradnja kose: vrste i metode

#1: Klipse (clip-in)

Klipse dolaze u debljim pramenovima kose, koji su prikačeni za silikonsku ili tekstilnu bazu. Spremne su za upotrebu van frizerskog salona – sve što treba da uradite je da zakačite klipse na vašu prirodnu kosu. Svaka klipsa se otvara i zatvara uz pomoć šnalice. Klipse su najmanje trajna verzija nadogradnje kose, jer se lako uklanjaju i vraćaju kada god je vama to potrebno.

Za razliku od ostalih tehnika nadogradnje, klipse možete naneti same, za 5-15 minuta kod kuće. One najmanje oštećuju kosu, jer ne uključuju nikakvu hemiju, toplotu, pritisak ,niti metode ugradnje, kao druge tehnike. Jednostavno se zakače i otkače sa kose, kad god je to vama potrebno. Zato su verovatno najpopularniji oblik nadogradnje kose.

Koliko dugo traju: Ovo zavisi od toga kako brinete o vašim klipsama, koliko često ih nosite i koje proizvode koristite. Sa odgovarajućom negom i redovnim nošenje, klipse mogu potrajati između 3 i 6 meseci, pa sve do godinu dana ili duže.

nadogradnja kose

#2: Tape-in nadogradnja

Tape-in (tejp-in) nadogradnja je baš ono kao što zvuči: ove ekstenzije se lepe na vašu kosu. Obično, ovu vrstu nadogradnje stavlja frizer, jer mora da je poravna sa vašim korenom kose i zakači uz topli alat, koji zagreva lepak. Kada želite da ih skinete, to isto mora da uradi frizer. Pošto se u ovoj metodi koristi toplota i hemikalije poput lepka, ovo zasigurno može oštetiti kosu. Proces stavljanja tape-in nadogradnje traje oko 40 minuta do sat vremena, a ako je nadogradnja u dobrom stanju, može se ponovo koristiti.

Koliko dugo traje: Tape-in nadogradnja kose se smatra polutrajnom metodom. Obično traju oko 4-8 nedelja pre nego što se moraju ukloniti i ponovo staviti. Naravno, se ovo zavisi od nege i čuvanja ekstenzija kao i od brzine rasta kose.

nadogradnja kose

#3: Sew-in nadogradnja

Sew-in nadogradnja kose se nanosi tako što se vaša prirodna kose uplete u “cornrow” pleteničice, a potom se koristi igla i konac kako bi se pramen ekstenzije upleo unutar ove pletenice. Sew-in metoda se najčešće koristi kod žena sa gušćom kosom, zbog svoje specifične aplikacije. Ova metoda nanošenja nadogradnje traje više sati. Stisnuta i čvrsta aplikacija opterećuje skalp i može se osetiti nelagodnost i težina. Zato se ova metoda ne radi na svetloj ili tankoj kosi.

Sew-in nadogradnju uvek radi iskusan frizer, pošto je vrlo tehnička i zahtevna. Sew-in nadogradnja se može javiti i u vidu perike, kada se cela kosa zašiva odjednom, umesto u pramenovima. Ovaj tip nadogradnje je popularan, jer je najtrajniji i gotovo nevidljiv na kosi.

Koliko dugo traje: Preporučuje se da se ovaj tip nadogradnje skida svakih 6-8 nedelja, posebno ako želite da pustite vašu kosu da izraste. Maksimalno vreme tokom kojeg možete nositi sew-in nadogradnju je 4 meseca, jer duže od toga može uticati na rast vaše prirodne kose.

nadogradnja kose
how to sew in human hair weave

#4: Fusion (pre-bonded) nadogradnja

Fusion nadogradnja, poznatija kao bonded ili pre-bonded, se spaja sa vašom prirodnom kosom, koristeći adhezive, poput lepka. Nanošenje ovih ekstenzija obično traje 3-4 sata, i takođe ih nanosi frizer. Fusion tehnika nadogradnje nije za svakoga, jer veoma oštećuje prirodnu kosu, i zato će vas frizer možda i odgovoriti od ove metode.

Aplikacija fusion nadogradnje uključuje aparat koji liči na pištolj za lepak, koji suštiniski lepi pramenove nadogradnje za vašu prirodnu kosu. Još jedan tip pre-bonded ekstenzija uključuje i vruća klešta, koja tope lepak, kako bi se pramen stopio sa nadogradnjom.

Koliko dugo traje: Fusion metoda nadogradnje se smatra polutrajnom, jer opstaje u kosi tokom 4 meseca. Ovo naravno zavisi od vašeg tipa kose i brzine rasta.

nadogradnja kose

#5: Mikrolink nadogradnja

Mikrolink tip nadogradnje je poznat i kao tehnika mikroperlica ili microloop nadogradnja. Ova vrsta nadogradnje se nanosi tako što se sitni pramenčići kose kače na vašu prirodnu kosu, uz pomoć male silikonke kuglice. Potom se koriste specijalni alat kako bi se perlica zakačila za kosu i pričvrstila da bi držala nadograđeni pramen.

Iako ova metoda ne koristi lepak niti toplotu, ako se ne postavi kako treba, može oštetiti kosu. Perlica se može prejako stegnuti, uzrokujući pritisak i povlačenje korena kose. Ako se ne ukloni pravilno, može se iščupati prirodna kosa. Ova metoda se nanosi obično oko 2-4 sata.

Koliko dugo traje: Mikrolink tehnika nadogradnje se smatra polutrajnom jer traje oko 4 meseca.

nadogradnja kose

#6: Perike i komadi kose

Perike i komadi kose se mogu naći u različitim formama i nanose sa na kosu topikalno. Dugačke, pune perike se stavljaju na celu glavu, i namenjene su da pokriju kompletnu prirodnu kosu. Perike se koriste iz mnogo razloga: ćelavnost, gubitak kose ili jednostavna promena izgleda.

Komadi kose su nešto drugačiji i mogu doći u vidu punđe, repa ili gumice za kosu, tako da ih samo stavljate preko vaše prirodne kose. Komadi kose se mogu koristiti na određenoj regiji kose koja se proređuje, ili za kreiranje različitih frizura, poput dugog i gustog konjskog repa.

Koliko dugo traju: u zavisnosti od toga da li se prave od ljudske ili sintetičke kose, kao i stepena brige, mogu potrajati oko godinu dana. Manji komadi kose su obično sintetički i obično ne traju duže od mesec dana upotrebe.

nadogradnja kose

error: Content is protected !!