Kako da znate da li vam kozmetika zadaje AKNE?

kozmetika i akne

Ako ste imalo skloni aknama, onda znate koliko je veliki izazov testiranje i uvođenje nove kozmetike za lice. Nikada niste sigurne da li je ta nova bubuljice zbog nadolazećeg ciklusa ili zato što imate novu kremu za lice. Zato pogledajte naš mali vodič koji će vam razjasniti kako da prepoznate da li vam zapravo kozmetika zadaje akne.

Kada kupimo novi proizvod za negu lica ili šminku, i posle dan dva nam se pojavi jedna ili više novih bubuljica, prosto smo u iskušenju da odmah optužimo novu kozmetiku kao krivca za akne. Ipak, često nismo sigurni da li su te akne reakcija na ishranu, stres, hormone, prljavu posteljinu ili telefon.

Kozmetika i akne

Ono što treba da se zapitate su sledeća pitanja:

1. Da li se nešto stresno desilo u vašem životu?

Ako ste nedavno prošli kroz stresnu situaciju, poput gubitka posla, raskida ili bilo čega drugog što vas je poremetilo – možda je ovo uzrok vaših akni, pre nego krema koju ste počeli istovremeno da koristite. Ako ste ujedno konzumirali mnogo slatkiša kako biste “utopili” tugu – eto vam krivca za akne.

stres

2. Da li vam akne izgledaju “normalno?”

Svako od nas zna kako naše akne obično izgledaju – bilo da su u pitanju beli ili crni mitiseri na nosu, ili potkožne cističke akne na bradi. Zato znate šta NIJE tipično za vaše standardne akne – ogromna bubuljica na obrazu, ili gruba crvena ljuspasta zona sitnih bubuljica na bradi. Ako nešto viđate zaista retko na vašoj koži, i to na mestima gde inače nemate bubuljice – onda je nov kozmetički proizvod krivac.

3. Da li koristite aktivne sastojke?

Aktivni sastojci su oni koji direktno daju efektne promene na všoj koži, i tu spadaju: retinol, benzoil peroksid, salicilna kiselina, vitamina C i E… Iako su svi ovi sastojci u kozmetici testirani i potvrđeni, gotovo uvek izazovu privremene akne ili sitne upale pora kada počinjete sa njima prvi put.  Ovo se dešava jer aktivni sastojci ubrzavaju prirodan proces eksfolijacije kože, izvlačeći sebum i prljavštinu na površinu kože dosta brže. Zato mora prvo da vam bude gore, kako bi vam bilo bolje.

Povezano: Borba protiv bora – Hijaluron, elastin, kolagen, retinol, vitamin C

aktivno sastojci retinol

4. Kada vam se dešavaju bubuljice?

Ako sumnjate da je krivac za vaše akne kozmetika ili šminka, testirajte situaciju da budete zaista sigurni: izbacite novi sumnjivi proizvod na nedelju dana. Potom ga ponovo uvedite u rutinu. Ako vam se ponovo pojave akne istog izgleda – onda znate na čemu ste. Onda izbacite konačno taj proizvod iz svoje rutine.

Povezano: 4 bitna sastojka u borbi protiv akni

Čitajte sastav kozmetike

Ako znate da ste skloni aknama i tome da buknete sa novim kozmetičkim proizvodom – vreme je da obratite pažnju na sastojke koji uzrokuju akne. Zato ih zapišite i nosite sa sobom pri sledećem pohodu na drogeriju.

čitanje kozmetičkog sastava

Izbegavajte sledeće sastojke ako vam koža često bukne od kozmetike:

  • veštačke mirise i boje – njihova jedina uloga je da kozmetika lepo miriše i izgleda, ali to su jake hemikalije koje su posebno iritirajuće za osetljivu i kožu sklonu aknama
  • alkohol – alkohol služi da poveća sposobnost prodiranja proizvoda u kožu. Ipak, veoma je isušujuć za kožu, vodeći do dehidratacije i novih akni
  • akrile – akril u kozmetici pomaže da se sastojci bolje povežu, ali ima isti efekat na koži kao da stasvljate plastiku – sve ispod njega će biti zarobljeno u porama.
  • silikone – česti u kremama i puderima, njihova funkcija je da koža deluje glatko i svilenkasto. Oni pune pore, isušuju kožu i dovode do novih akni.

Ako vaš “sumnjiv” kozmetički proizvod sadrži neki od ovih sastojaka, primetili ste da vam bubuljica izađe baš tada kada ga koristite, nije vam se deislo ništa stresno, niste počeli sa aktivnim sastojcima – onda je sigurno krivac za vaše akne – kozmetički proizvod koji ste uveli.

Pročitajte još i: Evo koje kozmetičke sastojke treba da izbegavate i zašto su ŠTETNI?

error: Content is protected !!