Evo koje kozmetičke sastojke treba da IZBEGAVATE i zašto su štetni

Kozmetika je specifičan tip proizvoda, jer se nanosi direktno na kožu, a znamo da ona upija sve što na nju nanesemo i dovodi direktno do krvotoka. Ako se iole više zanimate za svet kozmetike, sigurno ste čule dosad o štetnosti određenih kozmetičkih sastojaka. Koji su to sastojci koji su štetni i zašto, koje da izbegavate, a koji i nisu toliko ozloglašeni – pročitajte u tekstu koji sledi.

Svaki kozmetički proizvod na sebi mora imati istaknut sastav proizvoda, prema međunarodnoj nomenklaturi kozmetičkih sastojaka (INCI). On se obično nalazi na pozadini proizvoda, i na njemu se istaknute sve prirodne i hemijske komponente, kao i konzervansi, veštačke boje i mirisi koji su korišćeni prilikom formulacije proizvoda.

Imena sastojaka se navode na latinskom ili engleskom jeziku i verovatno mislite da vam je potrebna diploma hemičara kako biste ih protumačili. Ne brinite, uz ovaj vodič ćete saznati kako da ulovite štetne sastojke u sastavu kozmetike i kako vam oni mogu naškoditi.

woman-reading-ingredients.jpg

Štetni kozmetički sastojci

Parabeni

Jedan od najozloglašenijih sastojaka u kozmetičkoj industriji okružen brojnim kontroverzama. Parabeni su zapravo konzervansi, koji sprečavaju razvoj mikroba u kozmetičkom proizvodu. Postoje različite vrste parabena i njih ćete u sastavu naći pod imenima: metylparaben, propylparaben, butylparaben, isopropylparaben, isoputylparaben itd. Ukoliko proizvod sadrži jedan paraben, to nije toliko strašno, međutim većina proizvoda sa parabenima sadrži kombinaciju više njih.

Parabeni imaju sposobnost da se u organizmu ponekad ponašaju kao estrogen, hormon koji je povezan sa rakom dojke. Oni se ne razgrađuju u organizmu, već se talože oko kostiju, srca i u grudima. Na svu sreću, većina kozmetička brendova sve više izbacuje parabene iz upotrebe.

Colorful Chemistry

Sulfati

Sulfati su prosto rečeno, jedinjenja deterdženta, koja imaju moć rastvaranja masnoće i prljavštine. Njih možemo naći u većini čistača poput: sapuna, kupki, šampona, gelova za umivanje, ali i čistača u domaćinstvu kao što su prašak za veš, tečnost za pranje suđa, odmašćivači itd. U širokoj su upotrebi u kozmetičkoj industriji, jer im je cena niska, efikasno čiste i prave puno pene.

Njihova štetnost se ogleda u iritaciji i isušivanju kože, pogotovo ako imate suvu i osetljivu kožu sklonu atopiji ili dermatitisu. Na sulfate je posebno osetljiva nežna dečja koža. Sulfate ćete u sastavu naći pod nazivima: sodium lauryl sulphate (SLS), sodium laureth sulphate (SLES) – nešto blaži sulfat, i ammonium lauryl sulphate (ALS). Ukoliko izbegavate sulfate u šamponima usled osetljivog temena, pročitajte više o šamponima bez sulfata.

Jacuzzi foam

Akoholi

Alkoholi služe kao sredstvo za rastvaranje drugih sastojaka u kozmetici, potom kao konzervansi, dok neke vrste alkohola služe kao ovlaživači kože. Alkoholi su štetni jer isušuju kožu, ostavljajući je nezaštićenu i podložniju bakterijama. Na taj način stimulišu proizvodnju sebuma, čineći da se koža više masti. Možete ih naći pod imenima: Alcohol Denat, Ethanol, Methanol.

Ukoliko se nalaze na početku sastava, znajte da je njegova koncentracija u proizvodu velika. S druge strane, postoje i “dobri” (masni) alkoholi, koji imaju sposobnost vlaženja kože i kose, a to su: Stearyl Alcohol, Myrystil Alcohol, Cetyl Alcohol… Posebno su poželjni u hidratantnim maskama za kosu.

Naftni derivati – parafin i petrolatum

Najčešće su prisutni u kremama za telo, kremama za ruke, uljima za negu, balzamima za usne i voskovima za depilaciju. Oni daju ovim kremama razmazivost, ali i osećaj samo prividne nege. U sastavu ih možete naći od imenima: parafinum liquidum i petrolatum.

Oni sprečavaju isparavanje vode iz kože, tako što formiraju zaštitni omotač peko kože poput najlonske kese. Zapravo imate osećaj kao da vam je koža nahranjena, ali je ona dubinski isušena ispod tog filma na koži. Ostaju na površini kože, ne rade ništa, a zapušavaju pore, ne dozvoljavajući koži da diše. Uostalom, kako nešto što se dobija od nafte može da bude korisno za naše zdravlje?

Body Lotion

 Formaldehid

Formaldehid u kozmetičkim proizvodima ima ulogu antiseptika: štiti od razvijanja bakterija u šamponima, kremama, gelu za kosu i mleku za skidanje šminke, dok u lakovima za nokte omogućava bolje prijanjanja laka za nokatnu ploču. Ipak, on je izuzetno opasan i potencijalno kancerogen, izazivajući pritom alergijsku reakciju na koži, glavobolju, dok može pogodovati nastanku astme. Možete ga naći pod nazivom: formaldehyd, imidazilidynil urea, formalite.

Toluen

Toluen je sastojak koji se može naći u lakovima za nokte. Omogućava glatko mazanje laka. Često se može naći i u nekvalitetnim skidačima laka za nokte. Ima slatkast, napadan miris, koji skriva njegovu toksičnost: udisanjem može izazvati neurološke smetnje, otežano disanje, mučninu. Posebno je opasan za trudnice – dokazano je njegovo teratogeno dejstvo (štetnost po razvoj ploda). Zato birajte lakove za nokte koji su 3-free ili 5-free, koji ne sadrže ovaj štetan sastojak.

Pročitaj još i: Da li je vaš lak za nokte TOKSIČAN?

 

error: Content is protected !!