Svadbeni običaj: Zašto se veo uopšte nosi?

veo

Dan venčanja pamtimo (ili pamtićemo) kao najlepši i najsrećniji dan u životu – voljena osoba zvanično postaje naš životni saputnik, porodica i dragi prijatelji su na okupu, šminka i frizura su tip-top, a raskošna haljina i prikladan aksesoari – ma kao iz bajke da smo izašli. Mnoge mlade se odluče da i lepršavi veo upotpuni njihov celokupan izgled, ali malo koja se zapita zašto se on uopšte nosi.

Postoje različiti modeli, dužine i vrste velova, simbolika im se tokom istorije menjala, a danas ih mlade nose kao modni detalj, najčešće prebačen nazad, koji čini da izgledaju još ženstvenije.

U staroj Grčkoj i Rimu, nevesta je prekrivala lice plavim velom koji je ukazivao na njenu čistotu i nevinost. Kasnije su nosile veo u žutoj ili crvenoj boji, simbolizovao je vatru, a njegova svrha je bila da otera zle duhove da ne bi upropastili venčanje.

Tokom srednjeg veka u Evropi, kada je brak bio dogovoren, veo se koristio da bi sakrio izgled mlade, odnosno da mladoženja ne promeni mišljenje ako shvati da mu se buduća žena ne sviđa. Skidao se tek posle ceremonije, nakon izgovaranja zaveta, a u momentu kada su mladenci već postali muž i žena.

Nije vam bajkovito i romantično ovo što čitate? Više vam se sviđa veo kao stilski detalj? Veo je postao modni dodatak udajom kraljice Viktorije za princa Alberta. U isto vreme su započete mnoge svadbene tradicije kojih se i danas pridržavamo, kao što su npr. nošenje bele venčanice, svežeg cveća u kosi te da mladin veo pridržavaju deca.

wedding-beautiful-bride.jpg
Pogledajte i koje biste beauty greške trebali izbegavati pre venčanja!

Kako se moda menjala, menjao se i način nošenja vela. U Francuskoj je u trendu bilo da se veo prikači na šešir, a i danas se mlade često odlučuju za originalne šešire s velom, koje biraju na osnovu visine i oblika lica, kao i stila venčanice, a sve da bi zadivile goste.

Jedan od razloga zašto su se umesto tradicionalnog vela koristili šeširi sa velom je i velika globalna ekonomska kriza – period koji je rezultovao drastičnim padom proizvodnje roba i usluga. Čipka je bila preskupa pa su mlade nosile kratki veo koji je padao na ramena ili šešir sa velom.

Grejs Keli, Džeklin Kenedi, kao i princeza Dajana, o čijim venčanjima se i danas priča sa oduševljenjem, vratile su tradicionalni veo u fokus. Ipak, neveste se ponekad odluče i da veo zamene za cveće ili ukrase od cirkona u kosi.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!