Prsti, četkica ili beauty blender – Šta je najbolje za nanošenje TEČNOG PUDERA?

By  |  0 Comments

Od načina nanošenja tečnog pudera zavisi celokupan izgled naše šminke. Alat kojim nanosimo puder može umnogome popraviti teksturu i efekat tečnog pudera na licu. S druge strane, kvalitetan tečni puder može na licu izgledati znatno lošije ako ga nanosite pogrešnim priborom. Zato vam otkrivamo za kakve pudere su najbolji prsti, četke i beauty blenderi.

Prsti vs. četka vs. beauty blender

Od prvih koraka u šminkanju, nezamenljiv alat za nanošenje tečnog pudera su bili prsti. Ako se prisetite vaših make-up početaka u tinejdžerskom dobu, znate da četkice ni beauty blenderi nisu postojali. Zato smo bile prepuštene razmazivanju pudera prstima. Ovaj način nanošenja šminke nije najhigijenskiji, puder se zavlači ispod noktiju, moramo oprati ruke odmah posle, a često su vidljive štrafte i nedovoljno ublendan puder u kožu.

Onda su na scenu stupile četkice različitih oblika: ravne pljosnate, „buffing“, duo-fiber „tvor četke“, koje su postale redovni stanovnici naših nesesera. Poslednji je došao beauty blender – kao revolucija u nanošenju kremastih make-up proizvoda, osvojio je ženska srca i nesesere širom sveta. Za koji od ova tri „alata“ se opredeliti spram karaktestika pudera koji koristite – u tekstu koji sledi.

happy woman applying professional make-up

Prsti

Prednosti

Nanošenje tečnog pudera na lice prstima ima svoje prednosti: puder se nanese za čas kada ste u žurbi, nemate pribor koji morate da perete posle, nemate dodatni trošak kupovine pribora, i puder se zapravo najekonomičnije troši ovako. Najbolji je za nanošenje ređih pudera ili BB krema, koje nemaju visoku moć prekrivanja, već su ređe teksture. Takođe ćete dobiti lep efekat ako nanosite laganije pudere blistavog finiša prstima, jer ćete tako najbolje zadržati sjajni efekat na koži. Toplota prstiju će fino razmekšati puder i aktivirati pigment da se lepše stopi sa kožom.

woman applying foundation

Mane

Ipak, često se može desiti da prstima loše ublendate puder i da imate vidljive štrafte po licu. Takođe prstima neće moći da lepo stopite ivice pudera sa kožom vrata, tako da možete dobiti efekat maske na licu. Prsti nikako nisu pogodni za nanošenje gustih mat pudera, visoke prekrivne moći, jer ne mogu dobro da utisnu puder u pore. Zato možete dobiti takođe efekat maske, a puder će biti mnogo vidljiviji na licu, što nikako ne želimo.

Četka

Prednosti

Postoje različite četke za nanošenje tečnog pudera. Najstarije su one pljosnatog oblika, koje mogu naneti puder u tačkama po licu, ali ga ne mogu dobro ublendati u kožu. Zato su mnogo bolji izbor tzv. „buffing“ četke, koje mogu da fino utrljaju puder u kožu tako da on izgleda neprimetno, za uglačani i besprekorni efekat. One su posebno dobre za gušće teže pudere mat teksture, koji umeju da se itekako primete na licu. Popularne duo-fiber odnosno „tvor“ četke su najbolje za nanošenje ređih pudera tehnikom bockanja. Osim toga, kada jednom uložite u četku dobrog kvaliteta, ona vam uz pravilno održavanje može potrajati godinama.

Povezano: Četke za šminkanje lica – Kako odabrati?

Credit: @Ashley Elliott

Mane

Četke za tečni puder nemaju neke posebne mane. Ono što ih razlikuje od ostalog pribora je se sa njima troši više pudera, jer mogu dosta upiti u sebe, pa nisu najekonomičnije rešenje.Takođe morate ih obavezno oprati posle svake upotrebe, kako ne bi postale žarište za razvoj mikroba. Tečne kremaste teksture koje ostanu na četki su idealne za razmnožavanje bakterija što je posebno opasno za osobe sa osetljivom kožom sklonom aknama. Takođe, četke mogu iritirati suvu osetljivu kožu sklonu perutanju. Za njih je mnogo nežnije rešenje prema koži beauty blender.

Mi vam preporučujemo City Color Buffing četku za nanošenje pudera.

Beauty Blender

Prednosti

Najpopularnije „jaje“ na planeti je definitivno beauty blender – sunđer jajastog oblika, izrađen od gumene pene bez lateksa. Ovo malo čudo predstavilo je prekretnicu u svetu šminkanja – originalni Beauty Blender ima jedinstvenu teksturu punu pora koje omogućavaju „air-brush“ efekat na koži uz minimalno upijanje pudera. Njegova velika prednost je što možete njime nanosite pudere svih tekstura: i BB kreme, i ređe lagane pudere ali i super teške scenske pudere.

Credit: @Beautybarshop_ec

Uz beauty blender dobićete najprirodniji finiš pudera na koži. Takođe je ekonomičan – jednim blenderom možete nanositi gotovo svaki make-up proizvod (korektor, kremaste konture, hajlajter, pa i praškaste proizvode poput pudera u kamenu, čak i rumenilo). Uz to, gotovo svaki brend je izbacio svoju verziju ovog čudesnog jajeta, tako da je veoma pristupačna alatka.

Mane

Beauty blender zahteva posebnu tehniku nanošenja i tapkanja proizvoda u kožu bez razvlačenja – to morate savladati. Ako nisu izrađeni od kvalitetnog materijala, beauty blenderi mogu biti veoma tvrdi i loše blendati proizvod. Što su rupice na njemu sitnije, to je njegova tvrdoća veća.

Ne zaboravite da se beauty blender koristi uvek vlažan, tako da je ovo jedna velika mana – postaje idealno središte za razvoj bakterija. Zato se mora prati posle svake upotrebe. Mana mu je i teško čišćenje – fleke od jačih pudera se moraju skidati na poseban način kombinacijom ulja i sredstva za čišćenje. Takođe, blender treba zameniti na svaka tri meseca iz higijenskih razloga.

Mi vam preporučujemo City Color Beauty Blending Sponge, idealan za baršunast finiš tečnog pudera.

Povezano: Beauty blender – „Jaje“ sunđer za najsavršenije nanošenje make-upa

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!