Četke za šminkanje lica – Kako odabrati?

četke za šminkanje lica

Iako smo sigurni da većina nas u trenucima žurbe, tečni puder nanosi prstima, ipak, mnogo bolji efekat daju četke. Njima možete  lepo utrljati i izblendati puder po licu bez vidljivih tragova ili pečata, bez prljanja ruku, a ovaj način nanošenja je i mnogo više higijenski. Ostale make-up proizvode za lice sigurno nanosite četkama (rumenilo, bronzer ili kameni puder), a da li koristite one prave, pročitajte u tekstu koji sledi.

Četka za tečni puder (Foundation Brush)

Postoji nekoliko različitih vrsta četki namenjenih nanošenju tečnog pudera na lice. Najpoznatije su one pljosnate, guste, napravljene od sintetičke dlake. Međutim, njima se ipak ne može dobro izblendati puder, a da ne ostanu vidljive štrafte po licu, pogotovo kod gušćih pudera. Zato su mnogo praktičnije tzv. “buffing” četke, namenjene utrljavanju i blendanju kremastih proizvoda. Kružnog su oblika, gusto napakovane sintetičkim vlaknima, i najčešće ravno sečene. Važno je da prilikom odabira četke za tečni puder birate one koje su veoma guste, kako ne bi “progutale” većinu pudera.

Savet plus: tečni puder uvek nanesite na lice u tačkama, pa ga tek onda utrljavajte četkicom – nemojte ga nanositi na četku, jer će progutati većinu pudera, a teško ćete je oprati od fleka.

Četka za puder u kamenu (Powder Brush)

Puder u kamenu ili prahu je najbolje nanositi velikim, zaobljenim, pufnastim, rastresitim četkama od prirodne ili kvalitetnije sintetičke dlake. Važno je da ne budu preguste i tvrde, jer će u suprotnom – nanositi praškasti puder u predebelom sloju. Njihova uloga je da blagim kružnim pokretima matiraju lice u par poteza. Stoga, ne smeju da pomeraju šminku koja se nalazi ispod. Prilikom odabira obratite pažnju da budu mekane, pufnaste, dovoljno guste da lepo pokupe prah.

Savet plus: pre nanošenja pudera u kamenu/prahu, obavezno otresite višak proizvoda sa četke.

Četka za rumenilo (Blush Brush)

Četke za nanošenje rumenila se prave u nekoliko različitih oblika, a najbolje su one od prirodne dlake. Mogu biti zaobljenog oblika, veoma sličnog četki za kameni puder, samo majih dimenzija. Važno je da budu mekane i ne previše guste, kako ne bi nanosile veliku količinu rumenila na obraze. Osim njih, na tržištu postoje i četke zakošenog oblika, namenjene preciznijem nanošenju rumenila. Svakako, prilikom odabira, rukovodite se dimenzijama vašeg lica – ukoliko imate manje lice i jagodice – birajte četke manjih dimenzija.

Savet plus: za mekša rumenila birajte četke od sintetičkih vlakana (taklon), dok za tvrđa rumenila pečene teksture koristite one od prirodne (grublje) dlake, koja će bolje pokupiti proizvod.

Četka za bronzer i konture (Contour Brush)

Četke za oblikovanje lica se najčešće izrađuju od meke sintetičke dlake. Za bronzer su najbolje rastresitije četke kojima ćete ovlaš “utopliti” ten blagim kružnim pokretima preko celog lica, stoga vam može koristiti i obična četka za rumenilo. Ukoliko ipak volite preciznije nanošenje bronzera i kontura, savetujemo vam odabir uske, kose četke, koja će najbolje naneti proizvod tik ispod vaših jagodica. Važno je da ovako oštro nanete konture dobro izblendate nekom pufnastijom četkicom, kako bi se stopio prelaz sa rumenilom.

Savet plus: konture i bronzer možete nanositi i kosom četkom za rumenilo, stoga ovakva četka mora naći mesto u vašem neseseru, jer je multipraktik!

Četka za hajlajter (Highlighter Brush)

Bilo da preferirate kremasti, praškasti ili tečni hajlajter, i bilo da želite sjaj koji se vidi iz svemira, ili želite suptilno presijavanje – uz pravi alat postićićete ono što ste zamislili! Iako postoji na današnjem tržištu mnogo modela četkica za hajlajter, nekada se nalazimo u zabuni koju odabrati! Ovo je posebno teško ako u samoj make-up kolekciji posedujete nekoliko osnovnih četkica, a nijedna nije dovoljno mala, a opet “fluffy” i precizna, da nanesete vaš omiljeni hajlajter!

Četkica za korektor (Concealer Brush)

Kremaste ili tečne korektore treba nanositi malim, pljosnatim četkicama od sintetičke dlake, koja neće upiti mnogo proizvoda u sebe. Ovakve četkice su blago zaobljene na vrhu, kako biste mogli s njom zaći u teže dostupne delove lica (oko nosa, ispod očiju). One manje i tvrdje koristite za prekrivanje bubuljica i nepravilnosti na licu, dok malo većim, mekšim četkicama možete nanositi tečni korektor na podočnjake.

Ovo je predlog za osnovni set četkica za lice kojima možete naneti tečni puder, kameni puder, rumenilo, bronzer i konture. Četke predstavljaju investiciju koja će vam se dugoročno isplatiti, jer vam mogu trajati godinama, ukoliko o njima vodite računa. A danas su na tržištu dostupne četke doslovno za svačiji džep. Ako odaberete one koje odgovaraju vašim potrebama, zaboravićete na šminkanje prstima!

error: Content is protected !!