Četkice za šminkanje očiju i usana – Kako odabrati?

četkice za šminkanje očiju i usana, kako odabrati

Sigurni smo da, prilikom šminkanja očiju, najčešće posežete za aplikatorima ili četkicama koje ste dobili uz paletu senki. Ipak, njima ne možete postići preliveno senčenje i prelaze između boja. Najbolje rezultate će vam pružiti četkice posebno namenjene svakom koraku u šminkanju očiju. Uz pomoć našeg malog vodiča, saznaćete koje su vam to četkice neophodne kako biste izvukle maksimum iz vaše omiljene palete senki.

Četkica za nanošenje senke (Eyeshadow Brush)

Ovaj tip četkice služi za nanošenje bazne senke preko celog kapka. Bazna senka je ona senka koja je osnovna boja vašeg eye make-upa, i najčešće je neka svetlija, bež ili siva nijansa koja se nanosi na ceo kapak. Četkica za nanošenje senke je najčešće ravnog i pljosnatog oblika, zaobljena na vrhu. Ukoliko su izrađene od prirodne dlake, namenjene su senkama u prahu ili kamenu, jer će najbolje pokupiti proizvod, dok one sintetičke najbolje nanose kremaste ili masne senke, kao i šljokice. Najbolja tehnika za nanošenje kremastih ili šljokičastih senki je utapkavanje, a ne razmazivanje.

Četkica za blendanje senke (Blending Brush)

Blendanje je tehnika kojom stapamo oštre prelaze između dve boje ili granicu do koje smo naneli senku. Ova tehnika je osnovna ukoliko želimo zadimljeni efekat koji daje popularni smokey eye. Blendanje se postiže posebnim četkicama, koje su dužih dlaka, pufnaste, meke i rastresite, zaobljene pri vrhu. Najbolje su one od prirodne dlake. Ovim četkicama možete nanositi i prelaznu boju u pregib kapka, a potom je izbendati kako biste oku dali dodatnu dubinu. Nakon što ste nanele željene nijanse senki na kapak, izbendajte ivice i prelaze, kako biste dobile mekši efekat i slivanje boja.

Špicasta četkica za detalje (Pencil Brush)

Sam naziv ove četkice na engleskom jeziku asocira na njen oblik: četkica-olovka. Dakle, ova četkica ima kraća, gusto napakovana vlakna, koja se sužavaju ka vrhu u špicast oblik. Može biti izrađena od prirodne ili veštačke dlake. Njena namena je detaljnije nanošenje tamnijih nijansi u spoljšnji ugao oka, ili duž linije trepavica. Ovim četkicama možete razmazati oštru liniju olovke za oči ili ajlajnera, za dodatni “smokey” efekat.

Ukoliko želite jaču boju u pregibu kapka, ovo je četkica kojom ćete naneti prelaznu boju u većem intenzitetu. Svakako, nezamenljiva četkica u vašoj kolekciji ukoliko dosta pažnje posvećujete šminkanju očiju.

Četkica za donji kapak (Smudge Brush)

Četkice namenjene donjem kapku su specifičnog oblika: pljosnate, kratke, gusto zbijene, izrađene od prirodne tamno smeđe ili crne dlake. Njihova funkcija, osim nanošenja i blendanja senke na donjem kapku, je i razmazivanje olovke za oči ili ajlajnera ili nanošenje crne senke duž linije trepavica. Ukoliko praktikujete smokey eye, ova četkica vam je neophodna, kako biste “zadimili” i donji kapak.

Četkica za obrve (Eyebrow Brush)

Ukoliko popunjavate obrve senkom, gelom ili pomadom, ova četkica vam je nezamenljiva. Najpreciznije su one koso sečene, veoma tanke, pljosnate, izrađene od sintetičke dlake. Neophodno je da dlake budu dosta čvrste i guste kako bi četkica mogla da precizno nanese kremasti proizvod na vaše obrve. Takođe, birajte tanje četkice, jer njima možete, oštrim kratkim potezima, iscrtavati dlačice koje vam fale unutar obrva. Ovu četkicu možete koristiti i za nanošenje gel-ajlajnera u teglici.

Takođe, za raščešljavanje obrva i trepavice, možete koristiti tzv. “spuli”, to jest četkicu koja izgleda kao ona od maskare (slika iznad). Ova četkica vam nije baš neophodna, ali ukoliko imate guste i neposlušne obrve, trebalo bi da je imate.

Četkica za usne (Lip Brush)

Ovaj tip četkice vam je posebno potreban ukoliko volite da nosite tamnije i jarke boje karmina, ili pak, ukoliko volite da mešate dve ili više boje na usnama. Četkica za usne je jako tanka, kratka, uska i pljosnata, izrađena od čvrstih, sintetičkih vlakana. Vrh joj je sužen, kako bi bila dovoljno precizna da se njom mogu lako obrubiti usne. Probajte da nanesete crveni ili bordo karmin uz pomoć ovakve četkice – videćete razliku u lakoći i preciznosti.

Ovim završavamo naš detaljan vodič o četkicama za šmikanje. U ovom i prethodnom tekstu možete naći predloge za set osnovnih četkica koje bi trebalo da imate ukoliko se šminkate na dnevnoj bazi. Ipak, imajte na umu da je potrebno malo vežbe kako biste otkrile koja četkica najbolje sarađuje sa vašim omiljenim bronzerom, senkom ili puderom.

error: Content is protected !!