Mat, saten, šimer: Upoznajte SVE teksture senki za oči

teksture senki za oči

Kada pričamo o senkama za oči, znamo da se one razlikuju po nijansama i podtonu. Ali kada birate senke za vaš savršeni eye make-up, postoji još jedan faktor, koji morate uzeti u obzir, a to je njena tekstura! Senke za oči dolaze u najrazličitijim teksturama, a ako niste sigurni koja je razlika između shimmera i glitera, satenskih i mat senki – na pravom ste mestu! U nastavku vas čeka mini vodič kroz baš SVE teksture senki za oči!

Različite teksture senki za oči daju potpuno drugačiji finiš i efekat, čak i kada su u istoj nijansi: na primer, mat čokoladna senka je pikladna za dan, dok gliterasta čokoladna senka je ipak bolje za veče. Bilo da nosite svakodnevnu, laganu šminku, ili jaku i dramatičnu, verujemo da svaka žena koja se šminka, mora poznavati teksture senki za oči!

Sjajni finiši senki

#1: Saten (satin)

Ovaj tip senke za oči ima blagi sjaj (“light sheen”) – hvata svetlost, ali bez ikakvih šljokica. Radi se o izuzetnoj finoj, luksuzoj teksturi, koja je blago sjajna, ali bez vidljivih čestica, i predstavlja savršeni kompromis između mat i šimeraste senke. Satenske senke lepo pristaju baš svima.

saten senke za oči

#2: Frost (sedef)

Ovaj tip senke ste sigurno nosili kao devojčica u osnovnoj školi – radi se o sedefastim senkama, sa teksturom poput bisernog premaza. Obično dolaze u zabavnim, patelnim nijiansama, koje najbolje pristaju mladoj koži. Sedefaste senke nude potpunu pokrivno moć, i sadrže bele ili srebrne čestice u sebi. Lako se uvlače u borice i pregube na kapku, čineči ih vidljivijim. Zato se ne preporučuju zreloj koži.

#3: Šimer (shimmer)

Šimeraste senke imaju vidljiv sjaj, i tek nagoveštaj šljokica. Nude prelepu laganu pokrivnu moć na kapku. Kada je nanesete na kapak, i dalje možete videti kožu ispod. Šimeraste senke su korak iznad satenskih, što se tiče sjaja. Uglavnom se ne skupljaju u finim linijama i borama, zato su idealne za sve uzraste. Najsvetlije šimeraste senke su savršene za hajlajtovanje oka. Tamne šimeraste senke dodaju malo drame, ali bez grubosti, poput matte tamnih senki.

#4: Svetlucavi finiš (Sparkle)

Sparkle senke su u osnovni mat, sa malo šljokica u sebi (ne tako gusto raspoređenim). Kada blendate sparkle senke, na kapku ostane boja, a svetlucave čestice se razlete po licu. Zato je najbolji način aplikacije sparkle senki – tapkanje prstom ili gustom, ravnom četkicom.

Povezano: Top saveti za nanošenje glitera na oči

#4: Metalik (metallic)

Ovaj tip senki za oči poseduje sjajni finiš, poput metala, kako bi dao efekat bronze, zlata ili srebra na očima. Vrlo su popularne poslednjih godina, pogotovo rose-gold metalik niijanse.

metalik senke za oči

#5: Folija (Foil)

Foil senke, poput metalik, nude iridescentan šimer, poput razvijene metalne folije. Izuzetno su guste i pigmentovane, i ostavljaju potpunu pokrivnu moć, prilikom samo jednog premaza. Idealne su za podizanje “glam” izgleda celog eye make-upa, bez korišćenja šljokica.

#6: Šljokičasti finiš (Glitter)

Ove senke je lako primetiti u paleti, jer izgledaju poput presovanih šljokica. Zbog svoje teksture, moraju se nanositi tapkajući prstima na željeno mesto, ili uz pomoć silikonskog pljosnatog aplikatora, da biste izbegli rasipanje šljokica po licu.

Kada se šminkate gliter senkama, najbolje je da najpre našminkate oči, a tek na kraju ten, kako biste pokupili višak šljokica za lica, pre nanošenja pudera.

#7: Mineralne senke

Mineralne senke su napravljene od minerala, ili obično su pečene forme (“baked eyeshadow”). Obično su vrlo prozirne na kapku, sa dosta šljokica i sadrže prirodne sastojke, koji su blagi prema koži.

Mat finiši senki

#1: Mat (matte)

Ovaj tip senki za oči nema nikave sjajne čestice, šljokice ili gliter. Uglavnom su najpigmentovanije senke, idealne za stvaranje definicije i dubine oka. Daju najprirodniji izgled i najbolji finiš kada se koriste u srednje tamnim nijansama.

Ove senke sadrže viši nivo pigmenta i odlične su za vizuelno konturisanje i definisanje oka. Mat senke je, zbog teksture, najbolje nanositi malo po malo, da ne bi ostavljala “pečate” ili fleke po kapku.

Povezano: Vodič – kako da pravilno koristite mat senke na očima?

mat senke za oči

#2: Ultra mat (ultra-matte)

Senke sa ultra-mat finišem, imaju izuzetno suvu teksturu, nalik kredi (“chalky”). Vrlo često se osipaju i truse, a važno je da se na kapak “pakuju” pljosnatom četkicom na željeno mesto. Ne blendaju se levo-desno, a daju punu i bogatu boju. Prilagođene su iskusnim korisnicima.

#3: Somotski finiš (Velvet)

Baš kako im samo ime kaže, u pitanju su najluksuznije, najmekše i puteraste mat formule, koje su vrlo nežne pod prstima, poput somota ili pliša. Izuzetno se lepo nanose i blendaju četkicama. Pošto je ovako kvalitetne senke teško napraviti, mogu se naći samo kod nekolicine luksuznijih profesionalnih i high-end brendova.

Povezano: 7 načina da nanesete senke za oči za baš SVAKU priliku!

Pigmenti

#1: Pigment

Senke za oči, na kojima piše “pigment” su zapravo senke u prahu, u svom sirovom obliku. Regularne senke za oči se prave od pigmenata, koji se “razređuju” talkom i drugim praškastim materijama, kako ne bile toliko jake i potom se presuju. Pigment, pošto nije razređen, niti presovan, je izuzetno jakog intenziteta, i u praškastoj je formi. Idealni su za jak make-up look, ako želite intenzivne boje koje traju ceo dan.

#2: Presovani pigment

Ovo je isti pigment kao iznad, samo što je presovan u pan, ali ne sadrži supstance za vezivanje niti filere koji se nalaze u klasičnim senkama. Obično su pigmenti u panu metalik ili gliterasti, i lako pucaju. Odlični su za postizvanje visokog sjaja i gliter finiša na očima.

#3: Gliter pigment

Gliter pigment je zapravo teglica fino mlevenog glitera, koji je testiran i prilagođen upotrebi na očima. Za nanošenje glitera u prahu, biće vam potreban poseban lepak za glitere (možete ga naći u prodavnicama šminke), kako bi se šljokice zalepile za kapak. Najbolje se nanosi tapkanjem, pljosnatom sintetičkom četkicom.

šljokice za oči

Tečne i krem teksture

#1: Kremasta senka (Cream)

Radi se o kremastoj konzistenciji senke, u teglici ili stiku. Slične su kremastom rumenilu, i zato su idealne za prirodni, dewy, blistavi look. Lako se koriste i nanose se prstima ili sintetičkom četkicom. Odličan su izbor ako volite prirodni izgled, i niste posebno vešte sa blendanjem.

#2: Dugotrajne kremaste senke (Longlasting Cream)

Ove senke izgledaju i imaju teksturu kao kremaste senke, ali su malo suvlje, zbog svoje vodootpornosti. Odlične su kao baza za senke, kada želite da vam šminka duže traje i ne uvlači se u pregibe. Takođe, dugotrajne kremaste senke možete koristiti za veći intenzitet praškastih senki, kao bazu.

#3: Tečne senke

Radi se o senkama, koje dolaze u pakovanju poput sjaja za usne – tuba + aplikator. Imaju tečnu kremastu teksturu i idealne su za davanje visokog sjaja eye make-upu ili ekstremnog mat finiša.

Pročitajte još i: 8 neočekivanih načina upotrebe senki za oči

error: Content is protected !!