Šta su 3 Free lakovi za nokte?

Da li ste čuli za 3 free lakove? Da li ste pročitali negde da je neki lak za nokte 3 free, a niste znali šta to znači? Jako je važno da koristite upravo lakove koji ne sadrže ta 3 čuvena štetna sastojka.

Lakovi za nokte bez 3 štetna sastojka

3 free lakovi za nokte ne sadrže dibutil ftalat, formaldehid i toluen. Danas veliki broj proizvođača ima formule koje ne sadrže ova tri toksična sastojka. Ali bez obzira na to koji brend kupujete, obavezno pročitajte sastav na ambalaži.

Šta je dibutil ftalat?

Dibutil ftalat (Dibutyl phthalate) je plastificirajući sastojak koji lak za nokte čini fleksibilnim nakon sušenja i smanjuje krzanje. U EU je zabranjen za upotrebu jer postoji potencijalna opasnost  da stvara toksine koji mogu imati uticaj na porođajne defekte novorođenčadi.

Šta je formaldehid?

Formaldehid (Formaldehyde) je sastojak koji omogućuje prijanjanje laka za površinu prirodnog nokta i čini nokte jačim. Zato se on nalazi u bazama i učvršćivačima za nokte. Prilično je rasprostranjen, čak i u puno većim količinama nalazi se u bezalkoholnim pićima, materijalima za izradu tepiha, bojama i ostalim  proizvodima sa kojim smo često u dodiru. Formaldehid je klasifikovan kao potencijalno kancerogen.

Šta je toluen?

Toulen (toluene)  služi kao rastvarač (otapač) i reaguje s adhezivom, a zatim isparava. Može biti štetan a visoke doze mogu izazvati iritaciju oka. Dugotrajno unošenje većih količina može dovesti do oštećenja mozga! Udisanje toluena nije bezopasno i zato je jako važno da kada koristite lak za nokte i skidač laka za nokte da ste u dobro provetrenom prostoru.

Mnoge kozmetičke kompanije proizvode lakove za nokte bez  ovih štetnih sastojaka. Ipak da biste bili potpuno sigurni da ste izbegli ove sastojke u lakovima za nokte obavezno pročitajte sastav pre nego ih kupite. Zdravlje je ipak najbitnije.

Naš predlog su Zoya Lakovi za nokte

Bez formaldehida, ostataka formaldehida, toluena, dibutil ftalata (DBP) i kamfora, dizajnirani su da traju 7-10 dana na prirodnim noktima.

Svi Zoya proizvodi sadrže sumporne amino kiseline koje se normalno nalaze u nokatnoj ploči. Ovaj sastojak pomaže boljem vezivanju laka za nokatnu ploču kao i jačim vezama između slojeva laka. Ove veze ne samo da su jake, već su i elastične što omogućava da lak duže traje, sprečava njegovo ljuštenje i daje mu fleksibilnost.

Selection_020Selection_021Selection_024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompletnu ponudu boja možete pogledati OVDE.

 

Spisak 3 free lakova za nokte

Essie, OPI, CND, Deborah Lippmann,  Estee Lauder, Hard Candy, Lancome, M.A.C., Nars, Nicole, Priti NYC, Spa Ritual, Wet ‘n’ Wild, Jessica, Zoya, China Glaze, Color Club, Butter London, Maybelline New York Express Finish, Maybelline New York Salon Expert, Sally Hansen Salon, Orly, Chanel, Dior, Estée Lauder, Givenchy, Lancôme, L’Oréal Paris, Nubar, Revlon, Rimmel London 60 Seconds.

Ako znate za još neki, slobodno nam ostavite u komentarima, da svi budemo što bolje informisani.

Autor teksta: Đurđica Jovanović blog SweetNails

error: Content is protected !!