Hidratantna maska za kosu

ispravno korišćenje maske za kosu

Hidratantna maska za kosu spada u najčešće korišćene preparate za osnovnu negu kose. Ova vrsta pakovanja za kosu ima ulogu da dlaci nadoknadi izgubljenu vlagu, elastičnost, mekoću, sjaj, da smekša suve krajeve i jednostavno – da oživi dehidriranu i umornu kosu. Ukoliko se pitate kakav će efekat na vašoj kosi imati ovaj tip prozvoda i kako da ga prepoznate na policama drogerija, nastavite da čitate.

Sastav hidratantnih maski

Hidratantne maske u svom sastavu imaju učinkovitu kombinaciju prirodnih ulja (arganovo, kokosovo, avokado, maslinovo, jojobino, monoi, lan itd…), putera (shea puter, avokado puter…) i biljnih ekstrakata. Osim toga, ovakve maske ćete prepoznaćete i po tome što visoko u svom sastavu sadrže i posebne hemijske supstance koje zajedno sa prirodnim uljima i puterima vrše ulogu hidriranja. Najpre su za to zaslužni tzv. “masni” tj. “dobri alkoholi”, koji vašu kosu neće isušiti, a prepoznaćete ih po nastavku -yl na  kraju naziva, npr. Cetyl Alcohol, Acetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Lauryl Alcohol, a takodje i Lanolin Alcohol.

Za optimalnu hidrataciju važni su i emolijensi koji omekšavaju dlaku i čine kutikulu sjajnom – u prvom redu glicerin i sve sto sadrži reč glyceryl, dimethicone, kao i ovlaživači poput pantenola i propilen glikola. Naš predlog hidratantne maske je Serical Placenta pakovanje, koje pored masnih alkohola i ovlaživača sadrži ekstrakt pšeničnih klica i bambusa, dok Serical Carotta pakovanje sadrži laneno ulje, ulje kukuruznih klica i ekstrakt šargarepe.

Beautiful girl with long hair

Kako se koriste?

Hidratantne maske se mogu  koristiti prilikom svakog pranja kose, a da bi njihov učinak bio što bolji, neophodno je držati ih na kosi što duže: od 10 minuta pa do sat, dva. Ne oslanjajte se previše na uputstva proizvodjača koja kažu da ćete videti učinak nakon samo 3 minuta. Sastojcima iz hidratantne maske je neophodno vreme da bi delovali!

Kako biste maksimalno iskoristili učinak hidratantne maske, poželjno je da s vremena na vreme praktikujete tzv. dubinsku hidrataciju: na isfrotiranu kosu nanesete masku, potom stavite kapu za tuširanje ili običnu plastičnu kesu i zagrevate fenom. Ovaj tretman će omoguciti da aktivni sastojci prodru unutar dlake dublje nego inače, jer je poznato da se kutikula dlake otvara pod dejstvom toplote.

A post shared by Blowdoll dry bar (@blowdoll.gr) on

Kome su namenjene?

Da li vam je neophodna hidratantna maska: DAsvim tipovima kose je potrebna hidratacija. Posebno, ukoliko je vaša kosa suva na dodir poput slame, neelastična, sklona pucanju i cvetanju, farbana i blajhana. Čak i ukoliko vam je kosa normalna i zdrava, jaka i neoštećena, svakako je neophodna upotreba ovog tipa maske radi održavanja zdravog stanja kose.

Selection_002Selection_005

error: Content is protected !!