7 navika koje štete vašoj boji kose + kako da to popravite

boja kose

Uprkos najboljim namerama da imamo sjajnu i vibrantnu boju kose, naše svakodnevne navike je mogu oštetiti, izbledeti i učiniti da ona izgleda isprano. Od toga da ne koristite sprej za zaštitu od toplote, do prečestog pranja kose jakim šamponima – ove navike čine da vaša boja ne izgleda najbolje. Uz par saveta kako da preduzmete zaštitne mere, vaša boja će biti mnogo dugotrajnija!

Zbog ovih navika vaša boja kose nije dugotrajna

1. Ne koristite odgovarajući šampon

Šampon za kosu je najvažniji proizvod na koji treba da obratite pažnju ako želite da produžite trajnost boje za kosu. Razlog za to su agensi za čišćenje, poput sulfata, koji razbijaju molekule boje i čine da ona mnogo brže izbledi. Zato birajte UVEK šampone BEZ sulfata, specijalno namenjene farbanoj kosi, kako se vaša boja ne bi odlazila u slivnik tokom pranja.

Mi vam predlažemo Subrina ECHOES šampon za fabranu kosu bez sulfata.

boja kose

2. Uvek kvasite kosu tokom tuširanja

Još jedan razlog zašto vaša boja bledi brže nego očekivano je tvrdoća vode. U našoj zemlji, voda je dosta tvrda, a do znači da sadrži dosta minerala koji se talože na dlaci. Time čine da boje izbledi, da deluje beživotno i bez sjaja.

Ako imate kratku kosu pa je često perete ili kvasite tokom tuširanja – znajte da morate nosite kapicu za tuširanje, koja će sprečiti bespotrebni kontakt tvrde vode i bojene kose.

3. Niste iskreni sa frizerom oko farbanja kod kuće

Ne zavaravajte se – frizer će otkriti da ste ga “varali” sa kutijom farbe iz drogerije. Zato budite iskreni sa njim, i obavezno naglasite da ste se u medjuvremenu “popravili” kod kuće, kako bi znao da prilagodi formule farbe. Boja kupovne farbe će sprečiti da vaša salonska boja izgleda fantastično kao i uvek: pošto je lošijeg kvaliteta od profesionalna, teže ju je ukloniti, a ujedno frizer mora znati koliko pigmenta mora da ukloni iz kose.

Povezano: Šta znači brojevi na farbama za kosu – upoznate boje za kosu

boja kose

4. Korisitite proizvode za stajling kose sa alkoholom

Nije tajna da alkohol isušuje vlasi kose. Ako često koristite stajling proizvode na bazi alkohola (a to su gotovi svi iz drogerija), vremenom ćete primetiti porast rascvetalih krajeva, lomljenje ili suvoću kose. Produžite dugotrajnost boje tako što ćete birati profesionalne proizvode za stajling koji NE sadrže alkohol, a one sa alkoholom (poputa laga za kosu ili gela) koristite što ređe.

5. Ne koristite sprej za termičku zaštitu kose

Znamo da nema “uradi-sama” frizure bez pegle, fena ili figara – ali znajte da njihovo prečesto korišćenje, unmištava molekule boje i čini da ona izbledi mnogo pre zakazanog termina za farbanje. Posebno ako ne koristite baš nikakvu zaštitu protiv visokih temperatura stajling aparata.

Temperature koje idu i preko 200 C, uništavaju molekule boje – zato je sprej za termičku zaštitu i proređena upotreba ovih aparata vaše rešenje za vibrantnu boju.

Povezano: Sprej za termičku zaštitu kose – kako deluje?

boja kose

6. Ne koristite proteinske proizvode

Baš kao i vašem telu, i kosi su potrebni proteini da bi bila jaka. Za one sa farbanom kosom, proteinski tretmani su ključni kako biste nadoknadili oštećenja od farbanja kose i hemijskog tretiranja. Svaki put kada farbate kosu, kutikula dlake se “podiže” kako bi se molekuli boje nataložili unutar nje. Proteinske maske ojačavaju vlas i dozvoljavaju joj da se “samo-regeneriše” posle blajhanja i farbanja.

Mi vam savetujemo da koristite Marrakesh Miracle Masque koja je po sastavu hidratantno-proteinska.

6. Ne nosite šešir leti

Sunčevi UV zraci su jedan od glavnih faktora procesa oksidacije boje za kosu. Baš kao što oštećuje kožu, sunčevi zraci podjednako deluju i na dlaku, a posebno na njenu boju. Ako tokom leta dosta vremena provodite napolju, obavezno se zaštitite leave-in sprejem sa UV zaštitnom i nosite šešir, posebno kada ste na letovanju.

Pročitajte još i: Kako da negujete NEOBIČNE boje kose (pastel, neon, šarene)?

error: Content is protected !!