Šta znače brojevi na farbama za kosu? – Upoznajte boje za kosu!

Većina žena boji kosu. Većina žena ne zna da protumači oznake na farbama za kosu. Zato ćemo vam mi u ovom tekstu pojasniti brojeve i nazive nijanse zbog kojih često dobijete boju kose koji baš i niste želele.

 

Šta znače brojevi na farbama za kosu?

Sigurno ste primetile da proizvođači farbe za kosu obeležavaju određenim brojevima. Nazovimo ih broj “X” i broj “Y”, te je oznaka na boji X/Y ili X.Y, zavisno od brenda i proizvođača. Ta dva broja u kombinaciji predstavljaju nijansu i ako znate da pročitate, tačnije, razumete šta koji broj označava, više nećete kupovati pogrešnu boju za kosu!

Šta označava prvi broj na bojama za kosu?

Prvi broj na farbama za kosu označava osnovnu boju. To znači, pokazuje boje od crne 1 do najsvetlije plave 12. Retko ko, da ne kažemo, niko nema nijanse 1 i 12. Svi se krećemo u rasponu od 3 do 9. Podela boja izgleda ovako:

1 – crna
3 – tamno smeđa
4 – smeđa
5 – svetlo smeđa
6 – tamno plava
7 – plava
8 – svetlo plava
9 – veoma svetlo plava
10 – extra svetlo plava
11 – ultra svetlo plava
12- specijalno svetlo plava

*Nazivi plavih nijansi od broja 10 do 12 mogu da variraju, zavisno od proizvođača.

Osnovne boje označavaju koliko nam je tamna, odnosno svetla boja kose.

Šta su brojevi iza / ili . na farbama za kosu?

Oznake brojeva iza osnovne boje, naziva se podton. Tako imamo sledeće boje:

/0 prirodna
/1 pepeljasta
/2 violet   *Napomena – Kod nekih brendova, oznaka za violet je 6!
/3 zlatna
/4 bakarna
/5 mahagoni
/6 crvena
/7 braon
/8 biserna

Kombinacijom tih podtonova tih tonova dalje nastaju:

/01 prirodno pepeljasta
/11 intenzivno pepeljasta
/12 pepeljasto violet (kod nekih je ta nijansa /16)
/21 pepeljasto-violet (kod nekih je ta nijansa /61)
/34 zlatno-bakarna
/43 bakarno-zlatna
/44 intenzivno bakarna
/53 mahagoni zlatna
/54 mahagoni bakarna
/56 mahagoni crvena
/66 intenzivno crvena
/71 braon pepeljasta
/73 braon zlatna
/74 braon bakarna
/75 braon mahagoni
/77 intenzivno braon
/81 biserno pepeljasta

Tako bi 12/81 bila specijalno svetlo biserno pepeljasto plava, a 6/73 – tamno plava braon zlatna, dok je 7/77  plava intentivno braon.

Da li vam je jasnije?

Prvi broj označava koliko je kosa tamna/svetla a drugi koji će podton/nijansu imati.

Krug boja na paleti farbi za kosu?

Primetili ste da većina farbi za kosu (sve profesionalne) imaju na kraju kataloga boja nacrtan krug boja. Taj krug će vam pomoći da utvrdite:

  • farbe za kosu kojim bojama možete neutralisati određenu nijansu, tako što ćete naći podton koji je u krugu boja na suprotnom kraju od boje koju želite da neutrališete.
    Npr. ako želite da neutrališete žut ili narandžast ton na nosi, videćete da se oni nalaze suprotno od sive i ljubičaste. To znači da se upravo tim podtonovima neutrališu žuta i narandžasta. Ovaj problem najčešći je kod plavuša, pa ako ste i vi među njima, pogledajte kako da vaša plava kosa ne bude žuta.
  • koliko brzo će se boja ispirati – što je boja bližu centru kruga, to je prirodnija i postojanija. Boje koje se nalaze na spoljnoj ivici kruga najbrže se ispiraju. Ti su obično crveni podtonovi i jako svetle plave nijanse sa bisernim odsjajem.

A čemu služe korektori i toneri za boju?

Korektori, kako im sami ime kaže, koriguju boju. To su one intenzivne boje koje ima svaki katalog farbi za kosu, plava, crvena, žuta, pepeljasta, bela… Dodaju se u boju za kosu i pojačavaju određeni pigment i neutrališu neželjeni.

Pepeljasti korektor se koristi za neutralisanje žutog tona i često ćete čuti da ga zovu grafit. Crveni korektor pojačava intenzitet crvene boje. Beli posvetljuje plavu boju. Sa tonerima ipak oprezno, posebno sa sivim i plavim, da vam kosa ne poprimi baš te boje.

Kako da vam boja kose bude baš onakva kakvu ste želeli?

Kada kupujete boju, zaboravite kako ona izgleda na kutiji. Čak i na katalogu. Najpre odredite vašu prirodnu nijansu kose ili boju koju želite da prefarbate. Obavezno pročitajte uputstvo koliko tonova boja posvetljuje/potamnjuje kosu. Ne možete očekivati da imate platinsato plavu nijansu ako vam je kosa tamno smeđa i prvi put se farbate.

Na kutijama nekih proizvođača predstavljen je rezultat zavisno od toga kakova vam je podloga. Nije 100% verno, ali može da pomogne.

Obratite pažnju i na:

  • pravilan odnos boje i hidrogena – nemojte sipati hidrogen otprilike. Odnos boje i hidrogena je jako važan za konačan izgled boje
  • koristite boju i hidrogen istog proizvođača – tako se obezbeđuje najbolji rezultat jer su formule kompatibilne
  • pravilno vreme držanja boje – ni kraće ni duže, nego onoliko koliko piše.

Svoju boju za kosu možete iskoristiti i za pravljenje preliva za kosu kako biste osvežili boju i produžili vreme između dva farbanja. Tako ćete bojenoj kosi vratiti sjaj a manje će se isušiti.

Kombinovanje boja i postizanje savršene nijanse boje kose nije uvek jednostavno ali poznavanje oznaka na farbama za kosu može vam biti od značajne pomoći da znate koje se boje neutrališu a koje “pojačavaju”.

 

error: Content is protected !!