Farbe za kosu sa i bez amonijaka

Danas retko koja žena ne farba kosu. Neke od nas vole da s vremena na vreme promene boju, druge se farbaju zbog sedih koje imaju. Kozmetičke kuće koje proizvode farbe za kosu, takmiče se čime će da privuku što veći broj dama. Boje bez amonijaka veoma su popularne.

Farbe za kosu sa i bez monijaka – u čemu je razlika?

Osnovna zabluda kada se pomenu farbe za kosu bez amonijaka je da se one koriste bez hidrogena, tj. razvijača. To nije tačno. Pri farbanju kose ovim bojama nekada se koristi čak i jači procenat hidrogena nego kod farbi sa amonijakom da bi se postigao željeni rezultat.

Šta je to što dobijate ako boju za kosu koja adrži amonijak zamenite bojom bez amonijaka? Manje isušenu i oštećenu kosu. Boje za kosu bez amonijaka, slično polutrajnim bojama, daju veći sjaj i prirodniji izgled kose, nego što je to slučaj sa bojama kose sadrže amonijak.Kosa je nakon njih lepršavija, a dlaka ujednačenija.

Primetićete da farbe za kosu bez amonijaka imaju blag miris i da nisu agresivne prema vašoj kosi i koži glave. Nećete osetiti peckanje i svrab i nakon ovih boja za kosu nećete imati crvene pečate po koži.

Zašto onda i dalje postoje frabe za kosu sa amonijakom?

Farbe bez amonijaka su manje postojane. Iako daju veći sjaj kosi i ona ne trpi oštećenja, one se više ispiraju pa je period između dva farbanja kose kraći. Neke od ovih farbi ne pokrivaju sede, pa žene koje ih imaju nisu zadovoljne postignutim rezultatom bojenja.

Još jednu stvar je bitno napomenuti, najsvetlije plave nijanse je bojama bez amonijaka gotovo nemoguće postići. Ove farbe obično imaju srednje posvetljivanje, pa osim ako niste prirodna plavuša, teško ćete postići platinastu boju i kosa će vam biti žuta. Takođe, ako imate intenzivno crvenu nijansu, ove boje će je teško postići i brzo će se ispirati (što je i inače slučaj sa crvenim tonovima).

Kome su onda namenjene ove farbe za kosu?

Farbe bez amonijaka su namenjene ženama:

  • koje se farbaju da bi im kosa izgledala sjajnija (farbanje ton u ton)
  • koje žele da promene svoju nijansu za svega nekoliko nijansi, bilo ka tamnijoj ili svetlijoj
  • koje imaju malo ili nimalo sedih.

Ako želite jako svetlo plavu boju, farbe bez amonijaka zaboravite. Njihove prednosti jesu manje oštećenje kose, ali one ipak nisu za svakoga. Ako imate smeđu ili crnu boju, farbe za kosu bez amonijaka su za svaku preporuku.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!