Ima li lepote bez kozmetike i novca?

Danas je jako teško definisati prirodnu lepotu? Da li, ako koristimo čak i najosnovniju kozmetiku, nismo prirodne ili bez nje nismo lepe? Može li se biti lep bez novca?

(Ne)mogući standardi lepote?

Savremeno potrošačko društvo nameće današnjim ženama visoke, da ne kažem nemoguće, standarde lepote. Svakodnevno u časopisima, na televiziji i bilbordima gledamo zanosne lepotice, savršenih proporcija, tena, kose… Ipak, kada neko poznato lice sretnemo na ulici shvatimo da su i one obične žene, kao i mi i da koliko je glupo porediti se sa nekom nedostižnom idejom i simbolom, a ne realnom osobom.

Dame koje su javne ličnosti se  veoma često podvrgavaju veoma skupim, ali i jako efikasnim tretmanima tela i lica, za koje prosečna žena teško da ima dovoljno novca. Ipak, njihov posao i imperativ je da budu lepe i negovane. Nama ostalima je to zadovoljstvo, a svaka žena se divno oseća kada pokloni pažnju sebi i svom ulepšavanju.

Žene su uvek obraćale pažnju na izgled, to nije ništa novo, ali ipak je utisak da je to danas obaveza, skoro i moranje. Većina redovno odlazi kod manikira, radi nadogradnju noktiju, odlazi na feniranje i depilaciju i bar u letnjoj sezoni ide na pedikir. One platežno sposobnije uživaju u masažama, ali i mnogo skupljim tretmanima kao što su mezoterapija, kavitacija, hijaluron fileri, epilacija, …

Da li je neophodno da lepota košta?

Ne nužno, ali ako želimo da i u zrelijim godina izgledamo dobro i održimo mlađi izgled što duže, potrebno je da na vreme počnemo da brinemo o sebi i negujemo se. A to ipak košta. Naravno da uvek postoji alternativa u prirodi, ali realno u ovako brzom vremenu, gde svi samo jurimo, žurimo i večito kasnimo, svi žele brza i trenutna rešenja. Takva rešenja najviše koštaju.

Šta danas znači prirodna lepota?

Kakva je to devojka za koju kažemo da je prirodno lepa? Otprilike ovako, devojka ili žena koja koristi malo šminke, zna razliku između dnevne i večernje šminke. Ne koristi puder 3 tona tamniji od svoje kože i ne nanosi ga u slojevima. Zna šta je na njoj najlepše i to ume da istakne, sa ukusom i bez preterivanja.

Zna da je kod šminke najvažniji dobar ten, maskara, rumenilo i sjaj za usne i da je kod šminkanja najvažnije da lice izgleda sveže i odmorno. A da sjaj daju lično zadovoljstvo i emotivna ispunjenost, kojoj nikakva šminka nije dorasla. Obrve joj nisu “morske pijavice”, već imaju prirodan oblik, samo doteran tako da lice izgleda još lepše. Nisu pretanke i iscrtane jako tamnom olovkom ili senkom za obrve. Ima zdravu i sjajnu kosu, koja nije izmučena raznim hemijskim tretmanima. Koža lica joj je čista, bez bubuljica, akni i mitisera. Zna koliko je vazna pravilna nega. Zna da imati celulit ne znači smak sveta, ali se trudi da ga ima što manje, jer zna da je on bolest. Ima uredne nokte, bilo kratke ili duge, lakirane, prirodne, izlivene,… kakvi god da su moraju biti uredni.

I eto kao što smo vidite, lepota je nega i umerenost. Mlade žene često preteruju u šminkanju, dužini noktiju, potamnjivanju kože u solarijumu, ali mladosti to može i da se oprosti. Zabrinjavajuće je samo ako takva tinejdžerka zadrži svoje beauty navike u kasnijem životnom dobu. A nisu retke, zar ne?

error: Content is protected !!