Sprej za zaštitu kose od toplote – Kako deluje?

Pegla ili figaro su idealne alatke da daju vašoj kosi savršenu instant frizuru, bilo da preferirate ravnu ili kovrdžavu kosu. Nažalost, njihova prečesta upotreba kosu može prilično oštetiti. Ako ne možete da se odreknete vaših stajling aparata – postoje načini da minimizujete štetu. Tu uskače sprej za zaštitu kose od toplote, koji će joj pružiti zaštitu i sačuvati njeno zdravlje što je više moguće.

Da li ste se ikada pitali kako funkcionišu sprejevi za zaštitu kose od toplote, i zašto su vredni troška i truda? Da biste ih pravilno koristitili i time zaštitili svoju kosu, u nastavku saznajte “nauku” koja stoji iza njih!

Stajling aparati – kako oštećuju kosu?

Pegla i figaro za kosu zagreva dlaku između 95 i 230°C. Kada se kosa zagreva iznad 130°C, dešava se nekoliko vrsta oštećenja dlake:

  • pigmenti koji vašoj farbanoj kosi daju boju počinju da se menjaju (zato blajhana kosa postaje žuta)
  • proteini keratina koji kosi daju snagu i elastičnost se raspadaju
  • spoljašnji sloj dlake (kutikula) puca
  • vlaga iz unutrašnjosti dlake isparava – a ako je vaša kosa još i mokra, para koja se svara “kuva” unutrašnjost strukture dlake.

Sprej za zaštitu kose od toplote smanjuje oštećenja dlake koja su direktno povezana sa upotrebom toplotnih stajling aparata.

Naš predlog je Subrina Professional Frizz Fighter sprej za zaštitu kose od toplote i ispravljanje u jednom.

At The Hairdresser's

Sastojci koji štite kosu od toplote

Kada birate proizovd koji će štititi vašu kosu od toplote, pobrinite se da odaberete onaj koji sadrži sastojke poput sledećih:

  • acrylates copolymer
  • quaternium 70
  • hydrolyzed wheat protein
  • silikoni: silicone quaterniums i dimethicone, koji oblažu kutikulu i smanjuju gubitak vlage.

Imajte na umu da sprej za zaštitu kose od toplote samo SMANJUJE nivo oštećenja koje stajling aparati uzrokuju vašoj kosi. Oni ne mogu u potpunosti zaštiti kosu – čak i oni najbolji pružaju do 50% zaštite.

Povezano: 7 stajling tajni za zdravu kosu

Sprej za zaštitu kose od toplote – kako deluje?

Deluju kao fizička zaštita dlake

Sastojci spreja za zaštitu kose od toplote deluju tako što formiraju tanki film oko dlake, koji usporava provođenje toplote i distribuiraju je ravnomernije. To znači da će se kosa lagano zagrejati, ali ne odjednom, uzrokujući posledično manje oštećenja.

ravna kosa bez pegle

Hidriraju dlaku

Ovi sprejevi deluju kao tečni regeneratori, samo su još laganiji. Svi vitamini i masne kiseline koje se nalaze u sastavu kvalitetnih sprejeva za zaštitu kose od toplote daju kosi “čašu vode” koja će je napojiti – a zauzvrat dobijate zdraviju i lepršaviju kosu!

Povezano: Greške koje pravite dok koristite peglu za kosu

Skraćuju vreme sušenja

Kombinacija oblaganja dlake i hranljivih sastojaka poput proteina pšenice, vitamina E i silikona “zarobljavljavaju vlagu”, ojačavaju dlaku i ostavljaju površinu dlake suvljom. To znači da ćete ubrzati sušenje kose, a ovo se posebno odnosi na feniranje.

Rade i na mokroj i na suvoj kosi

Bilo da peglate i uvijate kosu (što se radi na suvoj kosi) ili se fenirate (sa vlažnom kosom) – sprej za zaštitu kose od toplote deluje u oba slučaja. Naravno da je vaša kosa spremnija da upija hidratantne sastojke kada je vlažna, ali i suva kosa ima itekako mnogo benefita od ove vrste proizvoda za kosu.

Pročitajte još i: Da li ulja za kosu štite od toplote pegla i figara?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!