Da li ulja za kosu štite od toplote pegle i figara?

ulje za kosu

Ako redovno stilizujete kosu peglom i figarom, znate da je zaštitni termo sprej neophodan, kako bite umanjili rizik od oštećenja dlake. Visoke temperature fena, pegla i figara izlažu dlaku temperaturi čak oko 200 C. Ipak, mnogi od nas koriste kao zaštitu pre peglanja upravo čista ulja za kosu. Ovo nije dobra praksa, jer mnoga od njih imaju tačku gorenja koja je niža od toplote aparata.

Bilo da kosu ravnate peglom, uvijate figarom ili fenirate – neophodna vam je termička zaštita kose pre toga. Mnoge žene zato posegnu za prirodnim varijantama, poput biljnih ulja, uverene da oni deluju kao zaštita kose pre izlaganje toploti.

Biljna ulja – štite od toplote?

Ono što treba gledati kod ulja jeste njegova tolerancija na toplotu – odnosno tačka gorenja. Osim toga, dobra termička zaštita kose mora i da vlaži kosu. Ako koristite razne DIY sprejeve za termičku zaštitu, na bazi ulja, pripazite – sama ulja mogu “usporiti” klizanje pegle niz pramen, tako da će ovaj postupak dodatno oštetiti kosu. Dobra termička zašttita mora i da predupredi isušivanje kose.

pegla za kosu

Zato treba da u dobro preparatu tražite kombinaciju glicerina i drugih ovlaživača, ulja, kao i polimera koji prodiru unutar dlake, i sprečavaju toplotu da uništi kutikulu dlake.

Povezano: 5 proizvoda za kosu koje morate imati

Tačka gorenja ulja

Tačka gorenja ulja je temperatura na kojoj ulje počinje da se dimi, menja boju i da se raspada. Ovaj momenat je jako opasan, pogotovo ako se događa na dlaci. Jer se na ovaj način stvara velika količina slobodnih radikala i substance koje se zove “akrolein” koja povećava rizik od kancerogenih oboljenja.

Imajte na umu da pegla i figaro na najjačem stepenu proizvode toplotu do 230°C. Ovo su tačke gorenja najčešćih vrsta ulja:

 • Nerafinisano suncokretovo ulje – 107°C
 • Nerafinisano suncokretovo ulje bogato oleinskim kiselinama – 160°C
 • Ekstra devičansko maslinovo ulje – 160°C
 • Kokosovo ulje – 177°C
 • Makadamijino ulje – 177°C
 • Visokokvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje – 207°C
 • Ulje grožđanih koštica – 216°C
 • Rafinisano suncokretovo ulje – 232°C
 • Ulje komine masline – 238°C
 • Ulje avokada – 271°C

Povezano: Ulja za kosu, kapi, kristali… Zašto ih treba koristiti?

biljna ulja

Ulja koja deluju kao zaštita

Ipak, neka ulja sa visokom tačkom gorenja mogu se koristiti kao jedan od sastojaka unutar spreja za termičku zaštitu od toplote. To su:

 • ulje grožđanih koštica – ima visoku tačku gorenja i dodajte sjaj ispeglanoj kosi
 • arganovo ulje – kruži po blogovima o kosi kao odlična zaštita od toplote
 • kokosovo ulje – reparira oštećenja nastala od toplote
 • shea puter – odlična zaštita, jer sprovodi toplotu poput silikona
 • ulje suncokreta – visoka tačka gorenja, ali ga treba mešati sa drugim uljima.

Mi vam predlažemo Marrakesh Marokansko arganovo ulje u kombinaciji sa silikonima, kao odličnu zaštitu za kosu.

Zaključak

Kako bi dlaka ostala neoštećena prilikom peglanja, feniranja ili uvijanja, potrebna je kombinacija sastojaka poput ovlaživača, ali i silikona, koji stvaraju zaštitni film oko dlake. Ako ste naneli samo biljno ulje, a izostavili sprej za termičku zaštitu ili lagani regenerator u spreju – kosa će vam dodatno otežati.

uvijanje kose

Ako slučajno prereterate sa temperaturom stajling aparata, uz pomoć ulja ćete zapravo spržiti kosu, baš poput mesa koje se prži na vrelom ulju. Zato je najbolja varijanta – u zaštitu uključiti ulja sa visokom tačkom gorenja u kombinaciji sa kupovnim sprejem za termo-zaštitu kosu.

Ako tražite gotov proizvod za termičku zaštitu kose – naš predlog je Subrina Frizz-fighter sprej.

Pročitajte još i: Greške koje pravite dok koristite peglu za kosu

error: Content is protected !!