Čizkejk je omiljena poslastica sa kojom ne možete pogrešiti: nema brašna, nije mnogo slatka, a tako je sočna kombinacija sira i bobčičastog boća. Lako i brzo se pravi, što ne oduzima puno vremena. Njujorški čizkejk je posebna vrsta čizkejka, kod kojeg voćni sloj ne ide direktno na kolač, već se on preliva sirupom od voća, a razlikuje se i po tome što se peče u rerni. U nastavku pogledajte ovaj super laki recept za čizkejk na njujorški način!
Njujorški čizkejk je nešto drugačija verzija čizkejka, koji možete napraviti od sastojaka koji nisu skupi, a za one koji nisu ljubitelji bobičastog voća na vrhu klasičnog čizkejka – ovo je odličan izbor!
Njujorški čizkejk – recept
Sastojci:
Za kalup prečnika 18 cm (10 porcija) trebaće vam:
Za koru od keksa:
- 120 g keksa
- 60 g istopljenog putera
Za fil:
- 400 g krem sira
- 120 g kristal šećera
- 200 g kisele pavlake
- 150 ml punomasne slatke pavlake
- 2 jaja
- 2 supene kašike gustina
- 1.5 kašika ekstrakta vanile
- sok od 1/4 limuna
Za voćni preliv:
- 20 g malina
- 40 g šećera u kristalu
- 1 supena kašika vode
Priprema:
Kora
Izdrobite keks u činiji i pomešajte ga sa istopljenim puterom dok se ne sjedini. Prespite ovu smesu u okrugli kalup za čizkejk i utapkajte kašikom po dnu. Namažite potom ivice kalupa margarinom, i obložite ih trakom papira za pečenje. Ivice i dno kalupa spolja obložite sa aluminijumskom folijom. Ostaivite da odstoji dok pravite fil.
Fil
Umutite žicom za jaja krem sir i kristal šećer, dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte kiselu pavlaku. Umešajte je dobro, a potom sipajte i punomasnu slatku pavlaku. Mešajte, i ubacite dva jaja, a potom i gustin i ekstrakt vanile. Limunov sok dodajte na kraju.
Pečenje
Sipajte smesu u kalup sa koricom od keksa i poravnajte kašikom. Pecite ga u dubljem plehu u koji ste sipali malo vode. Pecite pola sata na 180 C. Potom smanjite rernu na 150 C i pecite još 30 minuta. Potom rernu isključite i ostavite čizkejk u rerni još sat vremena. Izvadite ga iz rerne, pustite da se ohladi i potom stavite u frižider na 6 sati.
Povezano: Oreo čizkejk – Kremasti kolač bez pečenja
Voćni preliv
Maline prelijte kristal šećerom i ubacite u mikrotalasnu pećnicu na 4 minuta. Procedite pire od malina kroz cediljku, kako biste dobili gusti sirup na dnu.
Serviranje
Isecite parče čizkejka i prelijte ga sirupom od malina. Vaš njujorški čizkejk je gotov! Prijatno!
Video-tutorijal za pripremu njujorškog čizkejka pogledajte OVDE:
Pročitajte još i: Savršen čizkejk – omiljena poslastica mnogih
Ostavi odgovor
Vidi komentare