Milije: Sitne bele tačkice oko očiju – Kako ih se rešiti?

milije

Ako ste primetili na sebi ili drugima sitne bele tačkice oko očiju koje podsećaju na bubuljice – to su milije, i ne, nisu u pitanju akne! Milie su nakupine keratina koji je ostao zarobljen na koži u vidu malih belih kuglica. Bezopasne su i bezbolne, a ne mogu se iscediti. U nastavku pročitajte kako ih se možete rešiti!

Miljie su isključivo estetski problem, koji se javlja u području oko očiju i nosa. Podsećaju na male bubuljice, ali ne smete ih sami cediti. Često se dešava da nastanu, ali i nestanu bez razloga, samo odjednom. Ipak, ako imate veći broj milija, ili vam ta jedna stoji tu godinama – razmislite da posetite kozmetičara ili da isprobate neki od prirodnih recepata za njihovo uklanjanje.

Zašto i kako nastaju milije?

Milije nastaju kao rezultati nakupljanja viška keratina, proteina od kog se sastoji naša koža. One su često tvrde na dodir, ali nisu uzrokovane bakterijama. Ne postoji neki poseban razlog zašto nastaju, ali jedan od njih može biti i preteška, to jest, premasna krema za okoloočno područje.

Povezano: Okoloočna nega za svaki uzrast – savršen antirid za 20+, 30+ i 40+

Javljaju se kod svih – nema posebnih izuzetaka, pa čak i kod beba. Mogu se pojaviti i kod dugoročnog sunčanja, upotrebe steroidnih krema, pa čak i kao nuspojava plikova i opekotina.

eyes.jpg

Kako da se rešite milija?

Ceđenje milija ne dolazi u obzir, jer ništa neće izaći napolje, a možete napraviti oštećenja kože u vidu ožiljka. Zato je najefikasnije rešenje odlazak od kozmetičara, koji će tankom iglicom probušiti tvrdu miliju i tako iscediti njen sadržaj. Ovo mora obaviti stručno lice, kako ne biste imali ožiljak.

Povezano: Kako da znate da li vam kozmetika zadaje akne?

Prirodni tretmani milija

Ulje čajevca – ima fantastična pročišćavajuća svojstva, čime sjajno deluje na isušivanje milija. Umočite štapić za uši u ulje čajevca i nanesite direktno na miliju. Ovo izbegavajte ako je milija preblizu oka.

Parenje lica – pomaže da se koža omekša, pore rašire i sadržaj unutar milija omeška, kako bi se lakše uklonio.

Kora nara – pečena i usitnjena kora nara je odličan prirodni lek za milije. Ovaj recept se meša sa limunovim sokom (ako nemate suvu kožu). Ovu masku nanesite na deo gde imate milije i pustite da odstoji 15 minuta. Ponavljajte dok milije ne nestanu.

homemade-skin-care-and-body-scrub-with-natural-ingredients-avoca.jpg

Aloe vera – ako gajite aloa veru u kući, već imate dragoceni prirodni lek za milije! Isecite jedan list i iscedite gel direktno na miliju. Ostavite ga preko noći, a ujutru isperite. Ponavljajte dok ne vidite rezultate.

Pročitajte još i: Recite NE podočnjacima

error: Content is protected !!