7 stajling tajni za ZDRAVU kosu

Znamo koliko je štetna preterana upotreba stajling aparata, a i mnoge od nas ih koristio prečesto, i bez zaštite. Rezultat je najčešće oštećena kosa koju je posle teško oporaviti. Onda je jedino preostalo rešenje – makaze! Kako se to ne bi desilo, donosimo vam 7 zlatnih tajni za zdravo stilizovanje kose – šta treba, a šta ne treba da radite!

Zdrava kosa: Top stajling saveti

1. Uvek koristite sprej za termičku zaštitu

Ovo je zlatno pravilo – pre nego što uključite peglu na 230 C – imajte na umu da se kosa lako sprži, a takva oštećenja su nepovratna. Zato obilno naprskajte kosu zaštitnim sprejem koji će obložiti dlaku i zaštititi je od visokih temperatura stajling uređaja. On će sprečiti elektrisanje kose, mini antenice u kosu koje se razlete, lomljenje, cvetanja krajeva…

Povezano: 5 proizvoda za kosu koje morate imati

peglanje kose

2. Birajte pažljivo pribor za češljanje

Kako ne biste počupali i pokidali kosu – odabir alata za češljanje je jako važan prilikom stilizovanja kose. Posle pranja je raščešljajte češljem sa širokim zupcima ili posebnom, detangle četkom. Stilizujte kosu za dodatni sjaj četkom od prirodne veprove dlake. Češljanje uvek počnite od krajeva, pa se postepeno penjite nagore.

Za bezbolno raščešljavanje preporučujemo vam WET Brush i Tangle Teezer četke namenjene specijalno mokroj ali i suvoj kosi.

3. Odaberite stajling aparate

Odabir kvalitetnog fena, pegla i figara je ključan za zdravu kosu. I naravno da je koliko para – toliko muzike. Zato uložite u kvalitetne stajling aparate: fen od 2000 W sa jonima, keramičku peglu ili onu sa infuzijom keratina na pločama, kao i keramički figaro. Turmalinske ploče su još bolje.

Povezano: Kako da odaberete SAVRŠEN fen, peglu i figaro za kosu – VODIČ za kupovinu

4.  Pažljivo sa mokrom kosom

Kosa je najranjivija kada je mokra. Ako je grubo češljate, vučete, vezujete rep ili spavate sa mokrom kosom – velika je šansa da će se lomiti. Zato sačekajte par nekoliko minuta posle pranja, kako biste prstima razmrsili kosu, a potom je, uz leave-in regenerator i detangle četku, detaljno odmrsite.

mokra kosa

5. Skinite koncentrator sa fena

Usmerivač odnosno koncentrator ima ulogu jedino pri feniranju kose četkom. U slučajevima sušenja kose, nije vam potrebna, jer usmerava svu vrelinu fena na jednu malu regiju kose, koja može izgoreti. Zato se sušite bez koncentratora, kako bi se vrelina fena raspršila po celoj kosi.

6. Zdrav skalp=zdrava kosa

Ako ne možete da zamislite svoj dan bez laka za kosu, suvog šampona ili tapiranja – znajte da i vaš skalp pati. Zato ako želite zdravu i lepu kosu, obratite pažnju i na negu skalpa. Ako vam se masti ili imate naslage od stajling proizvoda – koristite piling detox šampon ili masku za teme, a ako vam je teme suvo, umasirajte kokosovo ili bademovo ulje u njega.

7. Ne preskačite SPF zaštitu kose

Verovali ili ne, 100 sati provedenih na direktnom suncu oštećuje kosu kao da ste držali čist blanš 30 minuta. Neka vam ne bude teško da pre svakog izlaska na sunce, tokom letnjeg perioda, naprskajte zaštitni sprej sa UV filterima koji će očuvati zdravlje vaše kose, njenu boju, elastičnost i sjaj.

Povezano: SPF zaštita kose od sunce – Sve što treba da zante + predlozi

Naša preporuka je Revlon EQUAVE Sun Protection dvofazni regenerator u spreju:

equave sun protection spray

error: Content is protected !!