SPF zaštita kose od sunca: Sve što treba da znate + predlozi

spf zaštita kose

Ako niste znali, UV radijacija oštećuje kosu skoro isto koliko i kožu. Upravo je to jedan od razloga zašto je kosa tokom leta suvlja i oštećena. Zato, sledeći put kada budete proveli ceo dan na suncu, u torbu ubacite i sprej sa UV zaštitom kose, bez obzira na to da li imate farbanu ili prirodnu boju kose.

Kako izgleda kosa oštećena od sunca?

Kada izađete napolje bez SPF zaštite kose, izlažete je riziku posvetljivanja i gubljenja boje, nedostatka vlage i lomljenja. Ovi krakoročni efekti učiniće vašu kosu beživotnom i dehidriranom, ali dugoročno – vaša kosa će prerano početi da stari. Šta to znači? Kako starimo, volumen kose se smanjuje. E pa uz štetnost sunčevih zraka – ovo će se dogoditi dosta brže.

Prepoznaćete kosu koja je oštećena od sunca po tome što je suva, mrtva, krhka, lomljiva, sklona cvetanju krajeva i frizz efektu. Boja kose bledi, i deluje prošarano.

oštećena kosa

Zašto se to dešava?

Kada UV zraci prodru u kutikulu dlake (to je zaštitni, spoljašnji sloj dlake), proizvode se slobodni radikali koji uzrokuju oštećenja prirodnog pigmenta kose – melanina. Osim njega, dejstvo UVB zraka oštećuje i protein kose – keratin, od kojeg je kosa primarno izgrađena.

Povezano: Zašto treba da promenite šampon za smenom godišnjeg doba?

Kako da zaštitite kosu od sunca?

  • Leave-in zaštitom za kosu u spreju – najbolja zaštita od sunca za vašu kosu je ona u spreju, jer se lako nanosi i ne masti kosu. SPF sprej napskajte na celu dužinu kose i razdeljak, pre nego što izađete na sunce. Naprskaste je slobodno i po temenu, kako biste zaštitili skalp od opekotina. SPF nanesite i na uši i potiljak.
  • Nosite šešir – najbolja zaštita skalpa je da ga pokrijete šeširom od laganog materijala, koji će omogućiti kosi da diše, a ujedno ćete dobiit i “hlad” za kožu lica.

šešir i kosa

  • Šamponima i maskama sa SPF zaštitom – specijalni šamponi za letnji period sadrže i SPF zaštitu, tako da bi bilo dobro da pre izlaganja suncu, kosu operete i negujete ovim proizvodima. Ipak, samo pranje nije dovoljno – leave-in SPF sprej je obavezan!
  • Natopite kosu vodom pre plivanja – mokra kosa je podložnija oštećenju. Ako plivate u moru ili bazenu, kosu najpre natopite slatkom vodom iz česme, kako biste je zaštitili od diskoloraacija uzrokovanim solju i hlorom. Ako vam je kose duga, vežite je kako biste izbegli zapteljavanje, i naprskajte je SPF sprejem. Posle kupanja je isperite običnom vodom i ponovo naprskajte zaštitu.

Predlozi proizvoda sa SPF zaštitom za kosu

revlon equave spf sprej

  • Revlon UniqONE All-in-one Hair Treatment – deluje kao leave-in maska u spreju, pruža kosi čak 10 benefita, obnvlja oštećenu kosu, štiti boju uz pomoć UVA i UVB filtera, štiti krajeve i kontroliše kovrdžanje kose, što ga čini idealnim letnjim all-in-one preparatom.

revlon uniqone sprej

  • Marrakesh 10 u 1 Color Leave-in tretman – posebno formulisana zaštita za farbanu kosu, uz ekstrakt semene suncokreta pruža zaštitu od UV zračenja i posvetljivanja boje, daje odličnu hidrataciju kosi koja je izložena suncu uz ulje argana i konoplje.

marrakesh color x

  • Marrakesh X 10 u 1 Leave-in sprej – kosi pruža čak 10 benefita u jednom proizvodu, štiti kosu i boju od delovanja UV zraka, uz optimalnu negu i zaštitu od štetih uticaja sunca i vetra.

marrakesh 10 u 1 sprej

“Uradi sama” zaštita kose od sunca

SPF sprej od ulja grožđanih koštica i ružine vodice

Pomešajte nekoliko kapljica eteričnog ulja grožđanih koštica sa 200 ml ružine vodice. Ulijte tečnost u bočicu sa raspršivačem i čuvajte je frižideru. Naprskajte na kosu pre izlaska napolje svakog dana, radi optimalne zaštite.

Dejstvo: Umiruje kosu i teme. Ulje grožđanih koštica je prirodna zaštita od sunca, dok ružina vodica daje prelepi cvetni miris kosi i čini je hidriranom i osveženom.

Pročitajte još i: DIY letnja nega i zaštita kose

error: Content is protected !!