Kako da odaberete TEČNI PUDER prema tipu kože?

tečni puder prema tipu kože

Kada je reč o odabiru šminke, najveće muke nam zadaje odabir pravog tečnog pudera. Pogotovo kada je na tržištu toliki izbor tekstura, finiša, formula i sastojaka. Kako biste odabrali onaj pravi za vas – treba pre svega da se orijentišete na odabir pudera prema tipu kože. Zato vam donosimo ovaj mali vodič.

Svaki tip kože ima svoje osobine i zahteve, i to treba da vam bude vodič za odabir tečnog pudera. Na primer, masnoj koži je potrebno matiranje i prekrivanje nepravilnosti, suvoj koži treba hidratacija, elastičnost i blistavi finiš, zreloj koži treba slabija pokrivna moć i blistavost, a normalnoj koži je dovolja tonirana krema ili laganiji puder itd.

Tečni puder prema tipu kože

Kombinovana koža

Ako je vaša koža kombinovana, možete birati da li želite tečni puder koji je više na blistavoj strani ili onaj koji je više mat. Ipak, najbolje da uzmete blago matirajući puder koji će držati mašćenje T zone pod kontrolom, a uvek možete dodati hajlajter na jagodice ako želite taj sjaj. Puder nemojte nanositi prstima kako ga ne biste previše utisnuli u debelom sloju i začepili pore.

Tečni puder za masnu kožu

Masna koža

Kako biste izbegli neželjeni sjaj, birajte tečne pudere srednje ili visoke prekrivne moći, koji sadrži više pigmenata. Izbegavajte formule na bazi ulja – birajte “oil-free” pudere. Za dodatno prekrivanje bubuljica ili flekica koristite korektor, a nikako nemojte dodavati slojeve i slojeve. Za najbolji finiš, puder nanosite četkicom ili sunđerom, jer nanošenje prstima će preneti prirodnu masnoću sa dlanova na lice.

Povezano: Kako da PRAVILNO koristite tečni puder ako iamte MASNU kožu?

Suva koža

Kako biste kožu održali mekom i hidriranom tokom celog dana, najbolje je da birate tečne pudere blage pokrivne moći (sa manje pigmenata), koji pružaju hidratantna svojstva. On će održavati vašu kožu jedrom i delovaće kao da nemate ništa na licu. Za vas su dobri tečni puderi na bazi ulja, jer će pružiti koži potrebnu masnoću. Kada ga nanosite, koristite prste kako biste ga utisnuli u kožu, za dugotrajnost šminke.

Tečni puder za suvu kožu

Normalna koža

Ovaj tip kože je najređi, i idealan – koža nije suva, niti se masti, pore su uske. Za ovaj tip kože su idealni puderi sa blagim dewy, blistavim efektom. Ovakvi puderi će naglasiti vašu zdravu i lepu kožu. Ako ne želite visoku prekrivnu  moć, možete koristiti i toniranu kremu. Za posebne prilike birajte pudere do srednje pokrivne moći.

Naša preporuka pudera za normalnu i zrelu kožu je City Color Flawless Finish tečni puder koji daje efekat prirodne kože, uz blagu blistavost.

Zrela koža

Ako ste u četrdesetim ili pedesetim godinama, vaša koža već ima vidljive znake starenja – bore, opuštenost kože, fine linijice, gubitak elastičnosti kože. Zato treba da izbegavate teške mat pudere koji će se samo uvući u bore i naglasiti njihovu dubinu. Vaš idealni puder je onaj slabe pokrivne moći sa blistavim finišom (koji će povratiti sjaj koži) ili tonirana krema, za efekat mladolike zdrave kože.

Tečni puder za zrelu kožu

Osetljiva koža

Osetljiva koža je sklona reakcijama, crvenilu, osećaju zatezanja i iritacijama. Zato želite da smanjite količinu iritansa koje koristite u kozmetici. Izbegavajte pudere koji su preteški, previše parfimisani i sadrže alkohol. Najbolji puderi za vaš tip kože su mineralni – njihova praškasta tekstura koja daje pokrivnu moć i skoro prirodan sastav neće učiniti da vam koža reaguje. Uvek ih nanosite čistom četkicom ili sunđerom, kako biste izbegli iritacije i reakcije kože.

Pročitajte još i: Šta to treba da ima onaj PRAVI tečni puder – 6 nepogrešivih fora da ga prepoznaš

error: Content is protected !!