Zašto treba da promenite šampon sa smenom godišnjeg doba?

količina proizvoda za kosu

Promena vremena i sezonskih uslova itekako utiče na stanje vaše kose. Verovatno ste do sad čule beauty glasinu da treba s vremena na vreme da promenite šampon koji koristite, kako vam se kosa ne bi zasitila jednog te istog proizvoda. Zato vam predlaženo da šampon promenite sa smenom godišnjeg doba – kako biste kosi pružile adekvatnu negu koja ide u korak sa sezonskim promenama.

Kosa reaguje na klimatske promene

Naša kosa je deo tela koji je neposredno izložen spoljašnjim uticajima i promenama. U ovo spadaju vremenske i temperaturne prilike, pa tako možemo zapaziti drugačije ponašanje kose kada je vazduh topao, suv, vlažan, kada pada kiša ili udara sunce na +35C, kada je ispod nule ili duva jak vetar. U ovim situacijiama, kosa ima različite potrebe, koje nikako ne može zadovoljiti jedan isti šampon, koji ćete koristiti preko cele godine. Prilikom promene šampona, nemojte se voditi šarenim reklamama na kojima vidite zanosne modele sa sveže isfeniranom kosom, već osluškujte potrebe vaše kose u skladu sa promenom klimatskih uslova.

Zima – pojačana nega i hidratacija

Zimski period donosi najviše izazova za negu kose, jer temperature ispod nule, vetar i sneg čine da se kosa dodatno isuši i dehidrira. Dodatno na to, jako centralno grejanje i suv vazduh u stanu nikako ne idu u prilog. Nošenje zimskih kapa će dodatno učiniti da se kosa naelektriše i vrlo brzo spljošti, te će izgubiti svoj volumen. Kako doskočiti ovim mukama? Odabirom šampona koji će pružiti bogatu negu i ishranu dlaci uz efekat “zaključavanja” vlage unutar nje.

winter women

Zimski šampon treba da ima efekat zaglađivanja dlake, kako bi predupredio pojavu “frizz” efekta usled elektrisanja kose. Birajte bogate gušće formule sa negujućim uljima argana, makadamije, kokosa, šea putera, avokado putera itd. Hidrirajući sastojci poput uree, aloje, kokosove vode, pantenola i glicerina će pomoći da se vlaga “zaključa” unutar vlasi. Dobro rešenje za zimu su i bogati 2 u 1 šamponi koji u formuli sadrže i 1/3 regeneratora.

Naš predlog je hranljivi Revlon Orofluido šampon, obogaćen sa tri ulja: argana, lana i ciperusa.

Proleće – detox i volumen

S dolaskom proleća, naša kosa se suočava sa veliki promenama: ishrana nam postaje bogatija vitaminima, provodimo više vremena na otvorenom, temeperature su prijatne. Dešava se proces detoksikacije od zimskog perioda. Zato vaš zimski šampon zamenite laganijom formulom koja će vam dati volumen i lepršavost, uz energizirajuće sastojke popust: limuna, zelenog čaja, gline, lavande, itd. Birajte šampone bez silikona, koje će vam dati preko potreban volumen, bez otežavanja.

beautiful young woman with dandelion

Prolećna smena godišnjeg doba je idealno vreme da kosi pružite i tretman dubinskog pranja kose uz pomoć specijalnih šampona koji će vašu kosu rasteriteti nakupljenih naslaga silikona i ulja iz zimskih šampona.

Mi vam preporučujemo Subrina Šampon za volumen.

Leto – UV zaštita i hidratacija

Letnji period, pored zime, predstavlja drugi najveći izazov za vašu kosu. Temperature su veoma visoke, vazduh je suv, UV radijacija na vrhuncu, a odlazak na more donosi nove brige poput slane vode, hlora, i sunčevog zračenja. Svi ovi faktori utiču na dehidrataciju kose, pogotovo krajeva, koji su u letnjem periodu suvi, krti i prosto vape za šišanjem. Uz to, letnje temeprature u dodatku sa znojenjem, utiču na pojačano mašćenje temena, tako da kosu perete češće.

Woman shaking hair on beach

Zato se opredelite za šampone koji imaju SPF faktor zaštite od sunca, a ujedno hidriraju kosu, bez otežavanja. Letnja hidratacija treba da opravi kosu isušenu od sunca, hlora i soli, te se ona razlikuje od zimske koja je bogata uljima. U šamponima za leto izbegavajte ulja i biljne putere kao i silikone. Opredelite se za detoksifikujuće šampone gelaste teksture sa ekstraktima breze, koprive, zelenog čaja, mentola kojima ćete temeljno očistiti teme i pružiti osećaj svežine.

Jesen – borba protiv opadanja kose

S jeseni se suočavamo vrlo često sa problemom opadanja kose, koje je uzrokovano smenom godišnjeg doba. Smanjen unos vitamina takođe utiče takođe na proređenje kose. Zato vaš letnji šampon zamenite onim protiv opadanja i lomljenja kose, specijalno formulisan za jačanje i ishranu folikula, sa esktraktima hmelja, prosa, vitamina i keratinom. Tokom jeseni su kišne padavine obilnije, pa nam se dešava da pokisnemo bez kišobrana. Imajte na umu da su kiše kisele, te mogu dodatno isušiti vašu kosu i skalp ako često kisnete. Zato bi trebalo, nakon što ste pokisli, da temeljno operete kosu.

The red-haired girl in autumn leaves

Vlažno jesenje vreme utiče i na pojačano lomljenje i “naduvavanje” kose, pa tako možete kombinovati i šampon koji daje “anti-friz” efekat. Izbegavajte jake agresivne formula letnjih šampona – u jesen vam nisu potrebni.

Naš predlog je Subrina Active Energy šampon protiv opadanja kose, sa ekstraktom hmelja i prosa.

error: Content is protected !!