Kako da odaberete SAVRŠEN fen, peglu i figaro za kosu – VODIČ za kupovinu

By  |  0 Comments

Znamo da bez dobrog alata nema zanata, a ovo pogotovo važi za aparate za stajling kose. Zaista, kvalitetan fen za kosu, pegla za ravnanje i figaro za neodoljive kovrdže zaista mogu napraviti razliku i smanjiti broj poseta frizerskom salonu. Kako biste dobile rezultate što približnije profesionalnim, trebalo bi da znate neke smernice prilikom kupovine ovih aparata. Zato je tu naš VODIČ koji će vam pomoći da se opredelite za uređaj koji odgovara vašim potrebama.

Kvalitetan fen, pegla, figaro – Za koji se odlučiti?

Imati kvalitetan fen znači skraćeno vreme sušenja, mogućnost za oblikovanje frizura i besprekorno feniranje, ali i manje oštećenje kose. Dobra pegla za kosu će vašu kosu ispraviti u svega jedan do dva poteza po pramenu, što znači kraće izlaganje kose toploti a samim tim manje oštećenja. Kvalitetan figaro aparat za uvijanje kose će vam napraviti fantastične lokne kao iz salona za tili čas, koje će trajati dosta duže nego sa vašim starim figarom. Ali, u moru ponude, koje karakteristike treba da gledamo prilikom kupovine?

At The Hairdresser

Fen za kosu

 • Snaga motora (izražava se u vatima, W) – jači motor znači brže sušenje i jače duvanje vazduha. Ako je motor fena slab, to znači duže „prženje“ kose na jakoj toploti uz manji protok vazduha. Ako je vaša kosa oštećena i slaba, sklona pucanju, birajte fenove manje jačine – od 1200-1500 W. Za normalnu, zdravu, ravnu do talasastu kosu poslužiće fenovi između 1500 i 1800W. Jaka, gusta, kovrdžava i neposlušna kosa se najbolji suši jakim fenovima jačine oko 2000 W. Ako na fenu stoji karaktestirika da ima AC motor, znajte da je to motor profesionalnih fenova.
 • Brzina protoka vazduha – profesionalni fenovi za kosu namenjeni feniranju imaju naznačenu brzinu protoka vazduha. Ona je obično od 80 km/h do preko 100 km/h.

At The Hairdresser

 • Keramika, turmalin – ako vam je cilj glatka, svilenkasta kosa bez dlačica koje štrče, birajte fen sa keramičkom ili turmalinskom tehnologijom. Oni će kontrolisati toplotu fena da se ona ravnomerno raširi svuda, plus će zatvoriti kutikulu dlake nakon sušenja za „smooth“ efekat.
 • „Cool shot“ dugme – pritiskom na ovo dugme dobija se mlaz hladnog vazduha koji služi da fiksira vašu frizuru nakon toplote.
 •  Različite opcije toplote i jačine vazduha – uvek birajte opciju da imate dugme za podešavanje jačine i toplote duvanja, za različite potrebe sušenja.
 • Dodaci – ako ćete fen koristiti za stilizovanje kose, odaberite onaj koji ima uski koncentrator (za feniranje) i difuzer (za lokne).

Pegla za kosu

 • Keramička ili turmalinska pegla – materijal kojim su prekrivene grejne ploče igra važnu ulogu u brzini i jačini zagrevanja. Keramika je veoma popularan materijal jer veoma brzo zagreva ploču i ravnomerno distribuira toplotu. S druge strane, turmalinske ploče su još bolje jer proizvode više negativnih jona koji utiču da kosu ostane duže ravna bez neželjenog izvijanja. Izbegavajte metalne ploče koje se mogu naći na jeftinijim peglama za kosu, jer se metal neravnomerno zagreva i ali i pregreva, te je oštećenje kose neizbežno!

Hair Straighteners

 • Širina grejnih ploča – ploče na pegli su obično široke između 2 i 6 cm. Najčešća širina ploče je oko 3 cm. Ako imate kratku i tanku kosu ili želite da peglu koristite u svrhe uvijanja, birajte one širine oko 2 ili 2.5 cm. Dame sa dugom i gustom talasastom i kovrdžavom kosom treba da biraju šire pegle, kojima će obuhvatiti veći deo pramena.
 • Podešavanje temperature – većina pegli ima dugme za podešavanje temperature grejnih ploča ili digitalni displej koji pokazuje temperaturu. Ako imate tanku i slabu kosu sklonu oštećenju, ostanite pri nižim temperaturama, za srednje jaku talasastu kosu ne idite preko 185 C, dok bi najviše temeprature oko 200 C i preko trebale koristiti samo osobe sa jako kovrdžavom i otpornom kosom.

Figaro za kovrdžanje kose

 • Širina figara – birajte prema obliku lokni koje želite da dobijete. Tako možete na tržištu naći debljinu od 16 mm do čak 6 cm. Ako želite uske, čvrste, sitne kovrdže birajte uže figaro aparate, a ako preferirate blage talase, opredelite se za one širih dimenzija. Takođe, ako imate kratku kosu, vama su bolji figaro aparati manje širine, dok dugokose dame mogu odabrati veći figaro koji će im dati šire lokne.
 • Sa štipaljkom ili bez – figaro za štipaljkom će držati kosu na mestu dok se ona greje, te je ne morate pridržavati rukom. S druge strane, figaro bez štipaljke omogućava zaštitu krajeva kose jer se oni poslednji uviju, potom, neće ostaviti prelomljeni trag na kosi od štipaljke, a možete bolje prići korenu kose.

Hair curling

 • Odgovarajući oblik – kupasti figaro ima uži kraj i širu bazu, dozvoljavajući da dobijete šire kovrdže pri korenu a sitnije pri kraju pramena. Ravan figaro omogućava uniformisane kovrdže jednake širine. Spiralni figaro ima kao vodič tanke spiralne pregrade između kojih uvijate pramen. Figaro sa kuglicama duž cevi omogućava prirodnije lokne bez definisanog oblika.
 • Materijal – keramika, turmalin ili titanijum, isto važi kao i kod fena i pegle. Najbolji je titanijumski figaro ali i najskuplji. Najbolja srednja opcija je keramički figaro, dok apsolutno treba da izbegavate metalni jer će vam jako izgoreti kosu
 • Podešavanje temperature – isto važi kao i za peglu za kosu, ako vam je kosa jaka a dlaka debela, pritom se teško uvija, birajte veće temprature (do 200C), a ako vam je kosa tanka, slaba i oštećena a pritom se lako uvija – ostanite pri nižim temperaturama.

Ne zaboravite da pre stilizovanja toplotnim uređajima, kosu zaštitite preparatom posebnom namenjenim za to. Mi vam predlažemo:

subrinarevlon liss hairrevlon scrunch

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!