Sede vlasi: Da li postoji način da im vratimo prirodnu boju?

sede vlasi

Ako pratite beauty vesti, sigurno ste naleteli više puta na članke koji tvrde da je uz pomoć određenih antioksidanata moguće preobratiti sede vlasi u originalnu boju kose. Mnogo mitova kruži Internetom i zato je lako izgubiti se u online moru informacija. Kosa sedi zbog gubitka melanina, pigmenta koji proizvodi melanocitne ćelije. One čine boju vaše kose i kože. Što manje melanina imate, to vam je kosa ili koža svetlija. Seda kosa ima minimalno melanina, dok bela nema uopšte. Znamo koliko farbanje kose ume da bude dosadna obaveza, i zato vam u nastavku teksta otkrivamo da li je moguće da se sede vlasi vrate u originalnu boju ili ne.

Zašto kosa postaje seda?

To smo već otkrili u prethodnom pasusu, a možemo dodati su glavni uzroci za ovaj problem starenje, određeni deficiti u ishrani i zdravstveno stanje. Kako starimo, prirodno je da vlas gubi svoj melanin. Zapravo, šansa da vam kosa spočne sedeti se povećava za oko 20% svake decenije posle 30. rođendana. Nekim osobama kosa počne da sedi ranije, usled zdravstvenih problema ili genetike.

U svojoj osnovi – vlas je zapravo bela! Ovo sigurno niste znale. Melanin je taj koji je odgovoran za boju kose s kojom ćete se roditi, a to zavisi od vaše genetike. Folikuli kose sadrže melanocite, ćelije koje daju pigment, u kombinaciji sa proteinima iz keratina. Brzina gubitka melanina zavisi od gena. Ukoliko su vaši roditelji iskusili prerano starenje, velike su šanse da će i vas to zadesiti. Ukoliko folikul izgubi melanin, znajte da ga NE MOŽE početi proizvoditi opet. Kako se proizvodnja melanina usporava, dlaka postaje siva, a kada potpuno stane – dlaka postaje bela.

Zato, ukoliko je uzrok vaše sede kosa genetika – znajte da se ovo NE MOŽE preokrenuti, bez obzira na čudesna obećanja raznih proizvođača suplemenata za kosu ili drugih proizvoda.

Povezano – Zašto kosa sedi i šta uzrokuje sedu kosu?

sede vlasi

Kada je zapravo moguće tretirati sedu kosu?

Prerana pojava sede kose – pre 20ih i 30-ih, je najčešće nasledna. Ipak, moguće je da osoba ima određene nutritivne deficite i neka medicinska stanja koja tome doprinose. U tom slučaju, moguće je tretirati uzrok sede kose, i samim tim dobiti rezultat.

DEFICITI U ISHRANI

Ako imate izbalansiranu ishranu, velike su šanse da vaše sede nisu povezane sa ovim problemom. Ali, ukoliko vašoj ishrani nedostaju vitamini B12, folati, bakar, gvožđe – time povećavate rizik za rani gubitak boje kose. Suplementi mogu pomoći kod ovih deficita i stoga možete očekivati da će vam prirodna boja kose opet početi rasti posle par nedelja. Ipak, savetujemo vas da uradite pregled kod lekara i test iz krvi, kako biste utvrdili deficit ovih mikronutrijenata.

ODREĐENA ZDRAVSTVENA STANJA

Prerani gubitka boje kose može biti povezan sa određenim zdravstvenim stanjima, uljučujući vitiligo, bolest štitne žlezde i stanje alopecia areata. Hormonske fluktuacije takođe igraju veliku ulogu kod gubitka boje kose. Sede vlasi u tom slučaju  mogu eventualno povratiti svoju boju tokom vremena, ukoliko tretirate ova zdravstvena stanja u saradnji sa lekarom.

sede vlasi

Kako da usporite gubitak melanina?

Osim ako nemate određeno zdravstveno stanje ili nedostatak u ishrani, ne postoji jedan jasan način kako možete sprečiti da vam vlasi postanu sede. Ipak, postoji nešto što možete učiniti, kako biste usporili nastanak novih sedih:

  • kontrola stresa, pošto hormon stresa može prekinuti proizvodnju melenina u folikulu dlake.
  • prestanak pušenja
  • održavanje telesne težine
  • smanjeno izlaganje hemikalijama i zagađenju
  • zaštita kose od sunca, korišćenjem šešira i UV sprejeva

Pročitajte još i – Ovo je sedam znakova da vam kosa ubrzano stari

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!