Vodič: Prekrivanje upornih sedih vlasi

prekrivanje sedih

Bilo da pokušavate da prekrijete nekoliko sedih vlasi ili veću količinu njih, važno je da razumete koje tehnike farbanja kose su najbolje za prekrivanje sedih. Kada dlaka prestane da proizvodi pigment, i postaje seda, njen spoljašnji sloj poznatiji kao kutikula, postaje deblji. Ovo može učiniti kosu otpornijom na upijanje boje, što čini prekrivanje sedih izazovnijim, nego što je to neki drugi proces farbanja kose. Zato smo vam spremili mali vodič o prekrivanju sedih!

8 saveta za prekrivanje sedih vlasi u kosi

#1: Odredite nivo posvećenosti farbanju

Ako želite da potpuno prekrijete sede, morate se ofarbati permanentnom bojom, a to je velika obaveza. Trajna boja za kosu zahteva vreme, jer je to proces koji prekriva boje tako što “podiže” boju. Na taj način ste ograničeni, jer ako prestanete da prekrivate sedem imaćete različite tonove u kosi (boja korena, dužine i krajeva).

Ako ne želite da se predate vremenu koje zahteva trajna boja, preporučujemo semi-permanentnu boju, koja ne sadrži amonijak (i zato ne prekriva sede, već ih “izblenda”). Sede tako mogu izgledati kao tanki pramenčići, što je odlična alternativa!

prekrivanje sedih

#2: Pripremite kosu za prekrivanje sedih

Kako se boja bolje upila i time još bolje prekrila sede, frizeri preporučuju da instalirate filter na tušu, koji apsorbuje minerale iz vode. Ovo je posebno važno u sredinama gde je voda izuzetna tvrda, kao kod nas. Nataložene naslage minerala na dlaci usporavaju proces blajhanja. Pre farbanja je dobro i da kosu isperete jabukovim sirćetom, jer balansira pH nivo kose.

Povezano: Zašto je profesionalno fabranje kose bolje od kućnog?

#3: Odaberite željeni proizvod za farbanje

Ako se farbate same kod kuće, frizeri savetuju da ipak koristite semi-permanentnu boju, jer u suprtonom, ne možete predvideti kako će ispasti rezultati, niti možete kasnije pogoditi željenu boju u salonu. Zato potražite polutrajnu boju i odaberite način aplikacije: u spreju, aplikatoru ili prahu.

prekrivanje sedih

#4: Upalite jako svetlo

Ovo se možda čini kao očigedan savet, ali loše osvetljeno kupatilo nije mesto za farbanje kose. Upalite jaka svetla i otvorite prozor ako ga imate u kupatilu. Boja izgleda potpuno drugačije na dnevnom i veštačkom svetlu, zato se pobrinite da dobijete što je više svetla moguće.

#5: Uradite “patch” test

Farbanje kod kuće se razlikuje od salonskog rezultata, zato počnite sa manjim delom kose, kada nanosite boju kako biste prekrili sede vlasi. I zapamtite – boja je vidljivija i tamnija kada se osuši, zato nanesite jedan deo boje na deo sedih i sačekajte posle 24h sada da odlučite da li vam je potreban još jedan sloj.

Za zaštitu bojene kose, savetujemo Subrina Professional COLOR balzam za kosu.

color balzma

Povezano: Kako da popravite grešku sa fabranjem kose – 9 problema sa rešenjem!

#6: Ništa bez razdeljka

Kako biste dobili jednaku pokrivnu moć, tamo gde vam je najpotrebnija, budite sigurni da ste dobro razdelili kosu. Koristeći tanki češalj, napravite sekcije kose i postarajte se da je boja jednako naneta. Velike plastične šnale su odlične da podignu neofarbani deo kose.

prekrivanje sedih

#7: Poređajte alat da vam bude pri ruci

Pre nego što počnete sa farbanjem, neka vam sav alat bude pri ruci: pakovanje boje, rukavice, četkica, posuda, šnale, kao i ručno ogledalo, s kojim ćete moći da pratite proces farbanja pozadi.

#8: Zakamuflirate sede kada niste stigli da se ofarbate

Danas na tržištu postoji mnogo proizovda koji su namenjeni instantnom prekrivanju sedih, u onim situacijama kada niste stigli da se ofarbate. To su sprejevi u boji, koji prekrivaju sede u korenu. U te svrhe možete koristiti i suvi šampon za brinete i crnke – bitno je da sadrže pigment u boji!

Za zaštitu bojene kose predlažemo šampone bez sulfata, koji ne ispiraju boju sa kose, te čuvaju njenu dugotrajnost. Predlažemo Subrina Professional ECHOS šampon za farbanu kosu, sa organskim biljnim puterima i uljima, bez sulfata.

echos

Pročitajte još i: Najbolji saveti za farbanje kose kod kuće

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!