Suva kosa: Top 5 saveta kako da se izborite sa suvoćom

By  |  0 Comments

Suva i oštećena kosa je problem mnogih dama, tako da im je jedna od glavnih beauty briga. Suva kosa je uzrokovana mnogim razlozima: bilo prirodnim ili spoljašnjim faktorima. Zato saznajte u nastavku kako da se izborite sa suvom kosom uz naših 5 saveta!

Suvoća kose nastaje kada skalp ne proizvodi dovoljno hidratacije i vlage kako bi kosi pružio potrebnu lubrikaciju, ili kada se proizvedena hidratacija izgubi u oštećenim kutikulama. Osim toga, spoljašnji faktori kao što su hemijski tretmani kose, izloženost suncu, aparati za stajling i agresivno postupanje sa kosom dodatno ugrožavaju sjaj i hidrataciju kose.

5 saveta za suvu kosu

1. Izbacite stajling aparate

Pegla i figaro za kosu, uz dodatak jakih fenova, su najveći uzrok suve i oštećene kose. Ako već morate da ih koristite, neka to bude na što nižoj temperaturi – ne višoj od 130-140 C, uz upotrebu svega par puta mesečno. Ne koristite toplotne aparate na vlažnoj kosi ili odmah nakon sušenja fenom. Naime, mali džepovi sa vlagom unutar središta dlake momentalno ispare kada peglate vlažnu kosu ili nakon sušenja. Na taj način se uzrokuju male rupice na kutikuli. Ovo konačno uzrokuje poroznu suvu kosu, i eventualno cvetanje i lomljenje krajeva.

Povezano: Fenomenalna DIY maska za dubinsko pakovanje kose

figaro za lokne

2. Pažljivo sušite kosu ili prirodno

Fenovi za kosu se mogu toliko zagrejati da mogu spaliti spoljašnji sloj kose. Uvek fen koristite na srednjoj toploti i visokoj brzini, a ne na jakoj toploti i visokoj brzini. Proveravajte redovno ulaz vazduha u ventilator – fenovi se više zagrevaju ako se prašina nakupila na mrežicu, pa mu je teže da vuče vazduh. Takođe, fenovi duvaju mnogo toplije kada postaju stariji – zato ih zamenite svakih 5 godina. Ako vam je kosa jako oštećena i suva, sušite je prirodno, tokom toplog dela godine.

3. Jednom nedeljno – intenzivni tretman

Ako redovno koristite intenzivne profesionalne maske za kosu – možete značajno poboljšati stanje kose, pogotovo ako je suvoća uzrokovana toplotom ili hemijskim tretmanom (farbanjem, mini-valom). Idealan tretman za brzi povratak hidratacije suve kose je kokosovo ulje. Uzmite šaku kokosovog ulja, otopite ga u rukama i nanesite na dužinu i krajeve. Ostavite ga preko noći da deluje. Sutradan normalno operite i negujte kosu. Vaša kosa biće meka i hidrirana nekoliko narednih pranja.

Suvu kosu negujte hranljivim maskama poput Marrakesh Miracle maske, sa uljem argana i konoplje.

Kokosovo ulje

4. Češljajte kosu umesto da je četkate

Pošto je suva kosa veoma lomljiva, imajte u vidu da četke kidaju zamršene pramenove kose, praveći dosta oštećenja. Zato četke mogu vašu suvu kosu dodatno učiniti naelektrisanom i grubom na dodir. Umesto toga, očešljajte kosu češljem sa širokim zupcima, uz pomoć leave-in regeneratora u spreju. Ako imate zamršene čvorove, odmrsite ih prstima.

Naša preporuka je Wet Brush Comb – inovativni češalj za kosu koji raščešljava bez kidanja.

5. Zaštitite kosu od sunca i vremenskih prilika

Ako provodite dosta vremena na suncu, bez SPF zaštite kose – možete je dodatno spržiti. Ovo je posebno opasno ako imate suvu kosu. Naprskajte kosu celom dužinom SPF sprejem za kosu i nosite šešir. U bazenu, zaštite kosu od hemikalija uz pomoć kapice za plivanje, dok zimi ponesite toplu kapu.

Pročitajte još i: 8 razloga zašto je vaša kosa lomljiva + rešenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!