8 razloga zašto je vaša kosa lomljiva + rešenje

By  |  0 Comments

Kosa sklona lomljenju je suštinski suva kosa. To nije mali problem – mora se ozbiljno shvatiti i tretirati. Lomljiva kosa može biti rezultat različitog broja faktora. One se različito manifestuje: od blage krtosti do potpunog kidanja prilikom češljanja. Ako imate krtu i lomljivu kosu – saznajte razloge za to i kako da ih rešite uz naše preporuke proizvoda.

Između farbanja, blajhanja, feniranja i peglanja – naša kosa mnogo trpi. Ako uz to dodamo određena zdravstvena stanja, lošu ishranu, deficit biotina u organizmu i prirodno starenje – nije ni čudo što je krta i lomljiva kosa problem mnogih žena. Ako i vaša kosa ima suve krajeve sa belim popucalim tačkicama, ako se lako lomi i puca – saznajte u nastavku zašto je to tako.

Zašto je vaša kosa lomljiva + kako to da rešite?

Preterana upotreba stajling aparata

Ovo se odnosi na često feniranje, peglanje i uvijanje kose figarom. Da li ste znale da fenovi koji kosu greju preko 175 stepeni Celzijusa uzrokuju formiranje vodenih balončića unutar vlasi, oštećujući kutikulu? Isto se odnosi na peglanje ili uvijanje jednog pramena na temperaturi od 125 C duže od jednog minuta. Suštinski – prevelika temperaturu prži vašu kosu i oštećuje je. Ona postaje gruba i samim tim krta i lomljiva.

Rešenje: proredite stilizovanja toplotnim aparatima i koristite termičku zaštitu za kosu u spreju.

Povezano: Greške koje pravite dok koristite peglu za kosu

Smanjite tretiranje kose toplotnim uredjajima

Hemijski tretmani

Hemijski tretmani kose poput keratinskog tretmana skidaju gornji sloj kutikula vaše kose i prodiru sve do srednjeg, korteks sloja kose. Ovaj sloj se sastoji od struktura koje određuju boju, teksturu i jačinu vaše kose. Hemijske supstance napadaju ove strukture i uništavaju izgled i zdravlje vaše kose. Česti hemijski tretmani kose čine je beživotnom i sklonom lomljenju.

Rešenje: proredite izlaganje kose hemisjkim tretmanima, a izmedju je negujte kvalitetnim maskama.

Naša preporuka proizvoda protiv lomljenja kose je Marrakesh ENDZ ulje za negu krajeva.

Loša ishrana

Ne zaboravite da zdrava kosa dolazi iznutra. Zato ako je vaša kosa krta i lomljiva, obratite pažnju na ishranu. Ako se hranite samo šećerom i lošim mastima, vaša kosa neće dobijati nutrijente koji su joj potrebni za brzi rast i obnavljanje. Loša ishrana posledično dovodi i do opadanja kose.

Rešenje: za zdravu kosu koja se ne lomi jedite namirnice bogate proteinima i vitaminima A, C, D i E.

Ishrana je važna za zdravu kosu

Vremenske prilike

Verovatno ste primetile da je vaša kosa posebno lomljiva leti. To je zbog kombinacije vremenskih uslova: suvog i pretoplog vazduha, visokih temperatura ali i plivanja u bazenu ili moru. Sve ovo dubinski isušuje kosu čineći je sklonom lomljenju. Slično se dešava i zimi: pregrejane prostorije takođe čine vašu kosu suvom i lomljivom.

Rešenje: leti zaštitite kosu leave-in sprejem sa SPF zaštitom, pokvasite kosu pre plivanja u bazenu ili moru, a zimi je negujte uljanim prskalicama kako se ne bi isušila.

Naš savet je nega kose leti uz leave-in regenerator sa SPF zaštitom Revlon Equave Sun Protection Detangler.

Ne šišate se redovno

Ako puštate kosu, ne smete propuštati redovne posete frizeru kako biste skratili krajeve barem minimalno. Čak i ako je vaša kosa pretežno zdrava, krajevi se oštećuju svakodnevnim situacijama poput vezivanja kose, češljanja, spavanja, stilizovanja.

Rešenje: potrebno je da skraćujete krajeve svaka 2-3 meseca, kako biste izbegli njihovo lomljenje.

Povezano: Ispucali krajevi? Ovi proizvodi su spas!

Redovno šišanje

Pogrešan šampon

Svačija kosa je dručagija, pa tako i odabir šampona vaše drugarice ne mora da znači da je idealan za vas. Ako je vaša kosa sklona lomljenju, izbegavajte šampone sa sulfatima i jake pročišćujuće šampone.

Rešenje: birajte kremaste, uljane, hidrirajuće šampone sa keratinom, koji će kosi povratiti vlagu i ulja za elastičnost u borbi protiv lomljenja kose.

Češljate mokru kosu

Vaša kosa je najranjivija i sklona lomljenju upravo kada je mokra. Zato ako očešljate kosu odmah nakon pranja – činite veliku grešku! Umesto toga, nežno iscedite kosu od viška vode, naprskajte sprej za raščepljavanje koji će zaštiti vašu kosu od lomljenja i nežno prođite češljem sa širokim zupcima.

Rešenje: u ove svrhe najbolje je koristiti četke posebno namenje četkanju mokre kose, popularne „detangler“ četke i leave-in regenerator u spreju.

Mi vam preporučujemo savršene detangler četke Tangle Teezer, dostupne u raznim dezenima, koje nežno češljaju kosu bez kidanja vlasi.

tangle teezer

Hormonske promene

Promene nivoa hormona u telu mogu uzrokovati pojačano lomljenje kose. To su situacije poput uzimanja kontraceptivnih pilula, menopauze, trudnoće. Hormonske promene uzrokuju disblanas hormona, koji mogu imati različito dejstvo na vašu kosu

Rešenje: ako mislite da vam je kosa zato lomljiva, posetite doktora i porazgovarajte sa njim oko toga šta možete da učinite.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!