Najbolji saveti za farbanje kose kod kuće

Prilikom farbanja kose kod kuće, uvek postoje dileme oko izbora odgovarajuće nijanse, saveta kako popraviti ili ujednačiti postojeću nijansu ili kako negovati farbanu kosu. Donosimo vam 8 korisnih saveta koji bi vam mogli biti od velike pomoći ako se odlučite za farbanje kose kod kuće.

8 saveta za farbanje kod kuće

Odredite svoju prirodnu boju kose

Pri odabiru željene nijanse, morate najpre odrediti vašu prirodnu boju kose. Kosa, kao i šminka, treba da odgovara vašem tenu. Osobama sa toplijim tonovima odlično pristaju zlatne nijanse boje za kosu poput tamno smeđe, boje kestena, zlatno-smeđe, riđe ili plave. Osobama sa hladnijim tonovima najbolje će stajati pepeljasto plava ili smeđa.

Odabir željene boje

Farba za kosu uvek ispadne tamnija nego što izgleda na fotografiji pakovanja. Kupite 1 ili 2 nijanse svetliju farbu od željene boje jer je lakše potamniti intenzitet boje nego ga posvetliti.

Drastične promene

Ako planirate drastičnu promenu, to jest, više od 3 nijanse svetlije ili tamnije od vaše prirodne boje kose, prvo ofarbajte par vlasi vaše kose ili probajte periku u željenoj boji. To je brz i bezbolan način da utvrdite da li je nijansa u koju želite da se ofarbate pravo rešenje za vas.

Uvek kupite veću količinu

U zavisnosti od dužine i debljine vaše kose, uvek treba da kupite nekoliko kutija farbe. Bolje je da imate previše farbe za kosu, nego da na pola puta shvatite da vam je potrebno više.

Povezano: Farbanje kose – Greške koje utiču na njeno zdravlje i boju!

Pazite na telo i odeću

Zaštitite čelo, vrat i uši od farbe i iritacije – nanesite vazelin, ulje za kosu ili neku masniju univerzalnu kremu (nikako na koren kose). Kad se farbate kod kuće, obavezno obucite staru odjeću da vam ne bude žao ako je uflekate.

Počnite od korena

Prvo nanesite farbu na koren (jer njemu treba najviše boje ali i vremena za obradu) pa na dužinu (samo ako se prvi put farbate). Za celu pokrivenost, dobro emulgirajte pre ispiranja kako bi se farba distribuirala na ostatak kose.

Preskočite pranje kose

Prirodna ulja temena sprečavaju iritacije što, u prevodu znači – prljava kosa je idealna za farbanje. Takođe je mnogo lakše deliti prljavu kosu prilikom farbanja, što obezbeđuje još bolju distribuciju boje. Važno je samo da nemate previše preparata kao što su lak za kosu ili gel, jer otežavaju upijanje farbe.

Zamenite šampon

Pojedini šamponi, kao što su čistači ili formule protiv peruti, mogu skinuti boju te isušiti dlaku i učiniti je lako lomljivom jer sadrže jake hemikalije. Nabavite što nežniji šampon za farbanu kosu (bez silikona i sulfata) jer oni usporavaju ispiranje farbe.

Povezano: Farbanje kod kuće – Step by step!

error: Content is protected !!