Farbanje kose kod kuće – Step by step

Možda ste navikli da farbanje kose obavljate kod svog frizera ili da u tom postupku bar imate obezbeđenu pomoć svoje sestre, najbolje drugarice ili mame. Evo nekoliko saveta kako da svoju kosu ofarbate sami.

Farbanje kose kod kuće –  kako treba!

Koraci u farbanju kose:

Prvi korak: Izbor farbe i hidrogena

Usklađivanje hidrogena i farbe, međusobno i u skladu sa vašom kosom izuzetno je važno. U zavisnosti od toga koliko želite da prosvetlite ili potamnite boju kose, birajte i farbu hidrogen.

  • Kada je u pitanju boja farbe, preporučujemo da uvek izaberete onu koja je za dve do tri nijanse svetlija u prikazu na ambalaži, u odnosu na ono što vi želite da dobijete kao rezultat farbanja. Razlog za to je što je rezultat farbanja uglavnom tamnija nijansa u odnosu na onu koju ste želeli.
  • Kada je reč o hidrogenu, za svetlije i plave nijanse birajte hidrogen od 9% i 12% a za tamne nijanse birajte hidrogen 6%. Hidrogen od 12% koristite jedino ukoliko ste izuzetno vešti u farbanju.

Drugi korak: Mešanje farbe i hidrogena:

Farbu i hidrogen dobro istisnite iz ambalaže i pomešajte u keramičkoj, staklenoj ili plastičnoj posudi, nikako u metalnoj. Dobro ih sjedinite, tako da dobijete homogenu masu, bez grudvica.

Treći korak: Farbanje:

Pre početka farbanja, uvek stavite zaštitne rukavice i pripremite sat. Vreme delovanja farbe, ne bi smelo da bude duže od pola sata do 45 minuta zavisno od nijanse koju želite da dobijete. Kosu dobro očešljajte i farbajte četkicom prvo koren, a tek zatim i dužinu i vrhove. Dok se farbate, koristite češalj kojim ćete razdvajati pramenove. Najlakše će vam biti da počnete od razdeljka, prvo jednu pa drugu polovinu kose, red po red.

Prilikom farbanja kose, najkomplikovanije je ofarbati potiljak. Zato, taj deo postupka pojednostavite tako što ćete sagnuti glavu, naneti farbu na prste i nanositi je na deo po deo potiljka tako da osećate njenu hladnoću na glavi i razmazitost pod prstima. Dobro je utrljajte.

Četvrti korak: Delovanje farbe:

Kada nanesete svu farbu na kosu, pogledajte na sat i sačekajte da deluje pola sata do 45 minuta. Pogledajte na uputstvu koliko se drži nijansa koju ste odabrali.

Peti korak: Ispiranje i pranje:

Nakon isteka predviđenog vremena, kosu dobro isperite najpre vodom, a potom je operite šamponom, tretirajte regeneratorom, isperite i sušite.

Dodatni saveti:

  • Farba za kosu će bolje delovati ukoliko se nalazite u toplijoj prostoriji ili ako stavite najlonsku kapu/kesu na glavu.
  •  Pre početka farbanja, peškirom zaštitite garderobu od kontakta sa farbom.
  • Upotrebom kreme koju ćete namazati na granicu između kože i kose, zaštitićete kožu od farbanja.
  • Ukoliko vam se ipak dogodi da ofarbate kožu, tragove farbe ćete najlakše skinuti uz pomoć laka za kosu, koji naprskate na vateni tufer i njim očistite kožu.

Ispratite navedene korake u farbanju kose i videćete da i nije tako teško!

error: Content is protected !!