12 stvari koje nemojte da radite svojoj kosi!

Kosa je svakako ukras svake žene. I nije važno da li je duga ili kratka, plava ili crna…Ono što je važno je da je ona sjajna i zdrava. Evo šta je važno da izbegnete kako bi vaša kosa bila upravo takva.

12 saveta za lepu kosu

Nemojte:

 1. Besomučno raščešljavati mokru kosu. Kada je mokra, kosa je najosetljivija. Agresivnim češljanjem ćete je pokidati.
 2. Peglati kosu presom ili uvijati je figarom bez preparata za zaštitu od toplote. Pri izlaganju direktnoj toploti, kao što su presa i figaro, kosa trpi termalna oštećenja. Zašto biste joj to radili kada postoje preparati koji mogusprečiti oštećenja i isušivanje.
 3. Šišati šiške sami. To gotovo nikad ne izađe na dobro. Ili su krive ili prekratke. Ne izlažite se nepotrebnom stresu. Idite kod frizera.
 4. Stavljati sivi preliv kod kuće. Ako niste stručni, a koristite sivi korektor (grafit) da ubijete žut ton na pramenovima ili kosi, nemojte se iznenaditi ako “pozelenite”. Ta nijansa nikada nije bila niti će biti moderna, pa probajte da je izbegnete.
 5. Skidati boju blanšom. Ma dajte! 2014. je! Postoje skidači uz pomoć kojih, bez ikakvog oštećenja u jednom danu od crnke postajete plavuša. Zašto biste “spalili” svoju kosu?
 6. Raditi brazilski keratin i trajno ispravljanje kose u neproverenim salonima. Cena ne sme da vam bude jedina vodilja kada su u pitanju frizerske usluge, posebno one skuplje. Zašto? Zato što su preparati za ove tretmane skupi i usluga ne može da bude jeftina. Ako vas brazilski keratin košta malo, rezultatom verovatno nećete biti zadovoljni jer vam frizer neće staviti potrebnu količinu praparta na kosu. Ovi tretmani su odlični, ali samo kada ih rade profesionalci.
 7. Fenirati kosu tako što držite fen na kosi. Ako imate i takvog frizera, odmah bežite. Razmak između fena i kose treba da bude 2o-ak cm inače “ode” kosa.
 8. Stalno vezivati kosu. Od toga puca dlaka i opada kosa. Pustite je da bar nekada diše.
 9. Ne lečiti probleme kose i kože glave. Ako imate  perut, seboreju, kosa vam opada ili se preterano masti, znači da imate problem. Rešite ga, nemojte ga zanemarivati. Za sve postoje kozmetički i “uradi sama” preparati.
 10. Non-stop dodirivati kosu prstima. To je ružna navika kojom kosu mastite i izvlačite iz korena. Znak je nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja.
 11. Stalno odlagati šišanje krajeva. Ispucali krajevi ničemu ne služe i kvare utisak celokupne frizure. Šta će vam duga kosa koja izgleda suvo i beživotno. Kosa je lepa samo kada je sjajna i zdrava.
 12. Nepravilno prati kosu. Mislite da tu nema šta da se pogresi? Niste u pravu. Nepravilnim pranjem, kosa se oštećuje i kida. Više o tome možete pročitati OVDE.

error: Content is protected !!