Zašto kosa sedi i šta uzrokuje sedu kosu?

seda kosa

Ako ste otkrili prve sede ili ih već godinama farbate – znajte da niste jedini. Dok smo ovu činjenicu prihvatili bez pitanja, sigurno ste se nekada pitali zašto se to dešava. U nastavku vam otkrivamo zašto se to dešava i šta uzrokuje sedu kosu. Verovatno ste čuli već da veliku ulogu u tome igra genetika, ali i stres. Šta je od toga istina, sledi u nastavku.

Šta uzrokuje sedu kosu?

Uzrok #1: Smanjenje ili nedostatak melanina

Melanin je pigment koji određuje vašu boju kose, i baš kao i miksovanje boja, količina i kombinacija melanina određuje tačnu nijansu vaše kose. Seda kosa je rezultat smanjanja količine melanina, koja je direktno u vezi sa opadanjem broja ćelija koje proizvode melanin, izmedju ostalih faktora.

Uzrok #2: Stres

Svi smo čuli da je stres veliki faktor kada je reč o preranom sedenju kose. Stres može uzrokovati postepeno, dogorično sedenje kose. Naime, naučnici su u sedim vlasima pronašli veliku zalihu slobodnih radikala, oštećujućih hemikalija koje uzrokuju stres. Oni potencijalno uzrokuju uništavanje pigmentnih ćelija koje proizvode pigment.

stres i seda kosa

Uzrok #3: Genetika

Kao što ste možda i pretpostavili, geni igraju veliku ulogu u sedoj kosi. To je zato što geni kontrolišu proizvodnju melanina. Određeni gen, IRF4, odgovoran je za oko 30% gubitka pigmenta kose. Ddpatno, odredjena 3 gena mogu pomoći održavanju stabilnog broja ćelija koje proizvode melanin. Zato neko od nas ne sedi do 50-e, a neki već u 20-oj godini.

Uzrok #4: Pušenje

Naučnici sa Cleveland Clinic-a, SAD, okrili su da pušenje može uzrokovati hemijske promene koje oštećuju melanocite, ćelije koje proizvode melanin. Postoji jaka relacija između pojave sede kose pre uzrasta 30. godine i konzumiranja cigareta, sa rezultatom da pušači sede u proseku 3 godine pre nepušača. Tako da, ukoliko želite da što duže odložite period sede kose, znate šta vam je čini.

Povezano: Ovo su 7 sigurnih znakova da vam kosa ubrzano stari

seda kosa

Da li možete da sprečite da vam kosa osedi?

Bilo bi sjajno da možete da možemo da odlučimo kada ćemo osedeti, ali prevencija sede kose ne postoji nažalost. Dok postoji mogućnost da umanjite faktore poput pušenja i stresa, ne postoji ništa što možemo da učinimo za sedenje kose, ukoliko nam je to genetski predisponirano.

Da li može seda kosa ponovo da ima pigment?

Ako je pitanje da li je sedenje kose reverzbilno – nažalost ne. Ako želite da imate prirodnu boju kose, bez sedih, trebalo da farbate kosu. Birajte trajne boje, koje dobro prekrivaju sede, bogatih, radijantnih nijansi.

Pročitajte još i: Seda kosa pre vremena

error: Content is protected !!